Ugrás a tartalomhoz

Virtuális túrán járható be az új Kmetty János állandó kiállítás

Szentendre főterének emblematikus épületében, egy 18. századi kereskedőházban működik a megújult Kmetty Múzeum, ahol 2018 óta állandó Kmetty János kiállítás látható.

Kmetty a hazai modernizmus meghatározó képviselője, legtöbb kortársához hasonlóan eljutott Párizsba, majd később Nagybányára és Szentendrére. Ez utóbbi kisváros élete végéig meghatározó témát és keretet nyújtott festészetének. Kmetty már a húszas évektől főleg Szentendrén festett, 1945 után a Szentendrei Művésztelep tagja is lett. Halálát követően a művész özvegye egy önálló Kmetty Múzeum alapításának kérésével adta át férje 275 tételes hagyatékát, amely néhány kimagasló értékű korai festmény mellett grafikai vázlatokból, valamint kései olajképekből, üvegablak-tervekből és üvegablakokból állt. 

 

Az életművének keresztmetszetét nyújtó kiállítás a járvány idején természetesen nem látható, azonban egy most elkészült virtuális túra segítségével mégis bejárhatóvá vált. (A Ferenczy Múzeumi Centrum eddig elkészült 360 fokos, azaz virtuálisan bejárható kiállításai az FMC honlapján a Kiállítások menüpontban található Virtuális kiállításokra kattintva érhetőek el.)

Az alábbi linken elérhető, új, állandó Kmetty János kiállítás kurátora Bodonyi Emőke művészettörténész.

 

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.