Ugrás a tartalomhoz

KULTÚRA

Vajda Lajos motívumainak nyomában

A Ferenczy Múzeumi Centrum Vajda Szentendréje című kiállítása a művész egy-egy alkotását kapcsolja össze Szentendre ikonikus részleteivel, a művészi motívumokat az eredeti ősforrásokkal, az életművön keresztül felvillantva Szentendre városának helytörténeti vonatkozásait, gazdag és megőrzésre méltó múltját, valamint 21. századi jelenét.

Vajda Lajos (1908–1941), a 20. századi magyar avantgárd/modern képzőművészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől. A város jellegzetes motívumai, építészeti és természeti öröksége, rejtett kincsei és különleges atmoszférája megtermékenyítően hatott a művész progresszív művészeti szemléletére. Vajda Lajos viszonya Szentendre városképéhez, a település sajátos hangulatához, a helyi hagyományhoz és a különböző motívumokhoz folyamatosan változott – az útkeresés korai éveiben főleg a város „nagy látványai” foglalkoztatták a művészt, majd egyre közelebbről, a részletekre fókuszálva vizsgálta a település épített örökségét: a temetőket, a Szamárhegy utcáinak apró részleteit, a gyorsan elmúló népi emlékeket. 1938-tól azonban többé nem jelent meg a város egyetlen fragmentuma sem művein. Vajda életműve híven tükrözi a tradícióból táplálkozó progresszió útjait, a múlt avantgárd szemléletű megújításának lehetőségét.
A motívumok megtermékenyítő hatását és vándorlását egy kiemelt példán keresztül mutatja be az utolsó terem, ahol Vajda művészetének egyik alapvető jelképét, az ikon- és pléhkrisztusból kialakult bábufigura eredetét, majd az 1968 és 1975 közötti időszakban a szentendrei művészek körében történő továbbélését és formai-tartalmi módosulásait tárja fel.

Vajda Lajos: Rácsos ház csendélettel, 1936. magántulajdon

A kiállításon Vajda Lajos munkái mellett Aknay János, Balogh László, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Matyófalvi Gábor, ef Zámbó István művei láthatók.

 

Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.

Vajda Lajos Szentendréje

2023.11.12. – 2024.09.08.

csütörtök – vasárnap, 10-18 óra között

November 11. szombat, 16:00

RENDHAGYÓ MEGNYITÓ TÁRLATVEZETÉSSEL 

Szabó Noémi művészettörténész tárlatvezetése a megújult kiállításon.

Regisztráció szükséges: regisztracio@muzeumicentrum.hu

 

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. november 8-ai lapszámában jelent meg.

Kép: Ablakrács Szentendrén, a Bartók Béla u. 28. számú házon

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.