Ugrás a tartalomhoz

Fuvolakoncert Havannában

Kubában adott koncertet a Szentendrén élő Laár Janka, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola egykori növendéke. A tizenhat éves fiatal magyar fuvolista, aki jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium 10. osztályos tanulója, Sziroczák-Bán Annamária és dr. Romos Zsolt fuvolaművészek növendéke.

Laár Janka február 25-én érkezett meg Kubába, majd február 28-án adott koncertet „A fuvola szárnyai” (Las alas de la flauta) címen a havannai Assisi Szent Ferenc bazilikában (Basílica San Francisco de Asís). Ezenkívül egy-egy rövid műsort adott a XXIV. Havannai Nemzetközi Szivarfesztivál alkalmából a külképviseletek által megrendezett exportorientált magyar borkóstolón, valamint a „Királyok házasítása” elnevezésű rendezvényen, ahol Heincz Balázs nagykövet úr vendége volt.

Magyarország havannai nagykövetsége a Havannai Történeti Intézettel (Oficina del Historiador de la Ciudad de Habana) együttműködve rendezett klasszikus zenei koncertet, amely az elmúlt közel háromszáz év zenéjét ölelte át, 1728-tól napjainkig. Német, francia és román zeneszerzők művei mellett egy kortárs magyar darab is megszólalt, melyet a szintén fiatal zeneszerző, Szegvári Roland kifejezetten erre az alkalomra komponált, „Piezza para flauta” címmel, és Laár Jankának dedikált.

A magyar fuvolistát Estela Adriana Rodríguez Alonso kubai zongoraművésznő kísérte. A rendezvényen szép számmal vettek részt kubai zenésznövendékek, a kubai kulturális-zenei élet képviselői is, többek között Niurka Rodríguez világhírű kubai fuvolaművésznő, aki a koncert után személyesen gratulált az ifjú magyar művésznek. A koncert előtti napokban a Habana Rádió (Radio Habana) promóciós élő interjút készített Laár Jankával. 

A koncerten Heincz Balázs nagykövet és a történeti intézet képviselője mondott beszédet. Mindketten hangsúlyozták kölcsönös örömüket a megismételt együttműködés kapcsán.

A Magyarországot népszerűsítő, a magyar nemzeti értéket bemutató kulturális esemény keretében a szólista utazását és szállását a Kulturális Innovációs Minisztérium támogatta, a nagykövetségi ajándékot a Szentendre TDM iroda állta.

További cikkeink a témában