Ugrás a tartalomhoz

Programajánló január 23-30-ig

A Teátrum idén először télen is jelentkezik színházi előadásokkal, lesz komédia és mulatság. De filmes programokban, koncertekben és múzeumi élményekben sem lesz hiány.

Dorottya – komikus eposz két részben

A magyar irodalom állócsillaga, igazi költői bravúr, huncut, kócos remekmű – hogy csak néhány véleményt említsünk Csokonai Dorottyájáról, amelyet rengetegen ismernek, mégis viszonylag ritkán játszanak a magyar színházak. Egy Dorottya-bemutató mindig kuriózum, s különösen az, ha épp a költő születésének 250. évfordulóján láthatja a közönség. A Dorottya nemcsak szellemes, vagány, csavaros komédia a férfiak ellen fölkelő, elhanyagolt és dühös dámákról, hanem korának talán legmerészebb társadalomkritikai kiáltványa is. A Dorottya a szabadság és az egyéniség himnusza, arra ébreszti rá főhőseit, a pártában maradt, öregecske dámákat, hogy bizony mindenkiben lakozik egy belső szépség, csak fel kell fedezni, fel kell ébreszteni azt. A ritkán látott Dorottya most parádés szereposztásban, Nagy-Kálózy Eszter jutalomjátékával látható. A darabot ezúttal a Gózon Gyula Kamaraszínház állította színpadra.

Helyszín: HBPMK színházterem, Szentendre, Pátriárka utca 7.

Időpont: 2024. január 30. 19:00

A Szentendre-applikáció letöltéséve az előadás kedvezményesen látogatható azok számára, akik Szentendre Városkártyával rendelkeznek. A Tourinform Irodában, (Dumtsa Jenő u. 22)  a városkártya regisztrációban is segítenek.

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.smapp.szentendre

https://apps.apple.com/hu/app/szentendre/id6468999776

 

 

Hatalom – filmvetítés és közönségtalálkozó

Két közép-európai külügyminiszter vadászni indul a határhoz közeli erdőkbe. Egyikük, Berger véletlenül halálosan megsebesít egy fiatal hajtót. Mivel a politikus egy fontos uniós poszt egyik legfőbb esélyese, a sajtó azonnal elkezd érdeklődni az ügy iránt. A titkosszolgálat Steiner ügynököt (Hajdu Szabolcs) bízza meg, hogy meggátolja a botrány kirobbanását. Steiner nem sejti, hogy ki lőtt, de amikor a gyilkosság helyszínén megismerkedik egy oknyomozó újságíróval, elkezd tisztulni a kép. Miközben a halott fiú családja a temetésre készül, Steiner parancsot kap, hogy fizessen le valakit, aki magára vállalja a gyilkosságot.

A filmvetítés után Hajdú Szabolccsal találkozhatnak, akit a vásznon Steiner ügynök szerepében láthatnak.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.

Időpont: 2024. január 26. 18.00

Csányi Sándor-est

Legutóbb a szülőszobán találkozhattak Csányi Sándorral, most a munakhelyére invitálja a nézőket. Tizenöt barátját hívta meg, hogy mondják el, mit gondolnak a gyereknevelésről, a házasságról és minden másról. A Gusztikkal, mert véletlenül minden haverját így hívják, olyan kérdéseket vitatnak meg, hogy van-e élet a szülés után? Meddig bírják a férfiak behúzni a hasukat, amikor egy fiatal lánnyal beszélgetnek? Egy tízes skálán mennyit segít, ha anyuka odaköltözik hozzájuk? Meg lehet-e csalni valakit véletlenül? Létezik-e vasárnapi ebéd húsleves, rántott hús és gyomorgörcs nélkül? Illetve, hogy jobb ember lesz-e valaki, ha sokat mondják neki?

Helyszín: HBPMK színházterem, Szentendre, Pátriárka utca 7.

Időpont: 2024. január 24. 19.00

Hammond-klub: Premecz Mátyás Organ Trio

Premecz Mátyás neve a hazai közönség számára két dologgal forrt össze: lendületes zenekarokkal (többek közt: Kéknyúl, Fábián Juli és a Zoohacker, Little G Weevil, Barabás Lőrinc Kvartett, de ő kísérte Jackie Orszáczkyt is is utolsó hazai turnéján) és egy óriási Hammond orgonával. Zenekarával túlnyomórészt saját szerzeményeket játszák, stílusuk egészséges keveréke a jazznek, a bluesnak és a funknak.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2024. január 25. 20.00

Ökofilmklub – Volt egyszer egy vadvízország

Békén hagyni a természetet vagy saját céljaink szerint átalakítani és használni? – ezt a kérdést járja körbe ez a 87 perces lebilincselően gyönyörű és kíméletlenül őszinte természetfilm a Körösök vidékéről. A film egy olyan vizes élőhelyet mutat be, amit a folyószabályozások és a terjeszkedő mezőgazdaság mára foltokká zsugorított. Mi maradt Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelyéből? Erre adnak választ a csodás képsorok.
A filmvetítés utáni beszélgetés vendége Szendőfi Balázs halkutató, természetfilmes és zeneszerző, aki rendezője, részben operatőre, teljes egészben pedig zeneszerzője, producere és vágója is az alkotásnak.

Helyszín: HBPMK, olvasóterem, Szentendre, Pátriárka u. 7.
Időpont: 2024. január 25. csütörtök 18 óra

Szegény párák

Yorgos Lanthimos új filmje elképesztő történet Bella Baxter fantasztikus fejlődéséről. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, Dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. A férfi védelmét élvezve, Bella vágyik a tudásra. Szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel, a dörzsölt és züllött ügyvéddel, s ketten együtt kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.

Időpont: 2024. január 27. 20.15

Múzeumi mesék

Önismereti foglalkozás felnőtteknek Nagy Luca meseterapeutával Biró Dávid: Felugró ablak című kiállításhoz kapcsolódóan. Mesterséges intelligencia vagy mese? Ez itt a kérdés.
Lehet-e a mese az az információkezelő forma, amit az AI eszközök képviselnek napjainkban?
A PhotoLab ad otthont Bíró Dávid kiállításának, ahol óriási kihívás lesz mesélni, hatalmas élmény összevetni a hasonlóságokat és működési mintákat, amit egyrészről a mese, a múlt információs gyűjtőrendszere és a jelen mesterséges intelligenciája képvisel.
Hogyan működik az elme a történetek tükrében, hogyan egy számítógép?
Mit tud a régmúlt tudástára, amit az algoritmusok hiányolnak? Létezik-e ilyen hiányosság?
Lehet-e a két különböző világot egy tárlatban üdvözölni?
Gigászi lesz integrálni a gigabájtokat!

Helyszín: Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi utca 1.

Időpont: 2024. január 27. 17.00

 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.