Ugrás a tartalomhoz

Sokszínű tájékozódás

A hírek és az információk elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy jól tájékozottak legyünk a világban és a közvetlen környezetünkben zajló eseményekről. Napjainkban rengeteg hírforrás érhető el, ezért kihívást jelenthet, hogy hol találjuk meg a megbízható és pontos információkat. A 2023-ban készült helyi közvélemény-kutatás azt is vizsgálta, hol tájékozódnak a szentendreiek a helyi ügyekről.

Míg régen a hírek lassabban terjedtek, ma már az internet világában minden azonnal elérhető. Az információk kavalkádjában gyakran nehezünkre esik eldönteni, hogy amit hallottunk, láttunk vagy olvastunk az vajon megfelel-e a valóságnak. Különösen fontos, hogy több hírforrásból tájékozódjunk, hiszen a különböző források, különböző szempontból vizsgálják meg az eseményeket, és eltérően értelmezik azokat. Ha többféle nézetet ismerünk, teljesebb képet kaphatunk a világról, és ez segít kiszűrni a túlzott elfogultságot és az esetleges manipulációt. Az információk leellenőrzésének céljából is ajánlott több forrásból tájékozódni. Ha egy hírt több, egymástól független forrás is megerősít, az valószínűleg hiteles.

Hiteles a helyi írott média A szentendrei lakosság körében 2023-ban végzett közvéleménykutatás azt is vizsgálta, hogy milyen módon tájékozódnak a helyiek a város ügyeiről és eseményeiről. Az eredmények érdekes betekintést nyújtanak abba, hogy milyen médiaforrásokat preferálnak a szentendreiek, és mennyire tartják azokat hitelesnek. A felmérésben résztvevők nagy része azt mondta, hogy a város hivatalos csatornáit hitelesnek találják, az ott közölt híreket megbízhatónak tartják. Sokféle forrásból tájékozódunk A vizsgálatban hét kommunikációs csatorna népszerűségét szondázták: a szentendre.hu, a Szentendre és Vidéke, Szentendre város és Fülöp Zsolt polgármester Facebook-oldala, a Szentendrei Hírlevél, az önkormányzati plakátok és molinók, illetve a Szentendre Blogol Facebook-csoport.

A legtöbben a Szentendre Blogol Facebook-csoportot jelölték meg elsődleges forrásként, ahonnan naponta tájékozódnak. Elgondolkodtató ellentmondás ugyanakkor, hogy ennek a nagy látogatottságú hírforrásnak a hitelességét fenntartásokkal kezelik a válaszadók. Ebbe a csoportba bárki írhat a város életét érintő témákról, vagy tehet fel fotókat, amelyeket mások kommentálnak, közvetlen hangvételű, élénk diskurzus folyik az éppen fontosnak tartott témákról. A Blogolba csak magánszemélyek jelentkezhetnek, azt azonban nem vizsgálják, hogy a Facebook-profil valós embert takar-e, vagy esetleg egy politikai erő által finanszírozott troll posztol szentendrei polgárnak álcázva.

A város hivatalos Facebook-oldala és az önkormányzati molinók is hiteles források az emberek számára, amelyeket sokan figyelnek napi, illetve heti rendszerességgel. Fülöp Zsolt polgármester Facebook-oldalát a követői leginkább hetente nézik meg. Az évszázados múlttal rendelkező, nyomtatott formában megjelenő Szentendre és Vidékét sokan ismerik. A válaszadók hetven százaléka olvassa a lapot. Az újságból inkább heti és havi rendszerességgel tájékozódnak a helyiek. Tükrözi a modern társadalom sokszínűségét Összességében a felmérés eredményei azt mutatták, hogy bár számos médiaforrás áll rendelkezésre a helyi lakosok számára, a hitelesség és a rendszeres tájékozódás fontos szempontot játszik a választásukban.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2024. február 28-ai lapszámában jelent meg.

További cikkeink a témában