Ugrás a tartalomhoz

Az év tűzoltója

Azt szokták mondani, hogy a hősök köztünk járnak. Szentendrén is találkozhatunk velük, ha figyelmesebben körülnézünk. Gallai Balázs Krisztián tűzoltó százados szuperhős jelmez helyett bevetési védőruhát visel, és nap mint nap életeket, értékeket ment. A Szentendre Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka tizennyolc év áldozatos munkájáért az Év Tűzoltója elismerésben részesült.

Pest Vármegye Közgyűlése minden évben kiválaszt egy tűzoltót, aki példamutató munkájáért elnyeri az Év Tűzoltója kitüntetést, amit 2023 decemberben a tizennyolc éve a szentendrei tűzoltóságon szolgáló Gallai Balázs Krisztián tűzoltó százados kapta meg. Nem tudatosan választotta a tűzoltó szakmát, de egy életre szóló hivatás lett belőle. Ahogy lenni szokott, ő is végig járta a ranglétra különböző fokait.

Korábban az ingatlan szakmában dolgoztam, 2006-ban szereltem fel beosztott tűzoltóként. Utána gépkocsivezető lettem, majd lediplomáztam a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. 2010-től szerparancsnok, 2012-től pedig szolgálatparancsnok vagyok – foglalja össze röviden pályatörténetét. Beosztása azt jelenti, hogy ő irányítja kollégái munkáját a káreseteknél. Szentendrére és a környező településekre ők vonulnak ki, ha történik valami.

Kollégáival olyanok, mint egy nagy család

Gallai Balázs nemcsak a beavatkozások sikeréért felelős, hanem azért is, hogy összehangolt csapatként dolgozzanak együtt. Azt mondja, olyanok, mint egy nagy család, hiszen sokszor több időt töltenek együtt a munkában, mint otthon. S mint a jó a testvérek, odafigyelnek egymásra.

Gyakran lelkileg is megterhelő események részeseivé válunk, például, ha egy nagyobb tűzesethez vagy halálos balesethez kapunk riasztást. Fontos, hogy visszatérve a laktanyába közösen kibeszéljük magunkból a történteket.

 Nincs idő a félelemre

Számára Szentendrén a legemlékezetesebb káresemények a 2010-es és a 2013-as nagy árvizek voltak, emellett minden évben vannak nagyobb viharok, ahol pincékből szivattyúzzák ki a vizet, letört faágakat távolítanak el az utakról.

Komolyabb tűzesetek is történnek Szentendrén, például a SPAR áruház leégése, amellyel bekerültünk az országos hírekbe. A legemlékezetesebb számomra mégis az, ami a Vasvári lakótelepen történt, amikor villanyórák gyulladtak ki a földszinten. Az erkélyről mentőálarcban menekítettük a lakókat – emlékszik vissza az esetre.

Talán elképzelni sem tudjuk, milyen lehet nap mint nap olyan helyekre bemenni, ahonnan más menekül. – Nincs bennem félelem, időm sem lenne rá, hiszen nagyon gyorsan kell döntéseket hozni. Ilyenkor csak arra koncentrálok, hogy mentsük a menthetőt. Minden szolgálatban a segíteni akarás hajt – teszi hozzá.

 Öt gyermeke és két unokája van

 A kitüntetett tűzoltó ötgyermekes, boldog családapa, két kisunokája is van. A család nagyon szereti Szentendrét. Kertes házban élnek, szabadidejükben gyakran vannak kint a természetben.

  Nagyon szeretünk a Pilisben kirándulni. Mostanában pedig a legkisebb fiam hatására elkezdtem futni, amit nagyon megszerettem, hasznos „én időnek” tűnik – árulja el.

A gyerekei közül egyelőre egyik sem követte a tűzoltó szakmában.

– Nem mondják otthon, de tudom, hogy aggódnak miattam. Szolgálat után csak másnap mondom el, merre jártam, milyen veszélyes helyeken. Szerencsére tudják, ha valaki, akkor apu tud vigyázni magára. És másokra is.

További cikkeink a témában