Ugrás a tartalomhoz

A molinón: dr. Jászberényi József

Dr. Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola intézetvezetője Közép-Európa legnagyobb szeniorképzési programjának felépítéséért kapott Pest Megyéért Emlékérem kitüntetést.

A komplex szeniorképzések hazai elindítása dr. Jászberényi József nevéhez fűződik, aki a 2000-es évek elején Svájcban, Olaszországban, Finnországban járva ismerte meg a szenior-oktatás stratégiáit, s célul tűzte ki, hogy ezek tapasztalatait hazatérve meghonosítja. 2007-től, amikor a Zsigmond Király Főiskola intézményvezetője lett, kereste a megvalósítás lehetőségeit. A főiskola profiljában a geronto-andragógia szakirány mellett külön gerontoedukációs kutatóközpont is működik, speciálisan a korosabb diákok oktatására, problémáira fókuszálva, illetve minden szakon mentorrendszer segíti a szeniorokat tanulmányaikban. 2009-ben dr. Jászberényi József munkatársaival elindította a ZSKF kutatócsoportját, amely két éven keresztül vizsgálta a környékben élők tanulási igényeit. A felmérés nyomán – elsőként az országban – megnyílt az Óbudai Nyugdíjasok Akadémiája, 2011-ben. Az előadásoknak óriási sikere volt, alkalmanként 3-400 hallgató is összegyűlt.
Míg a nyugat-európai országokban a szeniorprogramok az 55 év fölötti korosztályhoz szólnak, dr. Jászberényi József fontosnak tartotta, hogy a Magyarországra átültetett képzési rendszerbe már az 50 évesek is bekerüljenek. A döntést a munkaerőpiaci változások generálták, hiszen nemcsak 50 fölött, de már a 40-es korosztályban is egyre nehezebb váltani, munkát találni, lépést tartani az új elvárásokkal szemben. A ZSKF képzéseit ugyan megelőzték korábban az országban nyugdíjasoknak szánt szabadegyetemi előadások, de a kompetenciákat erősítő, komplex programot a főiskola dolgozta ki. Az előadások mindenkihez szólnak, a tanfolyamok azonban már differenciáltak, természetesen más képzést kell nyújtani a még aktív dolgozóknak, a 60-70 év közöttieknek és a 70 feletti nyugdíjasoknak. A hangsúly az aktív, egészségben, szellemi frissességben töltött éveken van.
A III. kerületi akadémia szervezésével párhuzamosan, 2010-től elkezdődtek az egyeztetések a szentendrei önkormányzattal is a szeniorképzésről. Kifejezetten Szentendrére íródott az a komplex program, amellyel 2012-ben, „az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évében” megnyitotta kapuit a Szeniorok Szentendrei Akadémiája, a SZESZA. A Városháza dísztermében rendezett ingyenes előadásokon kívül a ZSKF és az önkormányzat kedvezményes díjú tanfolyamokat is indított. A Szentendrei Szeniorok Iskolájában az időstornától kezdve az angol kurzusokig, a geopolitikai előadásoktól a vallástörténetig számos érdekes és hasznos tanulmányt folytathatnak az 50+-osok. A legnépszerűbbek a számítástechnikai tanfolyamok és az angol nyelvtanfolyamok, ebből ma már három – kezdő, haladó és középhaladó – szinten indulnak csoportok.
2013-ban a Dunakorzó 18. szám alatti „Fehérház” épületében, kezdetben Korközpont, majd Aranykorközpont néven nyílt meg az 50 év felettiek közösségi irodája. Idén már a hatodik évét kezdi el a Szentendrei Önkormányzat támogatásával zajló szenior (50+-os) képzés több helyszínen: a Rákóczi Gimnázium, a Dunaparti Művelődési Ház és az Aranykor Központ irodájában.
A népszerű szeniorképzések mára már túlnőttek a megyei kereteken, hiszen Óbudán, Szentendrén kívül Kőbányán, Kispesten, Pestszentlőrincen, Rákospalotán, Józsefvároson, Budaörsön, Bugyin, Kerepesen, Bicskén, Gyálon, Szigetszentmiklóson, Zsámbékon is van már idősoktatás, így lassan országos hálózattá fejlődik a Zsigmond Király Főiskola Pest megyében elindított idősképzési programja.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Vajda Lajos motívumainak nyomában című bejegyzéshez

Vajda Lajos motívumainak nyomában

A Ferenczy Múzeumi Centrum Vajda Szentendréje című kiállítása a művész egy-egy alkotását kapcsolja össze Szentendre ikonikus részleteivel