Ugrás a tartalomhoz

„Senki sem tudja, mi lesz idén”

Lőrincz Ágnes a szentendrei Tourinform Iroda vezetőjeként napi szinten rengeteg vállalkozással tartja a kapcsolatot. Arról faggattuk, mi érzékelhető, hogyan reagáltak a közelgő válságra, a magas inflációra, a brutális rezsiköltségekre?

Pár héttel ezelőtt elkezdtük felmérni a helyzetet, és kiderült, sokan maximum az év végéig tudják biztosra tervezni a vállalkozásukkal kapcsolatos teendőket. Nincsenek kész tervek arról, hogy ki mit tegyen: csökkentse a nyitva tartását, vagy teljesen zárjon be a téli időszakra. Az biztos, hogy a többség nyitva marad, ez érvényes a kis magánszállásokra és a vendéglátó egységekre egyaránt. Szerencsére elmondható az egész szektorra, hogy már az eltelt hónapokban is mindenki igyekezett biztos talajon állni, nyár óta tudatosan készültek a „túlélésre”.  A megemelt rezsiszámlákkal persze most ősszel szembesülnek a szolgáltatók. Úgy látom, hogy ismét a külföldi vendégek kerülnek előtérbe, a belföldi turizmus kicsit háttérbe szorul. Ennek egyszerű oka van: a külföldi vendég tudja megfizetni a megemelt árakat. Ezzel együtt a helyek még jobban fókuszálnak a törzsvendégek megtartására, minőségi szolgáltatásokkal, programokkal, változatos kínálattal. De a helyzet nagyon nehéz, vannak ugyan adatok a tavalyi szezonról, és vannak foglalások is, de igazán senki nem tudja, mi lesz az idén.

Érzékel-e bezárási hullámot a turisztikai szolgáltatók között?

Azt kell mondanom, jelenleg nagyon kevesen gondolkodnak abban, hogy végleg lehúzzák a rolót. Ránk a kis szálláshelyek kínálata jellemző, amire igen nagy a kereslet, főleg ott, ahol vannak plusz szolgáltatások, például wellness. Sokan a megszűnés helyett átalakultak, felújítottak, sőt új helyek is nyitottak a közelmúltban! Ezzel együtt még előttünk van a két legnehezebb hónap: a január és a február.

Tud-e bármilyen segítséget nyújtani a szektor szereplői számára a Turisztikai Ügynökség, a helyi iroda, vagy maga a város?

Nem sok mindent. Jól jönne az állam bértámogatása, mint a pandémia idején. Az Ügynökségnél most nincs pénz, máshová került a fókusz. Úgy látom, leghamarabb 2024 második félévben lehet érdemi központi támogatásról újra beszélni.  Mi, az iroda, információkkal, kapcsolatokkal, programokat megjelenítő felülettel próbálunk segíteni. Meggyőződésem, hogy az összefogás, a folyamatos és egységes kommunikáció is nagyon erős támogatást jelenthet, hiszen mindenki Szentendrén próbál boldogulni. A Dunakanyar települései – a D4-ek -közti összefogás – terveink szerint jövőre erősödni fog, aktívabbá válik.

A termelői piacot mennyire befolyásolja a rossz gazdasági környezet?

Őket kevésbé érinti, sőt örömmel jelenthetem, hogy vannak termékek, amik már most olcsóbbak, mint a nagy kereskedelmi láncoknál. Érdemes figyelni a szezonális termékeket!

Mennyire együttműködők a vállalkozók – akár egymással, akár a turisztikai irodával?

Akik talpon akarnak maradni, azok keresik a lehetőségeket, kíváncsiak arra, hogy mi történik a városban, mihez lehet kapcsolódni, ilyen például az idei adventi vásárhoz, és az egész adventi időszakhoz. Decemberig biztosan jönnek látogatók a városba, a január-február azonban csendes lesz, de nagyon bízom benne, hogy kihúzzuk tavaszig.

Koltai Andrea

Kiemelt kép: Boldog Ati

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.