Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

Érvényesek az okmányai?

A lakcímnyilvántartás az élet számos területén játszik fontos szerepet, a 2024. évi választások miatt azonban kiemelt jelentőségű, hogy a választópolgárok okmányain érvényes adatok szerepeljenek. 

A lakcímek felülvizsgálata és rendezése Szentendrén nagyrészt lezajlott, az érintettek értesítést kaptak. Ahhoz, hogy a választásokon azok is leadhassák szavazataikat, akiknek a felülvizsgálat során változott a lakcíme, szükséges az okmányok megújítása.

A központi címregiszterről (KCR), a lakcímek szabványosítását 2014-ben írta elő a polgármesteri hivataloknak egy kormányrendelet. Szentendrén ez a folyamat 2022-re fejeződött be. A 16.693 cím ellenőrzése során kiderült, hogy mintegy 1.500 olyan hely volt Szentendrén, amelyre több különböző címváltozat vonatkozott párhuzamosan, vagyis Szentendrén 15.191 aktív lakcím van. Az érintett lakókat az eredményről egy úgynevezett lakcímkezelési határozatban értesítette a város jegyzője.

A KCR miatti lakcímváltozás költözéssel nem járó lakcímváltozásnak minősül. Az érintetteknek azonban módosíttatniuk kell a lakcímet is tartalmazó okmányaikat és az esetleges cégadatokat. A költözéssel nem járó lakcímváltozás során igényelt lakcímkártyát a járási hivatal térítésmentesen állítja ki. Ehhez szükség lehet a jegyzőtől kapott határozatra. 

A központi címregiszterben nem szereplő, vagy nem helyesen szereplő lakcímek ingatlaneladásnál, öröklésnél, hitelfelvételnél, per esetén, vagy bármilyen más ingatlannal kapcsolatos ügyintézésnél sok gondot okozhatnak. A lakcímek rendezése tehát mindenekelőtt a lakosság érdeke, a különböző nyilvántartásokban a címek egységesítésével ugyanis gyorsabb, hatékonyabb hatósági, közüzemi szolgáltatói ügyintézés válik lehetővé. A 2024. évi helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választásokon való részvételhez is elengedhetetlen, hogy a választópolgárok okmányai érvényes lakcímet tartalmazzanak. Fontos továbbá, hogy a szavazók a megfelelő szavazókörben jelenjenek meg voksukat leadni. A lakcímek rendezésével, a választókerületek és a szavazókörök felülvizsgálatával ugyanis előfordulhat, hogy egyes címekről a korábban megszokottól eltérő szavazókörben lehet szavazni.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

További cikkeink a témában