Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

Adventi kincsek a kegytárgy boltban

Különleges lehetőséggel várják az érdeklődőket a Keresztelő Szent János Plébánián az adventi időszakban hétvégenként. A Szent Erzsébet Karitász kegytárgyboltjában igazi „kincseket” kínálnak, amelyek nem csak szépek, hanem jótékony célokat is szolgálnak.

Segíti a rászorulókat a Szent Erzsébet Karitász

A Szent Erzsébet Karitász csoport 1992-ben alakult és azóta is töretlenül segíti a nehéz sorsú emberek életét. A csoport jelenlegi vezetője Kivés Zoltán diakónus. A karitász önkénteseit a szeretet és a hit motiválja, úgy vélik, Jézus iránti szeretetüket az embereknek nyújtott segítség által tudják kifejezni. Gyakran találkoznak megindító és fájdalmas sorsokkal, és minden erejükkel azon vannak, hogy segítsenek. Legyen szó anyagi támogatásról, élelmiszerről, tűzifáról, vagy ruhákról, sok mindent megtesznek azért, hogy könnyebb legyen a rászorulók élete. A csoport munkáját az önkormányzat és az egyházközség is támogatja. 

Várják a művészek felajánlásait

-A Karitász boltban olyan értékes tárgyak közül lehet válogatni, mint étkészletek, porcelánok, dísztárgyak, könyvek és bizsuk – mondja Sergőné Egedi Katalin a Szent Erzsébet Karitász egyik önkéntese – a bevételt jótékony célra fordítjuk. Az idén egy egész különleges felhívást szeretnénk intézni a vár os művészeihez: arra kérjük őket, hogy ajánljanak fel a csoportunknak általuk készített festményt, kerámiát, vagy más művészeti alkotásokat. Ha elegendő felajánlást kapunk, az alkotásokat egy árverésen értékesítjük, a bevételt pedig általunk ismert rászoruló családok segítésére költenénk.

Azoknak tudnak segíteni, akik kérnek

Kell is a bevétel, hiszen a pénz olyan emberek segítését szolgálja, akiknek nem jut elég ennivaló az asztalukra, vagy éppen nehézséget okoz a rezsi kifizetése, ezért kilakoltatás fenyegeti őket. 

– Az általunk ismert családoknak és rászorulóknak tudunk segíteni, azoknak, akik kérnek. Egy bizonyos kerettel gazdálkodunk mi is, de megpróbálunk megtenni mindent, ami tőlünk telhető. A legnehezebb helyzetben gyakran az idősek vannak, akiket nem látogat senki, és magukra maradnak, az egyedülálló anyák is nagyobb segítségre szorulnak, ahogy gyakran a sokgyermekes családok is.

Fotó: Deim Balázs

Kilakoltatás fenyegette a családot

A Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoport más szervezetekkel együtt nemrégiben megmentett egy nehéz körülmények között élő háromgyerekes családot. Az édesanya súlyos betegséggel küzd, csak az apuka dolgozik és a családnak nem volt elegendő bevétele, hogy kifizesse a bérleti díjat. A csoport egyik önkéntese rendszeresen látogatja őket és segít az apának a ház körüli teendőkben és ha szükség van rá, elhozza a gyerekeket az óvodából. Támogattak egy idős nénit is, aki magára maradt egy családi házban és nem tudta kifizetni a nagyra nőtt rezsiszámlát. A Karitász csoport segítségével sikerült rendezni a tartozásait. Ez csak két eset, de még számtalan helyen elfér a segítség és a támogatás.

CSR

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában