Ugrás a tartalomhoz

Kucsera Emlékév 2019

Idén emlékezünk meg Kucsera Ferenc káplán, Szentendre mártír papjának 100 évvel ezelőtti tragikus haláláról. Dr. Kucsera Ferenc római katolikus segédlelkész négy év papi szolgálat után a Tanácsköztársaság terrorjának áldozata lett, mártírhalált halt Szentendrén 1919-ben, 27 évesen. Példát mutatott önfeláldozó hitből és hazaszeretetből, a közösségért hozott áldozatból, melyről a város tisztelettel emlékezik. Gyürk Dorottyával, Szentendre kulturális alpolgármesterével beszélgettünk a Kucsera Emlékév programjairól.

Korabeli fotó Kucsera Ferencről és édesapjáról.  Kucsera Ferenc 1892. szeptember 23-án született Léván. Elemi iskolai tanulmányait és a piarista gimnáziumot is szülővárosában végezte. 1911 júniusában, az érettségi után jelentkezett az esztergomi papnevelő intézetbe. 1915. június 21-én az esztergomi bazilikában szentelték pappá, és újmisésként került Szentendrére káplánnak. A hívek nagyon gyorsan megszerették, katolikus körökön kívül is megkülönböztetett tisztelet övezte. Négy év papi szolgálat után a Tanácsköztársaság terrorjának áldozata lett.

• Szentendre száz évvel ezelőtt mártírhalál hősére emlékezik 2019-ben.
Az idei első testületi ülésen Szentendre képviselő-testülete úgy döntött, hogy Kucsera Emlékévvé nyilvánítja a 2019-es évet. A Kucsera Ferenc Városi Emlékév lehetőséget teremt arra, hogy a mártír káplán életét és vértanúságát minél többen megismerhessék, tisztelete és emléke tovább éljen az emberek szívében, és mindössze 27 évnyi, rövid élete példa legyen a fiatalok előtt. Az emlékév folyamán számos programot és eseményt rendezünk, melyben kiemelt partnerünk a Keresztelő Szt. János Katolikus Plébánia, a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Szentendre Barátai Egyesület.

• Az utóbbi években Szentendrén már több program kötődött Szentendre mártír hőséhez, Kucsera Ferenchez a városban. Milyen események lesznek az emlékévben?
Június 25-én, halálának századik évfordulóján ünnepi megemlékezést tartunk Kucsera Ferenc tiszteletére. Ehhez kapcsolódva alapította a képviselő-testület a Kucsera-díjat, melyet olyan 15-27 éves szentendrei fiatalok kapnak, akik példát mutattak, sokat tettek a közösségért, a városért.
A Szentendre Barátai Egyesület szervezésében idén is megrendezzük a Templomdombon a népszerű családi játékot, a számháborút. Készülünk kiállítással is, ehhez életrajzi adatokat gyűjtünk Kucsera Ferencről a Ferenczy Múzeumi Centrummal együttműködésben. Keressük a Szent-endrei Néplap 1916 és 1919 között kiadott lapszámait, ebben kérjük a szentendreiek segítségét, mert az egykori újság példányai hiányoznak a közgyűjteményekből.
A TDM iroda munkatársai tematikus helytörténeti sétákkal kapcsolódnak a programokhoz, és idén egy rajzpályázatot is meghirdetünk alsós és felsős szentendrei diákoknak, Az én hősöm címmel. Május elején a legjobb rajzokból kiállítást rendezünk a Városházán. Ezen kívül már elkezdődött egy kerékpáros és gyalogos zarándoklat megszervezése. Az úti cél Léva, Kucsera Ferenc szülővárosa, ahol megismerhetjük azt a vidéket, ahonnan elindult, találkozhatunk rokonaival és családját ismerő helyiekkel.

• Miért fontos ma a fiatalok elé példaképeket állítani?
A millenniumi nemzedék tagjai gyakran túlzottan individualista fiatalok, akiket nem érdekel a társadalom, a közélet, inkább csak magukkal foglalkoznak. Nekünk támogatnunk kell őket abban, hogy újra felfedezzék a társadalmi kötelezettségvállalást, hogy felelősséggel tartozunk szűkebb közösségünk, családunk tagjai iránt, de tágabb közösségünk, városunk, hazánk, nemzetünk iránt is. Kucsera Ferenc élete ebben szolgál példaként mindannyiunk számára. Kucsera aktuális példakép, aki a közösség javát helyezte önös érdekei elé. Egy ilyen példakép a közösség életében hatalmas erőforrás. Kucserának nem alakulhatott ki kultusza Szentendrén, mert az egyházellenes szovjetdiktatúra több évtizede alatt lehetetlen volt egyházi személyt példaképül állítani. Tilos volt beszélni róla, elhallgatták mártíromságának történetét, nem alakulhattak ki emlékhelyei, nem alakult ki az emlékezés rítusa, hagyománya. Az akkori hatalom azt akarta, hogy a feledés homályába vesszen története. Ránk, kései utódokra hárul a feladat, hogy megteremtsük ennek a bátor, önfeláldozó, kivételes embernek a kultuszát, akit a keresztény hívek mártírhalálától fogva szentként tisztelnek. Van mit behoznunk!

• Hogyan lehet közel hozni Szentendre hősét a fiatalokhoz?
Nem célunk a szomorú, koszorúzásban és unalmas ünnepségekben kimerülő tiszteletadás. Testvérvárosunk, az olaszországi Gubbio jó példa arra, hogy hőseinket lehet örömünneppel is tisztelni. Ott, a festői kisvárosban több száz éve pezsgő, színes fiesztával ünneplik szent püspökük, Ubaldo napját. A Festa dei Ceri a közösségről, élettel, énekkel, virtussal teli együtt ünneplésről szól. Most a mi felelősségünk, hogy Kucsera Ferenc hősi életéről úgy emlékezzünk meg, hogy kultuszt, hagyományt teremtsünk, és emlékét továbbadjuk a jövő nemzedékének.

 

Felhívás

A mártírhalált halt szentendrei hős életrajzi kutatásához keresnek a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai emlékeket: iratokat, fényképeket, emléklapokat, illetve a SZENTENDREI NÉPLAP 1916 és 1919 között kiadott példányait. Kérjük, aki rendelkezik a fenti dokumentumokkal, másolatkészítés engedélyezésével segítse a kutatást. Kapcsolat: Sz. Tóth Judit (e-mail: sztoth.judit@muzeumicentrum.hu; tel.: +36 30 228 6162) és Tyekvicska Árpád (e-mail: arpad.tyekvicska@muzeumicentrum.hu; tel.: +36 20 427 7555).

Az én hősöm – rajzverseny

Hősök, példaképek az életemben –
Rajzverseny alsós és felsős szentendrei diákoknak.
Részletek: www.szentendrebaratai.hu

https://www.facebook.com/events/435249007215250/

 

További cikkeink a témában