Ugrás a tartalomhoz

Újra lesz mammográfiai szűrés Szentendrén

Május végétől ismét elérhető lesz Szentendrén az ingyenes mammográfiai szűrővizsgálat. Negyedévente mobil szűrőállomás érkezik a városba, a vizsgálat konkrét időpontjáról pedig a szűrésre behívott hölgyek dönthetnek. 

Rendhagyó, ám a korábbinál sok érintettnek kényelmesebb megoldással indul újra a mammográfiai szűrővizsgálat Szentendrén. Ismeretes, hogy tavaly novemberben megszűnt a szűrést végző korábbi szolgáltatóval kötött szerződés, azóta a második kerületben kaptak ellátást a járásban élők. A SZEI azonban folyamatosan kereste a megoldást a szűrővizsgálat visszaköltöztetésére. Dublinszki-Boda Péter, a SZEI vezetője az áprilisi testületi ülésen elmondta: kétféle lehetőség között választhattak. Az egyik, hogy a vizsgálathoz szükséges gépet megvásárolják, és helyben végzik a szűrést. A másik, hogy mobil ellátást biztosítanak a járásban élők számára, a szűrőkamion bérlése ugyanis nem ró plusz anyagi terheket az önkormányzatokra. A felszabaduló rendelőhelyiségben pedig új ultrahang berendezés vásárlásával a Kanonok utcai rendelő ultrahang kapacitását bővítik. Dublinszki-Boda Péter ez utóbbi megoldást javasolta, és a testület el is fogadta az érvelését. A mammográfiai mobil ellátásról a Mamma Egészségügyi Zrt.-vel szerződik az önkormányzat. Ennek előnye, hogy az esetleges további vizsgálatokat, beavatkozásokat a szolgáltató azonnal meg is tudja szervezni. A szűrést végző kamion május végétől negyedévente érkezik Szentendrére. A tervek szerint Pomáz térségében, valamint a Szentendrei sziget középpontjában, Tahitótfalun is fogadja majd a pácienseket. Ezzel a Szentendrei járás székhelyétől távolabb eső települések lakói számára is könnyebben megközelíthetővé válik a szűrés helyszíne.

További előnye, hogy a szűrésre behívott hölgyek maguk dönthetnek a vizsgálat konkrét időpontjáról, aminek eredményeként várhatóan emelkedni fog az általában jellemző ötven százalékos igénybevételi arány. 

A szűrés menetében az eddigiekhez képest nem lesz változás. Az emlőszűrés hazánkban 2002 óta a 45-65 év közötti nők számára szervezetten biztosított. Az érintettek behívó rendszerben két évente értesítést kapnak a vizsgálat esedékességéről. Ezentúl a behívó a vizsgálat időpontjának egyeztetésére szolgáló telefonszám mellett tartalmazni fogja a szűrés pontos helyszínét, azaz a szűrőkamion aktuális elérhetőségét is. A szakmai protokoll szerint a szűrővizsgálaton csak mammográfiai vizsgálat történik a megszokott célröntgen eszköz segítségével. Ultrahang vizsgálatra az esetleges pozitív eredmény ismeretében továbbra is a Kapás utcai rendelőintézetben kerül sor, ahol az ultrahang vizsgálat mellett rögtön az esetleges egyéb eszközös vizsgálatot is elvégzik. Ezzel a páciens értékes, akár életet mentő időt nyerhet.

A szűrővizsgálatot a behívón kívül a háziorvostól kapott beutalóval is igénybe lehet venni a kitelepülések időpontjában a mobil szűrőállomáson, illetve a Kapás utcai rendelőben egész évben.

Javasoljuk minden behívott hölgynek, hogy éljenek a szűrés lehetőségével!

 

 

 

További cikkeink a témában