Ugrás a tartalomhoz

Heti sajtószemle – március 12-18.

Ezen a héten is összegyűjtöttük a fontosabb helyi, valamint országos, de Szentendrét is érintő híreket, információkat.

Március 15-i állami kitüntetések

Március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint Magyar Érdemrend kitüntetéseket. Kossuth-díjat kapott többek közt Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, pomázi lakos, aki a „karikaturisztikus és groteszk humorral megformált művek, egyebek mellett a kultikus Macskafogó megalkotójaként a magyar animációs filmművészetet gazdagító pályafutása elismeréseként” kapta a díjat.

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Fitos Dezső, a Népművészet Ifjú Mestere és Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, a Szentendre Táncegyüttes művészeti vezetője. A díjat Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere adta át március 15-én.

Megújulhat a szentendrei mentőállomás

Megkezdődhet a szentendrei mentőállomás felújítása – ezt osztotta meg Vitályos Eszter képviselő-jelölt közösségi oldalán. Mint írta: “A kihívások arra valók, hogy megoldjuk őket! A Szentendrei mentőállomás kapcsán az elmúlt évtizedekben csak azt hallottuk, miért nem lehet felújítani, megoldani az ottani problémákat! Örömmel jelentem, hogy megtaláltuk a megoldást! Vannak olyan fejlesztések, amelyek nem várhatnak tovább, ilyen a szentendrei mentőállomás felújítása is. Éppen ezért kijártuk a magyar kormánynál, hogy előlegezze meg a beruházás költségét, így örömmel jelentem, hogy elindul a szentendrei mentőállomás felújítása!” A mentőállomás épülete az Országos Mentőszolgálat tulajdonában van,  felújítását már évek óta ígérik,  2017-ben kormányhatározat született róla, az elkészülésre 2018 május 31-i határidőt jelölve meg. A képviselő-jelölt és államtitkár asszony részleteket nem közölt a megvalósítással kapcsolatban, így nem ismert, mikor indulhat el pontosan a felújítás, és hova költözik ideiglenesen az állomás.

Elmarasztaló határozatokat hozott az NVB, az egyik ügyben a Kúria máshogy döntött 

Határozatot hozott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Vitályos Eszter képviselő-jelölt által benyújtott kifogással kapcsolatban. A kifogásnak az NVB helyt adott, és megállapította, hogy Réthey-Prikkel Tibor, a Pest Megye 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság Buzinkay György országgyűlési képviselő-jelölt által megbízott tagja megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglaltakat. A jogsértés azáltal következett be, hogy Réthey-Prikkel Tibor négy alkalommal a Facebookon olyan bejegyzéseket tett közzé, melyek alkalmasak az OEVB függetlenségének és pártatlanságának aláásására. A bejegyzések és a megosztások között a kormányzópárt politikáját, Vitályos Eszter tevékenységét kritizáló, továbbá Orbán Viktor személyét becsmérlő kijelentések olvashatók. A Nemzeti Választási Bizottság Réthey-Prikkel Tibort eltiltotta a további jogsértéstől. Ezt a határozatot fellebezték meg, a Kúria döntése: “a Nemzeti Választási Bizottság 168/2022. számú határozatát megváltoztatja és a kifogást elutasítja. ”

Határozatott hozott az NVB  dr. Poprádi Zsolttal kapcsolatban is. Az OEVB elnöke hat alkalommal osztott meg vagy tett közzé olyan Facebook bejegyzéseket, “amelyek alkalmasak az OEVB függetlenségének és pártatlanságának aláásására. A bejegyzések és a megosztások között a Miniszterelnök személyét, tevékenységét, továbbá a kormányzópárt politikáját kritizáló kijelentések olvashatók.” – olvasható a határozatban. A bizottság Poprádi Zsoltot eltiltotta a további jogsértéstől. Az érintett itt is a Kúriához fordult, mely helybenhagyta az NVB döntését.

Képviselő-jelölti vita a Városházán

Eddig három jelölt jelezte, hogy részt kíván venni a képviselő-jelölti vitán, melyet március 31-én tartanak a Városháza dísztermében – írja a szentendre.hu. A vitán biztosan részt vesz Kövesdi Miklós (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Pál Béla (Mi Hazánk Mozgalom) és Tihanyi Csaba (Normális Élet Pártja). Buzinkay György ellenzéki közös jelölt feltételekkel vállalta a vitát,  Vitályos Eszter, a Fidesz-KDNP jelöltje pedig nem kíván részt venni rajta. A megkeresésre nem érkezett válasz Pálmai Ferenctől (Munkáspárt – Iszomm) és Polocsányi Bélától (Megoldás Mozgalom).

Szűrőkamion a Castrum parkolóban

Március 21-22-én a Castrum parkolóból, Szentendréről startol a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 2022. évada.  A szűrőkamionon számos vizsgálatot végeznek el teljesen ingyenesen. Erre március 16-18 között lehet regisztrálni  a +3630 317 4703 telefonszámon. A kamion a Paprikabíró utcai parkolóban fogja várni az érdeklődőket 9-11.30- ig és 13- 15.30-ig.

Sávlezárás március 16-ától

Március 16-tól kezdőden Pannóniatelepnél lezártak egy forgalmi sávot munkavégzés miatt Esztergom irányába. A Magyar Közút a tervek szerint március 31-ig fog dolgozni az érintett területen, ezért megnövekedett forgalomra érdemes felkészülni.

Pedagógussztrájk Szentendrén

Március 16-án elkezdődött a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) közös közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy  “Jogellenes intézkedésekre kényszerítik a tankerületi központok az intézményvezetőket”, mellyel a sztrájkot igyekeztek megakadályozni. A sztrájk kirobbanásához az vezetett, hogy a kormányzat nem tárgyalt érdemben a pedagógusokkal a béremelésekről, így azok továbbra is a 2014-es minimálbérhez vannak igazítva. A kormány február 11-én hozott rendeletében egyoldalúan szabályozta az elégséges szolgáltatásokat – ezek azok az alapfeladatok, melyeket sztrájk esetén is biztosítani kell – melyek gyakorlatilag megfelelnek a napi munkavégzésnek. Szentendrén a Móricz Zsigmond Gimnáziumból 16-án 21 fő, 17-én 18 fő csatlakozott a sztrájkhoz, március 18-án pedig a 127 munkavállalót foglalkoztató 8 szentendrei tagóvoda is csatlakozott reggel 7-18 óra között. Az óvodák biztosítják az elégséges szolgáltatást ebben az időben.

 

Címlapkép: Fortepan / Péterffy István

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Ez történt a héten című bejegyzéshez

Ez történt a héten

Összefogások, jövőre nyílhat a Spar, Barcsay díjasok, ATM a Püspökmajoron - heti hírek röviden.