Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

Eldőlt milyen javaslatok nyertek a városrészi költségvetésben

Befejeződött a szavazatok feldolgozása a városrészi költségvetésben: 417 ötletgazda 441 javaslatot küldött be, amelyből 168 bizonyult megvalósíthatónak az idén már városrészenként hétmillió forintos keretből. Ezekből választotta ki a közösségi gyűlés a városrészenkénti öt-öt szavazható projektet. A fejlesztéseket eldöntő szavazáson a tavalyihoz képest átlagosan mintegy 20 százalékkal többen vettek részt, a voksok számában a legnagyobb növekedést a Patakpart, Füzespark, Vasvári lakótelep városrész érte el, itt négyszer annyian szavaztak idén, mint tavaly. A legtöbb szavazatot most is az út-, járdafelújítások kapták, sokan szavaztak a játszóterek bővítésére, a közvilágítás fejlesztésére, de a forgalomtechnikai megoldások, közlekedési táblák, tükrök kihelyezése is számos voksot kapott. Több olyan javaslat is beérkezett, ami a városrészi közösség építését szolgálja, ilyen volt a Bubán tér közösségi térré formálása, illetve olyan közösség szervezése, amelynek célja a kerttulajdonosok kertgondozási ismereteinek megosztása a fenntarthatóságot szolgáló zöld szellemiség jegyében.

Vadak a városban

Világszerte egyre gyakoribb jelenség, hogy vadon élő állatok jelennek meg lakott területeken, mert a természet nyújtotta békét, csendet nyújtó zöld területek beépítésével egyre szűkítjük az állatok életterét. Évről évre növekszik Szentendrén is a vadészlelésekről szóló lakossági bejelentések száma. Bár nem kötelező önkormányzati feladat a vadveszély elhárítása, Szentendre Önkormányzata önként vállalt feladatként két vadásszal is együttműködik a vadveszélyek felmérésében és elhárításában.  Az önkormányzatnak kizárólag Szentendre belterületén van jogosultsága a vadveszély elhárítására, ami nem jelent azonnali kilövést, erre csak végső esetben kerül sor, ha a rendőrség is engedélyezi a lakott területen történő fegyverhasználatot.

Jelenleg Szentendre 26 utcájában van érvényes rendőrségi vadelejtési engedély 2023. július 14. és október 12. közötti időszakra. A vad elejtésére délután 16:00 és reggel 07:00 óra között kerülhet sor. A belterületen kárt okozó vadak elejtése, esetlegesen a sebzett vad keresése a vonatkozó biztonsági szabályok szigorú betartása mellett történik.

Igazgatási szünet

Igazgatási szünetet tart a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal 2023. augusztus 7-én hétfőtől 18-án péntekig. A Városi Ügyfélszolgálat (Duna korzó 25., „Fehér ház”) hétfőtől csütörtökig ebben az időszakban is a megszokott rendben fogadja az ügyfeleket. Hétfőn 8-20 óráig, keddtől csütörtökig 8-16 óráig. A hivatalban az igazgatási szünetet követő első ügyfélfogadási nap: augusztus 21. lesz.

A Pannónia-tavat védetté szeretnék nyilvánítani

A Rózsa utcai HÉV-sorompó melletti tó és élővilágának megőrzése érdekében zöld aktivistákkal egyeztetett a héten Fülöp Zsolt polgármester és Magyar Judit alpolgármester, a városrész képviselője. A városvezetés felvette a kapcsolatot a terület tulajdonosával is annak érdekében, hogy a korábban önkormányzati rendelettel helyi védettség alá vont tóval kapcsolatos terveiről pontos tájékoztatást kérjen. A cél az, hogy olyan közös megoldást találjanak, amely megnyugtatóan – a természeti környezetünk értékeit megőrző – módon rendezi a tó környékének sorsát.

A testület 13 igennel és 1 tartózkodással elfogadott határozata alapján Schramm Gábor jegyző a Szentendre 375/3 helyrajzi számú ingatlan, Pannónia-tó helyi védetté nyilvánításához szükséges eljárást elindítja, ugyanakkor a védettséggel kapcsolatos jogbizonytalanság tisztázása érdekében a kormányhivatalhoz fordul.

Pályázatot írtak ki a SZEVI főszerkesztői állására

Július 12-én az eddigi főszerkesztő – augusztus 31-i hatállyal – közös megegyezéssel a felelős kiadóval a munkaviszony megszüntetéséről állapodott meg. A lap kiadójaként a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság pályázat útján új főszerkesztőt keres. A pályázat az előző, 2019. novemberi pályázati kiírás szellemiségét követve a SzeVi 2022-ben elfogadott és a városvezetés által tamogatott szakmai-etikai kódexe alapján készült. A pályázati kiírást a Szentendrei Kulturális Központ 2023. július 27-én közzétette.

Sári Zsolt tagja lett a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának

Először lett magyar tagja – egyszerre kettő is – a Múzeumok Nemzetközi Tanácsában (ICOM) az executive board mellett működő, állandóan ülésező munkacsoportoknak és állandó bizottságoknak – adta hírül a MagyarTávirati Iroda. Varga Benedek, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár (MNM SOM) igazgatója, az ICOM Magyarország korábbi elnöke a Strategic Plan Commitee (SPC) tagja lett, amely az ICOM stratégiai tervének végrehajtását ellenőrzi, illetve javaslatokat tesz a végrehajtás módjaira. Sári Zsoltot, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét, az ICOM Magyarország elnökét az ETHCOM, az Etikai Bizottság, az öt állandó bizottság egyikének tagjává választotta. A Bizottságnak különös jelentősége van, hiszen jelenleg is zajlik a Múzeumok Etikai Kódexének felülvizsgálata, átdolgozása, illetve az ukrajnai háború és általában a konfliktusok számos etikai kérdést vetnek föl a múzeumok világában is.

Katolikus óvoda épül

Higgadt párbeszéd jellemezte azt a lakossági fórumot, ahol az új katolikus óvoda megépüléséről volt szó. A lakosságra nagy változás vár, növekedni fog az autósforgalom, az építkezés alatt pedig az útépítés fogja megzavarni a környék nyugalmát. 2020 decemberében döntött úgy az önkormányzat, hogy támogatja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye terveit és hozzájárul a 4–6 csoportos óvoda létesítéséhez az Izbég-Csicserkó városrészben, a Vasvári Pál utca és a Fürj utca találkozásánál.  A településrendezési szerződés értelmében a Főegyházmegye bruttó 40 millió forinttal járul hozzá az óvoda körüli közterületi fejlesztésekhez. Így a Vasvári Pál és Fürj utca régóta várt csapadékvíz-elvezetésének és szilárd útburkolatának kiépítése is megkezdődhet, várhatóan még az idén. A parkolási problémák enyhítése érdekében az óvoda magánparkolóján kívül a Főegyházmegye a Vasvári Pál utcában további közhasználatra átadott parkolók helyét is biztosítja.

 

További cikkeink a témában