Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Pannónia-tó

Július végén a Szentendre-blogolon röppent fel a hír, hogy a Pannónia-tavat a terület tulajdonosa be kívánja temetni. Azóta kiderült, hogy az élőhelyet évekkel ezelőtt védetté nyilvánították, csakhogy a tulajdonosi bejegyzésekben a terület téves helyrajzi számmal szerepel, így jogilag kérdésessé vált a védettsége. A Pannónia-tó környezeti értékeinek megőrzése érdekében Fülöp Zsolt polgármester nemrégiben egyeztetett a a tulajdonossal. A megbeszélésen részt vett Magyar Judit alpolgármester is, aki egyben a környék egyéni képviselője és az önkormányzat több más vezető munkatársa. A városvezetés a terület környezetvédelmi státuszát elsődlegesnek tekinti, az ökológiai szempontokkal összehangolt fejlesztési terveket ugyanakkor támogatja. A tulajdonos ígéretet tett, hogy a közös megoldás kidolgozásáig a tó jelenlegi állapotát megőrzi, az építkezést felfüggesztette.  A Pannónia-tó sorsa a júliusi testületi ülésen is szóba került és a képviselők megszavazták, hogy a tó védettségével kapcsolatos jogbizonytalanság tisztázása érdekében a hivatal tegye meg a megfelelő lépéseket. Ezzel párhuzamosan a Zöld Civil Szentendre csoport a  Törvényességi Felügyeleti Főosztályhoz fordult állásfoglalásért, majd közérdekű bejelentést tett a Kormányhivatalnál.

Viharkárok

Augusztus 16-án az erős szél és a felhőszakadás fákat döntött ki, ágak kerültek a közutakra, a kerítésekre és a vezetékekre. Szentendrén és Budakalászon is több bejelentés érkezett viharkárokról. Sok riasztást kaptak a tűzoltók a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű eső miatt – közölte a katasztrófavédelem. Az útra dőlt fák, letört ágak eltávolításához sok helyen a tűzoltóktól kértek segítséget az emberek. Szentendrén áramkimaradások voltak és akadozott a kábeltévé, valamint az internet szolgáltatás is.

Fotó forrása: infostart.hu

Menthetetlen fák kivágása kezdődik

Folytatódnak a Városi Szolgáltató NZrt. által megrendelt faápolási munkák, közel száz fa ápolását végzik el a szakemberek városszerte. Az augusztus elején felmért fákról készült szakvélemény  szerint a Postás strandon körbekerített három öreg kanadai nyárfa, a Pilisi utca 14-gyel szembeni fehér fűz és a Szentlászlói út 105. előtti vadgesztenye-fasor egyik tagja bizonyult menthetetlennek és ezért ki kell őket vágni. Jelentősebb ágvisszavágással járó ifjító metszést fognak végezni egy nyárfán a Postás strandon, a Pilisi utcában egy fehér fűzfán és Szentlászlói úton egy vadgesztenyefán.

Újabb tárgyalások a SPAR-ról

A leégett áruház helyén és közvetlen környezetében található önkormányzati területen tervezett fejlesztés előkészületeinek utolsó lépéseiről tartottak megbeszélést az önkormányzat vezető munkatársai és a SPAR illetékesei nemrégiben a Városházán. Bemutatkozott a SPAR Magyarország által összeállt projektcsapat. A kivitelezést irányító szakemberek ismertették a bontás, majd az építkezés ütemezésével kapcsolatos, véglegesítés előtt álló terveket. A kivitelezők kiválasztása folyamatban van. A szakhatósági és intézményi együttműködések pontosítása mellett az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a MOL-lal is, mert jelenleg, az általuk üzemeltetett benzinkút is érintett a projektben. A megegyezés után szeptemberben kezdődhet az építkezés.

Zárva a V8 uszoda

A medencék kötelező vízcseréje miatt az uszoda és a wellness részleg zárva tart 2023. augusztus 14. és augusztus 28. között. Az Uszoda és Szabadidőközpont többi részlege ettől függetlenül zavartalanul üzemel.

Elmaradnak a nagyberuházások

A 11-es főút szentendrei belterületi szakaszának felújítása, a Budakalász–Pomáz elkerülő út megépítése, az MO autóút északi szektor előkészítése biztosan elmarad. A H5-ös HÉV felújítása is erősen kérdésessé vált, ahogy a Szentendrét és az M10 Pilisvörösvárt elkerülő útról sincs kormánydöntés. Ez derült ki Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár válaszleveléből. Szentendre, Pomáz és Budakalász polgármesterei levélben keresték meg ugyanis Lázár János építési és közlekedési minisztert, valamint Vitályos Esztert, a választókerület országgyűlési képviselőjét. A polgármesterek a politikusok közbenjárását kérték, hogy egy május 12-én kelt – és számos beruházás leállítását kilátásba helyező – kormányrendelet hatálya alól mentesítsék a régió fontos beruházásait. A héten érkezett válaszlevél tanúsága szerint a politikusok közbenjárása eredménytelen volt.

Nagy Bálint Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkárának válaszlevele >>

Veszélyben a Templomdomb

Elodázhatatlanná váltak a javítások a Templomdomb mellvédjén, a mellvéd kőpillérén, a támfal egyes szakaszain. A mostani kisebb javítási munka nem jelenti sem a támfal statikai problémáinak megoldását, sem azt, hogy így megelőzhető a porladó fúgák okozta esetleges kisebb falomlás, vagy a tér rossz vízelvezetése miatti további állagromlás. A terület bejárása alkalmából kiderült, hogy az építmény állagromlásában szerepet játszik az emberi rongálás is. A keletkező lukak ugyanis nem omlás miatt történtek, hanem azért, mert a porladó fúgák miatt a látogatók számára könnyen kiszedhetővé váltak a kisebb nagyobb tégladarabok, kövek. Az így keletkező lyukak meg további bontásra ösztönzték az arra járókat. A Városi Szolgáltató NZrt. munkatársai a sérült fal környékét a balesetek elkerülése érdekében körbekerítették, illetve lezárták. Az önkormányzat megkereste a Római Katolikus Plébániát is, hogy egyeztessenek a támfal állagmegóvásáról.

Hamarosan befejeződik a bölcsőde felújítása

A Püspökmajor Lakótelepi Bölcsőde kiszolgáló vizes- és átadó helyiségeit 2019-től folyamatosan újították fel, idénre már csak a Kis Vakond csoport helyiségei maradtak. Ennek átfogó rekonstrukciója most zajlik és várhatóan augusztus 20-áig befejeződik. A jelenlegi bruttó 14,5 millió forintos felújítás során a csoportot kiszolgáló két helyiségben a szenny- és vízvezetékek, az elektromos hálózat teljes cseréje mellett újraburkolják a falakat és a padlót. A mosdóban újjáépítik a válaszfalakat, cserélik a gyermek vécéket, mosdókat, a fürdetőt, és az egyéb kiszolgáló szanitereket, a fűtőtesteket is, hogy szeptembertől a bölcsisek megújult épületben kezdhessék az évet.

További cikkeink a témában