Ugrás a tartalomhoz

VÁRO

Fejlesztések Szentendrén

A beruházások számára a 2020-23 közötti időszak igen kedvezőtlenül alakult, de a világjárvány, az építőipari- és rezsiár-emelkedés, a forint elértéktelenedése és a kormányzati elvonások ellenére Szentendrén számos beruházás történt, amiről Pilis Dániel alpolgármester számolt be a novemberi testületi ülésen.

Elkészült a 11-es főút rekonstrukciójának előkészítése, megvalósult a belvárosi szenny- és csapadékvíz szétválasztás első üteme, és előkészítették a másodikat, elkészült a Kálvária út rekonstrukciójának II. és III. üteme, fejlesztették az Izbégi csapadékvíz-elvezetést, a Barackvirág utcában vízelvezetést és esőkertet építettek, megvalósult a városi összekötő kerékpárút, újjáépült a Wolf Gedeon utcai Dera híd, és megkezdődött a HÉV-Volánbusz végállomás fejlesztése (SPAR fejlesztési terület).

A 2021. és 2022. évi Városrészi Költségvetés program keretében 97,5 millió Ft értékben 23 fejlesztés valósult meg szerte a városban, továbbá megkezdődött a 2023-as program fejlesztési javaslatainak megvalósítása. 2024-es Városrészi Költségvetésre és az Ifjúsági Részvételi Költségvetésre a város költségvetésében 105 millió forintot különítettek el.

Az 1+1 programban 106 millió Ft értékben készültek útépítési, vízelvezetési tervek és beruházások mintegy 18 helyszínen. Az önkormányzat a beruházások 50%-át finanszírozta. Jelenleg több ilyen projekt van előkészítés alatt.

Zöldfelülettel, környezetvédelemmel összefüggő fejlesztésekre és programokra – a pályázati források mellett – az önkormányzat 42 millió forintot költött.

2020 és 2022 között több mint hatszáz forgalomtechnikai kérelem érkezett az önkormányzathoz. Ebben az időszakban forgalomtechnikai szaktanácsadásra, tervezésre és kivitelezésre több mint 56,7 millió forintot költött a város.

Pilis Dániel alpolgármester felsorolta az intézményi fejlesztéseket is. A SZEI informatikai eszköz- és épületgépészeti fejlesztésére közel 273,5 millió forintot, a Vasvári Pál úti tagóvoda tetőszerkezetének azbesztmentesítésére 83,8 millió forintot, valamint a Pirk Ambrus Városi Csónakház fejlesztésére a pályázati támogatás mellett az önkormányzat összesen 82,7 millió forintot fordított.

A műemléki épületek felújítására, állagmegóvására 2020 és 2023 között 94,3 millió Ft-ot fordított az önkormányzat: többek között a Kereskedőház tetőjavítási, dúcolási munkálataira, a Kalits ház (Kossuth Lajos utca 4.) főbejáratának felújítására. A legjelentősebb tételt, mintegy 60,5 millió Ft-ot a Korniss-ház (Bogdányi utca 41.) kapuzatának, tetőszerkezetének rendbetétele és tartószerkezeti megerősítése tette ki.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Érvényesek az okmányai? című bejegyzéshez

Érvényesek az okmányai?

A 2024. évi választások miatt kiemelt jelentőségű, hogy a választópolgárok okmányain érvényes adatok szerepeljenek