Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

 

Március 15-i ünnepségek Szentendrén

A városi megemlékezés a Sztaravodai úti temetőben kezdődött Petzelt József mérnök, honvéd alezredes sírjánál. A Himnuszt a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekara Rixer Krisztián vezényletével játszotta el, majd Kollár Pál törzszászlós köszöntötte a megjelenteket.

A városi ünnepség 11:00-tól a Városháza előtti téren folytatódott. A narrátor, Kollár Pál Kossuth Lajos márciusi ifjakat éltető szavaival köszöntötte a résztvevőket.

A Himnuszt a közönség Döbrönte Petrával énekelte közösen, majd Pilis Dániel alpolgármester mondta el ünnepi beszédét.

Ezt követően Bozsóki Botond, a Móricz Zsigmond Gimnázium 12. osztályos tanulója fogalmazta meg az ünnephez kapcsolódó gondolatait.

Az ünnepi műsor második felében az előadóművészeté volt a főszerep. Tompos Kátya,Jászai Mari díjas színművésznő, Szirtes Edina Mókus, Erkel Ferenc díjas énekesnő, hegedűművész és Máté Gábor, Érdemes művész, Kossuth-díjas színész, rendező közreműködésével hangzottak el Petőfi SándorVörösmarty MihályPilinszky János, Szilágyi Domokos, Heltai JenőSzabó T. Anna, és Lackfi János versei.

A műsort a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekara térzenével zárta a Fő téren.

Szentendrén ezt követően két további helyszínen emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc hőseiről.

A Templomdombon, a Petőfi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervezésében Petőfi Sándor szobránál helyeztek el koszorút a résztvevők, majd a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub Ezüstfény együttese énekelt.

A Deák Ferenc utcában pedig Vasvári Pál szobránál emlékeztek meg 1848 márciusának jelentős alakjáról. A koszorúzást a Vasvári lakótelep közössége szervezte Háfra János vezetésével.

A P’Art Moziban délután a Toldi és a Hadik című történelmi filmek vetítésén vehettek részt az érdeklődők.

Az ünnepségsorozatot Szentendre Város Önkormányzata és a Szentendrei Kulturális Központ szervezte. Fotók: Isza Ferenc/szentendre.hu

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban egész napos rendezvénysorozattal emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójára.

Szentendre, 2023. március 15.
Hagyományõrzõ huszárok bemutatója a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján 2023. március 15-én.
MTI/Mohai Balázs

Kitüntetések a nemzeti ünnepen 

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami elismeréseket adott át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a Pesti Vigadóban március 14-én – adta hírül az MTI.

A díjazottak között több szentendrei művész is szerepel. Borsódy László, kerámiaművész, Ferenczy Noémi díjban, Weiner Sennyey Tibor, költő, író József Attila díjban, Sárik Péter jazz-zongoraművész Erkel Ferenc díjban részesült.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott Kósa Klára kerámiaművész, valamint Lőte Attila színművész.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adott át a Karmelita kolostorban Bécser Péter Róbertnek, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány szerzetesének, a szentendrei Ferences Gimnázium igazgatójának.

Ugyanitt Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum igazgatója.

Highlights of Hungary-jelölt a Skanzen

A szentendrei Skanzen Erdély épületegyüttese bekerült a Highlights of Hungary 2022 jelöltjei közé. Egyedüli múzeumként választották be a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot a 2022-es év legkreatívabb teljesítményei közé.

A Highlights of Hungary non-profit kezdeményezés évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A kiválasztási folyamat során 10 nagykövet öt-öt ajánlást tesz, így alakul ki az ötvenes mezőny, amelyek közül kiválasztják a nagyköveti díj nyertesét, a partnerek által felajánlott különdíjasokat, és online szavazás során dől el a közönségszavazás első helyezése. A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a leginspirálóbb történeteket, és közösséget szervezzen azok alkotói és alakítói köré.

Borbás Marcsi, a Gasztroangyal című műsor készítőjének nagyköveti ajánlásával jutott be a szentendrei Skanzen Erdély kiállításegyüttese a Highligts of Hungary 50 jelöltje közé.

A közönségszavazás március 22-ig tart. Szavazzon az „Év kiállítása 2022” díjat nyert Erdély épületegyüttesre, amely különleges látványelemekkel, digitális eszközökkel, modern interpretációs módszerekkel olyan új felfogású, 21. századi kiállítást valósít meg, amely az épületek, enteriőrök bemutatása mellett a történetmesélésre, egyéni sorsok és történelmi események bemutatására is vállalkozik.

….

Elérhetőek az adóbevallás-tervezetek

Idén már több mint 5,6 millió embernek készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetét, amelyek március 15-től elérhetőek a NAV honlapján – közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel március 12-én.

Tállai András elmondta, jelenleg 5,2 millióan rendelkeznek már elektronikus tárhellyel, ami nemcsak a kormány által szorgalmazott digitalizáció elterjedését jelzi, hanem megkönnyíti az adóbevallással kapcsolatos állampolgári teendőket is. Úgy fogalmazott: március 15-től a központi azonosítási ügynök (KAÜ) azonosító segítségével bárki megnézheti a saját, 2022-re vonatkozó adóbevallási tervezetét az eSZJA-portálon (https://eszja.nav.gov.hu). Aki egyetért a tervezet adataival és azt nem kell semmivel kiegészítenie, annak nincs további teendője, május 22-én a tervezete érvényes szja-bevallássá válik – összegezte az államtitkár.

 

Kiemelt kép: pexels.com

További cikkeink a témában