Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Elfogadták a 2023. évi városi költségvetést

A február 22-én tartott képviselő-testületi ülésen tárgyalták és fogadták el Szentendre idei költségvetését.

Az idei büdzsé számai azt mutatják, a gazdasági válság és az infláció 230 millió forintos plusz terhet jelent a város számára, a megemelkedett energiaköltségek 582 millió forint extra kiadást mutatnak, amelyből a kormány 229,5 millió forintot kompenzál. Az egyes, továbbra is érvényben maradó kormányzati intézkedések hatásai 509 millió forint forráscsökkenést jelentenek, amelyből viszont levonható a tavalyi iparűzési adó 111 millió forintos maradék kompenzációja, így a különbözetként adódó 398 millió forintnyi kieséssel számolhat ezen a területen az önkormányzati költségvetés.

A bérrel kapcsolatos intézkedések: a 12 százalékos, pedagógus béremelés és minimálbér emelés 106 millió forintot jelent. Összességében 1,321 milliárd forinttal emelkednek a költségek idén, amit egyelőre 341 millió forinttal kompenzál az állam, így 980 millió forintnyi többletkiadás forrását kell az önkormányzatnak kigazdálkodni.

Fentiek ellenére 2023-ban – elsősorban külső forrásból – beruházásokra 294,2 millió, míg felújításokra 427,2 millió forintot tervez elkölteni a város vezetése.

A számok azt mutatják, az önkormányzat tervezett bevételeinek összege 11,8 milliárd forint, ami két százalékkal kisebb, mint a tavalyi összeg. A bevételek összege 243 millió forinttal kevesebb mint a tavalyi tényadat, míg a kiadások összege 946 millió forinttal nő a tavalyi előzetes tényadathoz képest. A főösszegekben egyértelműen visszaköszön az a gazdasági helyzet, amiben ma élünk.

Az államtól a szociális és gyermekjóléti célokra érkező támogatás 15 százalékkal, 77 millió forinttal csökkent, a könyvtári, közművelődési és múzeumi célra felhasználható összeg 107 millió forinttal nőtt.

Fontos és jelentős változás a tavalyi évhez képest, hogy az önkormányzat arányaiban kevesebbet kap a kormánytól a kötelező feladatok ellátására. A korábbi fele-fele arány idén 46–54-es állami–önkormányzati arányra változott.

További részletek ITT.

 …

 

Májustól jönnek a vármegye-bérletek

Május elsejétől minden eddiginél kedvezőbb bérletrendszer használatával teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatainak igénybevételével – olvasható a mavcsoport.hu február 18-i közleményében.

A teljesárú vármegyebérletet 9450 forintért lehet majd megvásárolni várhatóan április utolsó hetétől, az országbérlet ennek duplájába, 18.900 forintba fog kerülni. A tanulók mindkettő esetében 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe.

A bérletek harminc napra szólnak majd. A teljes árú bérletek árának 86 %-át a munkáltatók megtérítik.

 …

 

Elhunyt Vura Zsolt

2023. február 20-án, életének 49. évében, türelemmel viselt súlyos betegség következtében elhunyt Vura Zsolt, Szentendre sportéletének kiemelkedő alakja, a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület volt elnöke.

Vura Zsoltot a sportélet szervezésében betöltött kiemelkedő szerepéről, a városért, a közösségért folytatott önzetlen munkájáról ismerték a legtöbben Szentendrén. Nevéhez fűződik, Gergi Ernával közösen, a 2022-ben elfogadott városi sportkoncepció kidolgozása. Pályáját fájdalmasan fiatalon törte derékba a betegség.

Vura Zsolt 1974. április 15-én született Budapesten. Szentendre városával katonaként került kapcsolatba, a városban szolgált, mint tiszthelyettes 1996-tól. Előbb szakoktatóként, majd oktató tisztként dolgozott a Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolában.

2014-től volt a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület elnöke, tisztségét 2022 decemberéig töltötte be, amikor egészségügyi okokból kellett lemondania.

A Kinizsi Honvéd SE Vura Zsolt vezetésével lett a város többszörösen elismert sportegyesülete, mely a város felé nyitással, a Piramis Sportegyesülettel karöltve az önkormányzattal közös rendezvények szervezésével és lebonyolításával írta be magát Szentendre sporttörténetébe. Éveken át fő szervezője volt a jótékonysági Mikulásfutásnak és Nyuszifutásnak, a Sportágválasztónak, valamint a Pilisi Tekerőnek is.

A 2017-es városi Sportkarácsonyon a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület kapta a Szentendre Legjobb Egyesülete címet.
Vura Zsolt munkáját 2018-ban Szentendre Város Testnevelési és Sportdíjával ismerték el.

(Forrás: szentendre.hu)

Lezárult az adománygyűjtés

2022 októberében indult az önkormányzat adománygyűjtése a rezsinövekedés miatt nehéz helyzetbe került szentendreiek megsegítésére. A gyűjtés 2023 februárjában lezárult és a Szentendréért Közalapítvány kuratóriuma döntött a támogatások odaítéléséről.

A lakosság mellett belvárosi vállalkozók, és szentendrei cégek is megmozdultak az önkormányzat felhívására, pénzadományaikkal segítve azokat az embereket, akiknek komoly gondot jelent a rezsiszámlák kifizetése.

A jótékonysági akció keretében összesen 2 444 828 Ft-ot sikerült összegyűjteni.

A kuratórium a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény és a Gondozási Központ javaslatai alapján első alkalommal kilenc háztartásnak ítélt támogatást megközelítőleg 800 000 Ft értékben. Az eltérő fűtési formák és a különböző számlaösszegek miatt nem egységes pénzadománnyal nyújt segítséget az önkormányzat, hanem a kilenc háztartás január és február havi közüzemi számláit egyenlíti ki.

A fennmaradó összeget a továbbiakban is a rászorulók rezsiszámláinak kiegyenlítésére fordítja az önkormányzat. A támogatást igényelni a Gondozási Központon, a Család- és Gyermekjóléti Intézményen és a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül lehet. Az összegek odaítéléséről továbbra is a Szentendréért Közalapítvány kuratóriuma dönt.

(Forrás: szentendre.hu)

 

Kiemelt kép: pixabay.com

További cikkeink a témában