Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Törökországban a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Február 7-én, kedden a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat 20 fővel, 4 mentőkutyával, továbbá 2 tonnányi felszereléssel érkezett meg a földrengés sújtotta Adana településre. Isztanbulban csatlakozott hozzájuk a KÖTÉL Egyesülettől 2 fő, valamint egy szlovén kutatási szakértő is.

A szolgálat munkáját nyomon követhetik a Facebook oldalukon. Az eddigi híradásaik alapján 6 élő személyt sikerült kiszabadítaniuk a romok alól, köztük 1 és 1,5 éves gyermekeket is.

A szolgálat külön köszöni minden egyes bejegyzésében a Külgazdasági és Külügyminisztérium Hungary Helps Program Koordinációs Főosztálynak és a nagykövetségnek, hogy elfogadták felajánlásukat és segítették az útnak indulásukat. Felhívják továbbá a figyelmet, hogy nem állami mentőszervezetként vannak jelen, és köszönettel veszik a támogatásokat.

Kép forrása: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook oldala

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát február 6-án hajnalban – írta az index.hu. A legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A tragédiában már akkor több mint háromezren vesztették életüket és 2600-an sérültek meg.

A legfrissebb híradások szerint mára meghaladta a húszezret az áldozatok száma.

Gulyás Gergely miniszter, a csütörtöki kormányinfón elmondta, a Belügyminisztérium jelentése szerint a török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta 110 ezer fős kutató-mentő személyzettel, több mint 5500 speciális járművel és munkagéppel végzik a munkálatokat, 5700 tagból álló nemzetközi csapat dolgozik a területen, Magyarországról is több csapat érkezett az országba, eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak. 156 fő és 26 kutya van a magyar kontingensben.

 

Csökken a földgáz ára

Kevesebb mint felére csökkenhet az önkormányzat és intézményeinek földgázszámlája márciustól, mert a központi beszerzési rendszerhez csatlakozva szeptember végéig a február 6-án érvényes, köbméterenként 245 forint körüli áron juthatnak földgázhoz – olvashatjuk a szentendre.hu-n.

Mindez annak köszönhető, hogy február 6-án igencsak alacsony áron, megawattóránként 59,7 eurón rögzítették a március és szeptember közötti időszakra a földgáz árát.

Szentendre is csatlakozott ahhoz a központi beszerzési lehetőséghez, amelyet egy január 27-én megjelent kormányrendelet tett lehetővé. Ennek lényege, hogy szeptember végéig a TTF és VTP tőzsdei határidős szerződések számtani átlagára adja a fixált földgázárat. Ez 59 és 61 euró/megawattóra között alakult a jelzett időszakra, ami 59,7 eurós átlagot ad, amely az elmúlt egy év legalacsonyabb árát jelenti, és alig hatoda az augusztus végi 300 euró fölötti árnak.

Portfolio számítása szerint ez – a Magyar Nemzeti Bank február 6-án érvényes euróárfolyamát figyelembe véve – köbméterenként 245 forintot jelent, ami kevesebb mint fele az önkormányzat által jelenleg fizetett 492 forint + áfa beszerzési árnak.

A rendelet értelmében a földgáz-szolgáltatónak február 9-ig kell értesíteni partnereit, hogy pontosan milyen összegen sikerült szerződni a földgáz szállítására.  (forrás: szentendre.hu)

 

Elektromosautó-töltőállomások átalakítás alatt

Három helyszínen alakítanak át EON által üzemeltetett elektromosautó-töltőállomásokat – adta hírül az önkormányzat hivatalos Facebook oldala. Ennek következtében a következő 3–4 hónapban a Vasúti villasor 2., Paprikabíró u. 21. és a Rév u. 2-ben lévő töltőállomások nem üzemelnek. A töltőállomásoknál kihelyezett „Várakozni tilos” és „kivéve elektromos autótöltés” kiegészítő közlekedési táblák, felfestések érvényüket vesztik, így ezek a parkolóhelyek hagyományos parkolóhelyként használhatók az átalakítás ideje alatt.

… 

 

Szentendrei középület-tervek kiállítása

A BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék hallgatóinak terveiből nyílt kiállítás a Szentendrei Képtárban, 2023. február 4-én. A hallgatók a város izgalmas és sokrétű téri helyzeteit megismerve alkották meg vízióikat Szentendre lehetséges új közösségi épületeiről.

Milyen lehet egy attraktív védőtető a Castrum területén, hogyan lesznek karakteresek a Bükkös-patak menti piac árusítóhelyei, hogyan lehet szabadtéri színpadot építeni a Lázár-cár téren, és milyen egy fiatalok számára vonzó olvasópavilon a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár környezetében?

2022 tavaszán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékén egy teljes évfolyam mintegy 250 hallgatója készített terveket Szentendre hét különböző helyszínére. A hallgatók a féléves munka során, helyi közösségi kezdeményezések, intézmények igényeire szabva, a város izgalmas és sokrétű téri helyzeteit megismerve alkották meg vízióikat Szentendre lehetséges új közösségi épületeiről.

Fotó: Deim Balázs

A tervezési programok megalkotásánál olyan helyi partnerekkel dolgoztak együtt, akik maguk is a város kulturális életének ismerői és alakítói, ezzel biztosítva a kiírások beágyazottságát és megalapozottságát. A felkért „mentorok” segítségével hétféle szituációban fogalmaztak meg építészeti programokat:

Fiatal Művészek Alkotóháza – Öskü Bálint (Folt Csoport)

Castrum látogatóközpont – Rajna András (Ferenczy Múzeumi Centrum Régészeti Osztály)

Balkán-ház – Benkovits György (Horvát Nemzetiségi Önkormányzat)

Művészeti iskola – Juhász Gergő (Doboz Rajziskola)

Gyerekkönyvtár – Dr. Tóth Máté és Kovács-Buday Zsuzsanna (Hamvas Béla Pest Megyei

Könyvtár)

Kerékpáros és evezős szálláshely – Lőrincz Ágnes (Szentendre és Térsége TDM)

Ökoház és közösségi kert – Tarnóczy Mariann (ÖkoParty).

A terveket pályázat formájában, 2-3 fős csapatokban készítették el az építészhallgatók, ezek legjobbjait láthatjuk a kiállításon.

A kiállítást Golda János Ybl-díjas építész, az Építész Mester Egylet elnöke és Bartha András Márk DLA egyetemi adjunktus nyitotta meg, köszöntőt mondott Pilis Dániel alpolgármester és Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

A Szentendre KÖZÉPen című kiállítás 2023. február 26-ig szombat-vasárnap 14-16 óra között ingyenesen látogatható a Szentendrei Képtárban (Fő tér 2-5.).

 

További cikkeink a témában