Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt 2022. negyvenedik hetén

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

Sztrájk és polgári engedetlenség szentendrei iskolákban

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 5-ére, az oktatás világnapjára hirdetett országos sztrájkjához szentendrei iskolák tanárai, szülői és diákjai is csatlakoztak.

Szerdán reggel 7:30-kor kezdődött a Móricz Zsigmond Gimnázium szülői munkaközössége által szervezett, Élőlánccal az oktatásért! mottójú szolidaritási akció. A polgári engedetlenségi megmozdulást a szervezők a tanári sztrájkjogokat erősen korlátozó, és gyakorlatilag ellehetetlenítő kormányzati döntések miatt hirdették meg. Úgy érzik, gyermekeik tanárai kezében ez az egyetlen eszköz érdekeik érvényesítésére az oktatási rendszer megváltoztatására.

Nemecsek Ernő „ravatalánál” I Fotó: Bellai László

A Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium sajtóközleménye:

„A mai napon, 2022. október 5-én a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 29 tanára tiltakozását fejezte ki a jelenlegi oktatási helyzet, illetve az utóbbi időben, polgári engedetlenség miatt elbocsátott kollégák miatt.

Reggel 7:30-tól gyülekeztek az iskola épülete előtt a szülők és a diákok, akik tanáraikkal a Mi vagyunk a grund című dalra élőláncot, majd az összefogás jelképeként egymás kezét megfogva kört alkottak. Ezt követően 8 órától ugyancsak az iskola épülete előtt a gimnázium tiltakozó tanárai nyilatkozatot tettek, miközben a velük szolidaritást vállaló szülők és diákok festékbe mártott tenyerükkel »írták alá« a saját szolidaritási nyilatkozatukat a kihelyezett hatalmas papírfelületen. Végezetül közösen rótták le kegyeletüket Nemecsek Ernő ravatalánál.
A nap folyamán az iskola aulájában diák-tanár fórumot tartottak a szünetekben, amelynek keretén belül az érdeklődő diákokkal a jelenlegi oktatási problémákról beszélgettünk – kölcsönösen megismerve egymás nézőpontját. Délután pedig több kolléga fog útra kelni, hogy a Grund által szervezett hídfoglalásban a budapesti Margit hídon személyesen is részt vegyen.”

A közösségi médiában közzétett információk alapján a Móricz gimnáziumon túl a Szentendrei Református Gimnázium előtt is történt szolidaritási akció, melynek keretében a tanárok „A tudás érték” üzenetére hívták fel a figyelmet.

A Szentendrei Református Gimnázium tanárai I Forrás: Facebook

 

Pénteki szünnapok a „Fehér ház” ügyfélszolgálatán

Dr. Schramm Gábor Szentendre Város jegyzője október 6-án tette közzé a tájékoztatást, miszerint a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán, a Dunakorzó 25. szám alatt október 14-étől péntekenként a személyes ügyfélfogadás szünetel.
Ezeken a napokon a panaszok az ugyfelszolgalat@szentendre.hu e-mail címen jelenthetők be.

 

Baksai József Prima Primissima-jelölt

2022. október 3-án tették közzé a Prima Primissima elismerés idei jelöltjeit. A Magyar Képző- és Iparművészet kategóriájában Baksai József, szentendrei festő- és grafikusművész is a jelöltek közt van.

Baksai József festő szakon végzett a Képzőművészeti Főiskolán. A festészet mellett a grafika területén is alkot. Sorozatokban gondolkozik, ezekben egy-egy témakört jár körül, gyakran különböző kultúrkörök mitológiai témáit dolgozza fel. Sötét tónusokkal, földszínekkel festett képei különleges textúrájuk révén reliefszerű hatást keltenek. Az akvarell-ceruza-kollázsokon a visszatérő motívumok (a világ keletkezését, s egyben a világmindenséget szimbolizáló edény, hal, fa, árnyék) mellett szövegtöredékek is feltűnnek. A Munkácsy Mihály-díjas művész alkotásait az irodalom inspirálja. 2017 óta a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

Baksai József a 2021. november 23-i Művészteán I Fotó: Bellai László

A Prima Primissima elismerés célja évről-évre, hogy támogassa az egyedi teljesítményt nyújtó tudósokat, kutatókat, oktatókat, alkotókat, művészeket, újságírókat és sportolókat hazánkban és a határon túl. A kiemelkedő társadalmi elfogadottságú elismerést Demján Sándor üzletember alapította 20 évvel ezelőtt, az OTP Bank pedig 2013 óta gondozza és finanszírozza. Az idei díjazottakkal összesen 580-ra nő az elismert kiválóságok száma, akik tevékenységét több mint 5 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány. A díjazottak várhatóan 2022. december 2-án személyesen vehetik át elismeréseket.

 

Téli szünet – az iskolai rendhez alkalmazkodnak az óvodák

Az önkormányzati óvodák, alkalmazkodva az állami fenntartású iskolák tanrendjéhez, a módosított téli szünet idején, 2022. december 22-től 2023. január 8-ig bezárnak. Azoknak a gyerekeknek, akik felügyeletét a szülők nem tudják megoldani, ügyeletes óvodát jelölnek ki.

 

Október 16-ig tölthető ki online a népszámlálás kérdőíve

Október 1-jétől 16-ig, azaz két héten át tölthető ki önállóan, interneten a népszámlálás kérdőíve, azután már a címekre érkező számlálóbiztosok segítségével adható válasz a kérdésekre. A számlálóbiztosok október 17. és november 20. között keresik fel azokat a háztartásokat, melyek interneten nem nyújtották be a kérdőíveket. Nem érdemes ezt megvárni, a válaszadás legkényelmesebb módja az online kitöltés.

Ehhez mindössze a KSH postai felkérőlevelében küldött 12 jegyű kódra van szüksége.

Kattintson és töltse ki most a kérdőívet! Ha félbe kell hagynia, csak elmenti és később folytathatja a kitöltést.

 

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

 

További cikkeink a témában