Ugrás a tartalomhoz

Szentendre és Vidéke élővilága képekben

Vegyünk szemügyre pár őzbakot – 6. rész

Hamarosan kezdődik az őznász, azaz az üzekedés. A vadgazda és a természetfotós is nagyon izgatott, teljes erővel készül a „bakszezonra”.

Az üzekedésről a következő cikkemben fogok írni, most pedig arra gondoltam, hogy nézzük meg, kik lesznek az idei őznász főszereplői. Szemügyre veszünk pár jó képességű őzbakot: megnézzük, mennyi idősek, és hány grammos az agancsuk.

Régi ismerős

fotó: Farkas Kornél

Ezt az őzbakot márciustól figyelem. Láttam tisztítás és területmegjelölés közben is. Már egy jó ideje nem találkoztam vele, de remélem, hogy az üzekedésben még „összefutok vele”.

Ő egy középkor végén, öregkor elején lévő, 6-7 éves őzbak. Az agancssúlya 400 g környélén van, és szűk állású. A bakok általában ebben a korban rakják fel a legjobb, legnagyobb agancsot, így lehet, hogy jövőre még szebb, értékesebb agancsot épít, de az sem kizárt, hogy visszarak, tehát hanyatlik az agancs minősége.

fotó: Farkas Kornél

Aki feladta nekem a leckét

fotó: Farkas Kornél

Ez a bak rendesen feladatna nekem a leckét. A helyi vadászok 5-6 évesnek ítélték a bakot, viszont én a viselkedése, a vékony nyak és a magasan tartott fej alapján, a jobb száron rövid hátsó ág és az erős ágvégek alapján 3-4 évesnek bíráltam el.

Kettő komoly bak, ráadásul egymás mellett

fotó: Farkas Kornél

Érdekeség, hogy ez a fotó akkor készült, amikor az őzek területfoglalási időszaka volt. Tudniillik, hogy ilyenkor bakok agresszívabbak, és ha kettő ugyanolyan képességű egyed találkozik, akkor elkezdenek viaskodni egymással a területért. Erről a cikkemben írtam részletesebben.

A két bak közül a hátsó a korosabb, idősebb, és a lőhető is. Bár, itt is fennál a lehetősége annak, hogy jövőre még jobb agancsot rak fel, emiatt lehet egy évet kell még várni az elejtésével. Az agancsa 400 gramm fölötti.

A jobb oldali egy középkorú, 4-5 éves jó képességű őzbak.

Színes bak

fotó: Farkas Kornél

Miért ilyen az agancsának a színezete? – joggal teheti fel ezt a kérdést egy laikus szemlélő.

A válasz erre nem annyire egyszerű, mint gondolnánk. Nagyban függ az élőhelytől, és azoknak a fáknak a csertarsavtalmától, és a kérge színétől, amelyeken tisztított. A kökény-, rekettye- és égerfákon tisztított bakok agancsának színe. Alma- vagy tölgyfán tisztított baknak vörösesbarna agancsa van. Száraz akácfán tisztított bak pedig rendszerint vajszínű aganccsal rendelkezik. E tényezők mellett az agancs színe még függ attól, hogy mennyire aktívan dörzsöl a bak, valamint az időjárástól is.

Az öreg bak agancsa amellett, hogy érdekes színezetű, szűk állású is, 350-400 grammos.

Farkas Kornél vagyok, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium nyolcadikos tanulója, 14 éves elhivatott vad-és természetfotós. Küldetésem közelebb hozni az embereket a természet titkos pillanataihoz a fotóim segítségével. Ezentúl kéthetente olvashatnak tőlem cikkeket a természet rejtett történéseiről. Lesz szó az őzek párharcairól, párzási időszakukról, hogyan készülnek fel a télre, hogyan tudjuk megkülönböztetni a sutagidát a bakgidától, a dámszarvasok érdekes táplálkozási szokásaikról, és rengeteg más érdekes témáról.

A sorozat korábbi részeit itt tudja elolvasni!

Szöveg és kiemelt kép: Farkas Kornél
Szakmai segítség: Mándi Gábor vadászmester, hivatásos vadász
és Ivády Bence kerületvezető hivatásos vadász

További cikkeink a témában