Ugrás a tartalomhoz

Új vezető a rendelőintézet élén

Dublinszki-Boda Péter április 1-jétől Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek kinevezett igazgatója. Egy új intézményvezetőnek a megszokott körülmények között sincs könnyű dolga, de ilyen mindannyiunk számára ismeretlen helyzetben” még nagyobb a kihívás. (Írásunk a SzeVi 5. számában jelent meg.)

Rendkívüli körülmények között vette az rendelőintézet vezetését. Mi most a legfontosabb feladata?

Egyértelműen a kollégák és a betegeink megnyugtatása, tájékoztatása, annak bemutatása, hogy bár egy mindannyiunk számára ismeretlen helyzetben végezzük a munkánkat és próbáljuk élni a mindennapjainkat, s ez az ismeretlen állapot bizonytalanságot, nyugtalanságot szül, de ennek a megváltozott világnak is megvannak a szabályai, működési keretei, s ezek ismerete segít alkalmazkodni és eligazodni ebben az új helyzetben.

Ehhez fontos a naprakész kommunikáció, hogy a kollégák tudják, az intézmény működési háttere és a munkavégzésük háttere biztosított, ismerjék az aktuális munkarendet és folyamatos tájékoztatást kapjanak az aktuális helyzetről, változásokról.

A betegeink számára a legfontosabb, hogy naprakész információt kapjanak az elérhető rendelésekről és rendelési időkről. Ennek elsődleges forrása a honlapunk (szei.szentendre.hu), de kollégáink telefonon is szívesen adnak tájékoztatást (+36-26-501-444), illetve az éppen aktuális heti nyitvatartás és rendelési idő az Intézmény főbejáratánál is mindig megtalálható.

Hogyan működik jelenleg az intézmény? Kiket tudnak fogadni, vannak-e elmaradó szakrendelések?

Jelenleg csak sürgős esetben fogadhatunk betegeket, és ehhez igazítottuk a működésünket. A szakrendelések nagyjából fele érhető csak el személyesen, de ezek is csak sürgős esetben. A pontos, aktuális lista a honlapon elérhető, az Intézmény főbejáratánál megtekinthető, telefonon lekérdezhető.

A többi szakrendelés esetében telefonos elérhetőség biztosított, a telefonszámok a honlapon elérhetőek. Ezen rendelések esetében is van mód tehát recept felírására, konzultációra. Az általános nyitvatartás: hétfő, kedd, péntek 7.00-13.00, szerda, csütörtök 7.00-19.00. És még egy fontos dolog: a bejáratnál minden esetben lázmérés történik, és az épületbe csak maszkban lehet belépni. Kérjük, hogy ha valaki bizonytalan abban, hogy panaszával tudjuk-e fogadni a rendelőben, a biztonság kedvéért tájékozódjon előtte telefonon, hogy ne feleslegesen utazzon és várjon.

 Az utóbbi években rengeteg fejlesztés történt a rendelőintézetben, jelenleg is folyamatban egy 180 millió Ft értékű eszközfejlesztés. Mi a véleménye a szakrendelő felszereltségéről, az infrastrukturális adottságairól?

A szakrendelő felszereltsége, infrastruktúrája, elhelyezkedése átlagon felüli, nagyon sok intézmény és település cserélne velünk szívesen. Mégis azt gondolom, hogy egy szakrendelő esetében az ott dolgozók jelentik az igazi erőforrást, az általuk, általunk végzett munka alapján ítélik meg elsődlegesen az Intézményt. És ebben a SZEI nagyon erős, az itt dolgozó kollégák egytől egyik rendkívül elkötelezetten, magas szinten, igazi csapatként végzik a munkájukat. Természetesen a megfelelő munkakörnyezet biztosítása ezt csak tovább erősíti, ennek megteremtésében jelent nagy segítséget a célegyenesbe fordult eszközfejlesztési pályázat is, melynek keretében új orvosi és informatikai eszközökkel, gépészeti berendezésekkel gazdagodik a szakrendelő.

Hogyan áll az intézmény a humán erőforrás tekintetében, vagyis van-e hiány szakorvosokban, asszisztensekben?

Külön kell választani a járványügyi rendelkezésre állást a normál esettől, mert a jelenlegi helyzetben az egyéb szabályok miatt van is elég kolléga, meg nincs is. Van, mert a lecsökkent betegforgalomhoz elvben bőven elegen vagyunk, de mégsincs, mert sokan – főként a szakorvosaink – 65 év felettiek, és így nem vehetnek részt az ellátásban.

Normál működés esetében is attól függ a válasz, honnan nézzük. Ha onnan, hogy a feladatellátási szerződésben vállalt feladatokat az intézmény maradéktalanul el tudja-e látni, a válasz egyértelműen igen. Bár még normál üzemben egy percig nem volt szerencsém vezetni az Intézményt, így gyakorlati tapasztalataim e téren még nincsenek, de a korábbi adatokra támaszkodva tudom azt mondani, hogy járványmentes időszakban minden szakrendelésünk üzemel, a humán erőforrás ehhez rendelkezésre áll. Ha viszont onnan közelítünk, hogy a rendelő normál esetben 130-140 százalékos kihasználtsággal működik, akkor látszik, hogy még akár 30-40 százalékkal több szakorvosnak, asszisztensnek is lenne feladat. Ehhez viszont a szükséges források jelenleg nem állnak rendelkezésre, egyszerűen mondva nincs rá pénz. Ugyanis a rendelő finanszírozása – kicsit leegyszerűsítve – adott éves keretből történik, mely az ellátandó feladat nagyságához van megállapítva, és nem attól függ, hogy mennyi munkát végeztünk el aktuálisan. Szerencsére már lehetett hallani olyan tervezett intézkedésekről, melyek a járóbeteg szakrendelők finanszírozását javítaná, kérdés, hogy a járványhelyzet elmúltával ezekből mi válik valóra. Addig is bízunk a kollégákban, akik sokszor két ember helyett is dolgozva végzik a munkájukat, melyet ez úton is köszönök nekik.

Összefoglalva tehát azt mondhatom, hogy mennyiségben talán még nem, de minőségben már biztosan megvagyunk.

Tervez-e, szükségesnek lát-e a későbbiekben bármilyen szerkezeti átalakítást?

Az előzetes információk és az eddig tapasztaltak alapján sem szeretnék szerkezeti átalakításba kezdeni, különösen nem vészhelyzet idején. A szakrendelő véleményem szerint kellően rugalmas, de egyben stabil, jól felépített, megfelelő struktúrában működik.

Fontos ugyanakkor, hogy jó kapcsolatot ápoljunk az egészségügyi ellátás többi szereplőjével, a háziorvosokkal, a gyermekorvosokkal, a védőnőkkel, az ügyeleti ellátást végzőkkel, az egészségfejlesztési programban résztvevőkkel, az egyes szakhatóságok képviselőivel és mindenkivel, aki a szentendrei járás egészségügyében bármilyen módon részt vesz (és esetleg most kifelejtettem a felsorolásból). Ebben a békés egymás mellett élés csak az első lépés, fontos, hogy egyenrangú partnerekként, konstruktív, aktív együttműködés keretében tudjunk közösen tenni a Járás lakosainak egészségügyi ellátásáért.

Végezetül szeretném megragadni az alkalmat, hogy ezúton mondjak köszönetet: először is a betegeinknek türelmükért, megértésükért, kitartásukért, hiszen most nekik a legnehezebb, őket érinti leginkább ez az új helyzet. Köszönöm Önöknek!

Szeretném megköszönni minden kollégám és közreműködő partnereink munkatársainak munkáját, energiáját, kitartását, rugalmasságát, szakmai alázatát, mert most nekik is nagyon nehéz. Köszönöm Nektek!

Köszönöm a háziorvosok, gyermekorvosok, védőnők, ügyeletet ellátók, és minden egészségügyi szereplő partnerünk munkáját, akikkel együtt, egymásba kapaszkodva járjuk az ismeretlen aknamezőket, néha akaratlanul is egymás lábára lépve, de céljainkban egyetértve és azokért közösen küzdve. Köszönöm Nektek/Önöknek is!

Köszönöm az önkormányzat és a polgármester úr támogatását, mert fenntartóként minden segítséget megadnak, ami csak lehetőségükben áll jelen helyzetben, akár a védőfelszerelések beszerzéséről, akár a kommunikációról, akár a különböző szakhatósági egyeztetésben/adatszolgáltatásban nyújtott szerepvállalásról van szó. Köszönöm!

Végül, de messze nem utolsósorban köszönöm elődöm, dr. Pázmány Annamária több mint másfél évtizedes munkáját, melynek eredményeképpen egy minden szempontból példaértékű szakrendelő vezetését vehettem át. Köszönöm!

Zárszóként pedig annyit mondanék még, hogy ha tehetjük, tényleg maradjunk otthon, ha pedig mégis el kell mennünk otthonról, akkor vegyünk példát Darth Vaderről, és viseljünk mindig maszkot! 

Dublinszki-Boda Péter

közgazdászként végzett a Corvinus Egyetemen. 2004 óta dolgozik az egészségfinanszírozásban: előbb az OEP (majd NEAK) Finanszírozási Főosztályán ügyintéző, majd osztályvezető, főosztályvezető-helyettes, végül főosztályvezető. Ezt követően két évig az EMMI Egészségbiztosítási és Finanszírozási Főosztályát vezette, 2016 óta a Dunakeszi-SZTK 2,5 milliárd forintos felújítási és beruházási projekt igazgatója volt. Tizennégy éve lakik Szentendrén tájépítész, szentendrei születésű feleségével, két gyermekével.

 

További cikkeink a témában