Ugrás a tartalomhoz

Zsenialitás és autizmus

Egyes becslések szerint ma Magyarországon mintegy százötvenezer ember életét befolyásolja kisebb vagy nagyobb mértékben az autizmus. Szentendrén a Kovács László utcai Cházár András EGYMI Bárczi Gusztáv Tagintézményében foglalkoznak az arra rászoruló autista gyermekekkel, annak érdekében, hogy tehetségüket kamatoztatni tudják majd a jövőben. Az iskolát tavaly 410 ezer forinttal támogatta az önkormányzat.

Áprilisban emlékezünk meg az autizmus világnapjáról, amelynek célja, hogy információt nyújtson az autizmusról. Szentendrén 1988-tól a  Bárczi Gusztáv Általános Iskola  fogadja a sérült gyermekeket, akkor kezdte meg a Központi Iskolából elsőként kiválva a működését. Ekkor még Kovács László úti Általános Iskolának hívták, 2000-ben vehették fel az itt folyó oktatómunka elismeréseként a nagy nevelő, Bárczi Gusztáv nevét.  Az elmúlt harmincöt év során akadtak nehézségek, volt, hogy az épület került használhatatlan állapotba, és emiatt el kellett költöztetni az osztályokat, 2003-ban pénzhiány miatt a szentendrei gyógypedagógiai ellátás átkerült a Pest Megyei Önkormányzathoz, majd 2008-ban az iskola beolvadt a váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézménybe.

Az iskolában folyó szakmai munka már a 90-es évek eleje óta magas színvonalú, köszönhetően a közoktatás átfogó reformjának, és a tantestület kiváló pedagógusainak. Ekkor indította el az intézmény a tanulásban akadályozott tanulók ellátása mellett az értelmileg akadályozottak integrált oktatását. Bevezették a gyógytornát, az alapozó terápiákat, a tantárgycsoportos oktatási formát, a logopédiai ellátást, a speciális részképesség fejlesztő programot, emellett több új tanítási-tanulási eljárást is alkalmaznak.

Az intézményben folyó magas színvonalú oktatás ellenére a fejlesztésre szoruló diákok számának növekedése miatt a tanintézet bővítése létfontosságúvá vált az iskola számára. A tavalyi évben Fülöp Zsolt polgármester és Magyar Judit alpolgármester az autizmus világnapja alkalmából látogatta meg EGYMI Bárczi Gusztáv Tagintézményt. Megismerték a diákok életét, egyeztettek az iskola fejlődési lehetőségeiről és megbeszélték, hogy bár nem az önkormányzat a fenntartója az iskolának, mégis igyekeznek segítséget nyújtani néhány, az iskola számára különösen fontos és eddig megoldatlan feladatban. Első lépésként 410 ezer forinttal támogatta az önkormányzat az iskolát, hogy linóleumra tudják cserélni a kopott, sok helyen ragasztóval megerősített burkolatot.

Dr. Bohács Krisztina, a GEM Tanulási Központ szakmai vezetője szerint fontos, hogy az autizmusra ne mint betegségre, hanem mint olyan állapotra tekintsünk, ami a megfelelő módszerekkel fejleszthető. A GEM Tanulási Központ küldetése hogy minden tanulási zavarral élő gyermeknek és felnőttnek segítséget nyújtson annak érdekében, hogy a jövőben az érintettek javítani tudják életminőségüket és tanulási teljesítményüket.

Az autizmus megjelenési formái igen változatosak, az enyhe spektrumzavartól a súlyos érzelmi és fejlődési rendellenességekig terjed az esetek skálája. Az autistákra jellemző a lassabb beszédértés és nyelvi fejlődés, hogy nehezen tudják a saját és mások érzelmeit értelmezni, továbbá nehezebb számukra a szociális beilleszkedés, illetve a szociális normák betartása. Ezek mellett az autizmus megjelenésének létezik egy egészen különleges formája is, ahol a hiányosságok mellett az érintettek bizonyos képességei kimagasló teljesítményt mutatnak a művészet, a zene, a térbeli-mechanikai képességek, a matematika és naptárszámítás terén, ez a savant-szindróma, ami az Esőember című film hatására vált szélesebb körben közismertté. Bámulatos képességeik ellenére azonban a savant-szindrómában és az autista spektrumzavar más formáiban érintett személyek minden esetben speciális, személyre szabott fejlesztést igényelnek, amit Szentendrén és vonzáskörzetében egyedül a Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Bárczi Gusztáv Tagintézményében kaphatják meg az érintett diákok.

További cikkeink a témában