Ugrás a tartalomhoz

Szentendrei kalandozások szárazon és vízen

Szentendre azon települések közé tartozik, amely nemcsak sokszínűsége miatt fogja meg az idelátogatókat, de a közvetlen környezete is fantasztikus kincseket tartogat. A vízisportok szerelmesei éppúgy megtalálják a kedvükre valót, mint a kirándulók, túrázók. Mutatunk pár hasznos tippet és lehetőséget az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

A Szentendrei Duna-ág az egyik legkedveltebb hely azok számára, akik szeretnek a vízen lenni. A 32 km hosszú, 200-250 méter széles, nem túl erős sodrású szakasz, ideális terepet jelent a vízi sportot űzők számára. A kajakozás, kenuzás mellett ma már a SUP-ot és az evezést is kipróbálhatjuk és megtanulhatjuk, melyben a Szentendrei-szigeten működő, Szentendrei SZIV SE szakemberei tudnak segítséget nyújtani. 

 A kajakba és a kenuba való beszállás történhet partról, stégről, sekély partszakaszról egyaránt. Fontos, hogy beszálláskor, de menet közben is egyformán terheljük a hajót. Amennyiben kihajolunk vagy óvatlanul átülünk a másik oldalra, szinte biztos a borulás, mivel elveszítjük az egyensúlyt – meséli Horváth László, a SZIV SE kajak/kenu szakedzője, aki még azt is hozzátette, hogy mielőtt elkezdjük ezt a sportot, ajánlott letenni az úszóvizsgát. Gyermekek tíz-tizenkét éves kortól vághatnak bele a kajak-kenuzásba. A mentőmellény viselete tizennyolc éves kor alatt kötelező a hajóban, de afelett is ajánlott. 

Hasonlóan kellemes élményt nyújt az evezés. Az előzőleg felsoroltak közül ez az a sportág, amely a legkomplexebben mozgatja meg a testet. A szentendrei ágban jelenleg még kiforróban van a Rowing, mivel a Római part és Vác között a SZIV SE-n kívül máshol nem folyik ilyen edzés, oktatás. Reményeim szerint a közelben élők is meglátják ennek a csodás tájnak a szépségét, nyugalmát és egyre többen látogatnak el hozzánk, hogy ilyen környezetben evezhessenek – mesélte Szalontai Zsolt, evezős edző. – Ez egy eléggé összetett mozgású sport: össze kell hangolni a kezek, a lábak és a törzs mozgását, ami sokaknak nagy fejtörést jelent, de akik szeretik a kihívásokat és nem ismernek akadályokat pár alkalom után belerázódnak. Türelem, tanulás szükséges a megfelelő technika elsajátításához, de edzésről edzésre egyre több dolgot lehet elsajátítani – tette hozzá a szakértő.

Az evezést tízéves kortól lehet elkezdeni, és akiben megvan a tehetség és kitartást, ettől az életévtől kezdve már versenyezhet is. Fontos, hogy aki ezt a sportot választja, ne féljen a víztől legyen biztos úszástudása, de az sem mindegy, hogy milyen öltözékben szállunk a vízre. A szakember szerint kezdetben elég egy futónadrág, és egy kevésbé lenge póló vagy pulóver. Ezzel a hajóval hátrafelé haladunk, így kellő odafigyelés szükséges. A hajó és a lapátok cipelésénél szükséges a komolyság, nehogy nekiütődjenek valaminek. És talán legfontosabb, hogy indulásnál mindent ellenőrizzünk. Az evezős hajónak több mozgó alkatrésze is van, így érdemes megnézni a kocsi/gurulóülés meglétét, a villa/tulipán magasságot (ez tartja a lapátokat), a lábtartó, a sínek helyzetét, mert ez személyenként eltérhet, légszekrény dugók vissza lettek-e zárva, hogy ne menjen bele víz, lapátok bilincsei nem csúsztak-e el és még lehetne tovább sorolni, de lényegében mindent ellenőrizni kell, ha egy olyan hajót viszünk vízre, amit nem csak egy valaki használ.

Kevésbé bonyodalmas indulást, de annál inkább fantasztikus élményt nyújt az elmúlt években hazánkban is egyre inkább elterjedő vízi sport, a SUP (Stand Up Paddle, azaz állva evezés). A SZIV SE-ben ezt is kipróbálhatjuk, és szakértők segítségével elsajátíthatjuk a legjobb technikát a biztonságos vízre szálláshoz. A SUP előnye, hogy ezzel az eszközzel eldugott kis részekre is beleshetünk, mivel viszonylag könnyű irányítani. Ennek ellenére a Dunát a SUP-osok még kevésbé fedezték fel, hiszen a legtöbben (többnyire kényelmi szempontból és a technikai hiányosságok miatt) az állóvizeket kedvelik. Mivel a SUP egy viszonylag lassú vízi közlekedési eszköz, többen tartanak az árral szembeni haladástól, ezért a Dunára szervezett túrák is szinte kivétel nélkül a folyásirányban vannak megtartva, „lecsorognak” a résztvevők. Pedig megfelelő felszereléssel és evezéstudással a Duna felfelé is járható a SUP-pal, de csak szakértő oktató jelenlétében ajánlott ezt elkezdeni. – A SZIV SE-nél olyan szakaszon szállunk vízre és tesszük meg az első csapásokat a kezdőkkel is, ami kifejezetten technikás az erős sodrás és a kerülendő komp és kishajó kikötő miatt. Oktatónk szándékosan választotta ezt az indulópontot, mert így a kezdők a saját bőrükön megtapasztalják, hogy a haladáshoz komoly erőkifejtés és odafigyelés szükséges. Annak ellenére, hogy ezt a kezdeti 150 m-es szakaszt nem ritkán 15 – 20 percbe telik megtennie a kezdőknek, akit oktatónk itt átsegít a „tűzkeresztségen”, azok bárhol képesek lesznek helytállni – avatott be a részletekbe Urbán János SUP edző. A tapasztalat azt mutatja, hogy az állóvízhez szokott, deszkát használók itt új élményekkel lesznek gazdagabbak. A SUP legnagyobb vonzereje az egyszerűsége. Egy deszka egy lapát, no meg a kötelező mentőmellény és már mehet is az evezés. Gyerekek is űzhetik, tizenkétéves kortól javasolja a szakember, szigorúan felnőtt felügyelete mellett. – Indulásnál ellenőrizni kell a deszka állapotát, megfelelő keménységét (felfújható deszkák esetén), a skeg (iránytartó) meglétét, ami a deszka alján a hátsó részen segít az iránytartásban, a lapát helyes beállítását, a mentőmellény megfelelő méretét.

 

A Duna szentendrei ágán számtalan lehetőség van arra, hogy vízre tudjunk szállni: például a dunabogdányi szabadstrandnál, vagy Leányfalunál a Petőfi sétány mentén. Ha elindultunk, a csorgás kellemes érzése mellett számos gyönyörű helyet fedezhetünk fel: a Kacsaszigetnél, Leányfalutól kissé délre, érdekes buckás mederrel találkozhatunk, a Pap-sziget partjai is fantasztikus látványt nyújtanak, majd a szentendrei korzó mellett lecsorogva, elhaladunk a Süllő-sziget mellett, majd a Lupa-sziget következik. Ennek megkerülése nagyon népszerű a vízisportok szerelmeseinek körében, de mivel felfelé is kell evezni, csak gyakorlott evezőknek ajánlják a szakemberek. Összefoglalva tehát: minden vízi eszközzel csak akkor szálljunk vízre, ha megfelelő képzésben volt részünk, tudunk úszni, van nálunk vízálló tokban telefon, ha van rajtunk bevizsgált mentőmellény, és van velünk egy rutinos evezős is, vagy legalább ne egyedül induljunk útnak. A SUP-nál pedig hasznos kiegészítő még a leash (póráz) amellyel a deszka a bokánkhoz van rögzítve, így, ha véletlenül borulunk, nem fogjuk elhagyni a deszkánkat. Ha pedig mindezek után kedvet kaptunk, akár a kajak/kenu akár a SUP vagy evezés kipróbálásához a Szigetmonostori Vízisport Egyesületnél (SZIV SE a szentendrei RÉV-vel szemben) mindent megtanulhatunk és kipróbálhatunk. Még több információ: www.szivse.hu 

Irány az erdő!

A vízi sportokon kívül a másik legkedveltebb szabadidős tevékenység az itt élők körében a kirándulás, túrázás. Nem véletlen, hiszen számos gyönyörű túraútvonal és erdős rész található város környékén, melyek kimondottan kellemes élményt nyújtanak a forró nyári napokon is. Az erdő árnyékos, zegzugos helyei között egy cseppet sem érezzük a forróságot. Szinte biztos, hogy a városban és Szentendre környékén élők már többször is bejárták a közeli túraútvonalakat. Ha képzett túravezetővel járjuk újra a már jól ismert helyeket, akár a kijelölt útvonalakról is letérhetünk, így egy másik oldaláról ismerhetjük meg a közelünkben rejlő természeti kincseket. Természetesen a cél sem minden esetben ugyanaz, én mindig próbálom bemutatni a velem kiránduló csapatnak az erdőnek azt az oldalát, amit kevesen ismernek – meséli Fekete András, az Erdei Túrák túravezetője, aki közel másfél évtizede speciális mentőként dolgozik, ami már önmagában biztonságérzetet ad azoknak, akik vele járják a rengeteget. A túrákat mindig igyekszik úgy összeállítani, hogy ne a megszokott útvonalakat tartalmazza, érdekesek, de mégis biztonságosak legyenek. Szakmai múltja már önmagában biztosíték arra, hogy baj nem érhet minket, ugyanakkor egy teljesen más szemszögből ismerhetjük meg környéket. – Egyre többen és többen csatlakoznak a túráimhoz, magam sem gondoltam volna, hogy ez a fajta élmény ennyire hiányzik az embereknek. Legutóbb az Urak asztalánál és a Vörös-kő útvonalat tettük meg, kevésbé ismert útvonalakon. Másztunk meredek részeken, kúsztunk alagútban, élveztük az erdő rejtett kincseit. Természetesen ezeket a kirándulásokat mindig jól megtervezem, előtte bejárom, felmérem a kockázatokat, és az alapján ajánlom ki az érdeklődőknek. Különböző fokozatok vannak, van, amit gyerekekkel ajánlok, viszont a nehézsége miatt van, amit kifejezetten csak felnőttekkel lehet megtenni. Vannak úgynevezett „kész” túráim, amelyeket többször bejárunk az év során, hiszen az erdő minden évszakban más és más arcát mutatja. A Szentendrei kilátások elnevezésű könnyű túrám több Szentendrére nyíló kilátópontot látogat meg, az Árkok fantázianevű a kalandvágyóknak, míg a Nagy kör az elszánt és fáradhatatlanoknak nyújt élményeket. További információk a www.erdeiturak.hu honlapon találhatók.

Két keréken

Bringázni szinte mindenki szeret. Lehet az ember megszállott kerékpáros, aki falja a kilométereket, vagy hobbibringás, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Dunakanyar mindenki számára vonzó célpontot nyújt. A Dunakanyar nem csak mostanság lett felkapott hely, amit jól bizonyít, hogy már 1896-ban a Kerékpárosok Szövetsége a vonaton való szállítás díjszabásának csökkentéséért lobbizott – írja a https://dunakanyarkult.blog.hu/.

A Pilisben 350 kilométernyi kerékpározásra kijelölt útszakasz van, és harmincnégy túra közül lehet választani. A Pilisi Parkerdőben P+B, vagyis Parkolj+ Bringázz parkoló található, úgyhogy a távolabbról érkezők számára is van lehetőség, de persze a legjobb, ha otthon marad az autó. Szentendrén a Skanzennél található ilyen pont. A Parkerdő honlapján számos útvonal közül lehet választani: https://parkerdo.hu/turizmus/pilis-bike/ajanlott-biciklis-turak/ . Az útvonalak GPX formában le is tölthetők mobiltelefonra, de mi is ajánlunk néhányat. 

 

A Skanzentől indulva egy látszólag nem hosszú, mindössze 12,9 km-es túraútvonalon át juthatunk el a Pap-rétre, ami a szintemelkedés miatt tartogat kihívásokat. A célban jól fog esni a fák között elfogyasztott frissítő. A többet tekerők emelhetik a tétet, a Skanzen-Paprét-Visegrád-Szentendre útvonal számos izgalmat rejt, kezdve a 45 kilométeres tekeréssel és a 600 méteres szintemelkedéssel. 

Gyerekekkel irány Leányfalu, Szentendréről könnyen ki lehet tekerni, és a strand vagy egy fagyi jó motivációt jelenthet, de akár a Duna-parton meg-megállva is számos érdekességre lehet bukkanni. Ugyanígy Budapest felé indulva, Rómaira lehet kényelmesen áttekerni. A hétvégék ugyan zsúfoltak, de munkanapokon kicsit nyugalmasabb. Viszont, aki szereti a túrát piacozással összekötni, azokat szombaton reggel a Nánási út 47/49-ben izgalmas termelői piac várja, van gyereksátor, programok, bográcsban főzés. 

Persze a bringázás első szabálya a megfelelően felkészített bicikli, javítókészlet vészhelyzet esetén, megfelelő védőruházat és megfelelő kerékpáros sisak, ami főleg a nagy melegben túlzásnak tűnhet, de életmentő lehet adott helyzetben. 

Zöld Dunakanyar

 

Nemrég debütált a Dunakanyar első fenntarthatósági kalauza, mely különleges térképpel segíti az itt kalandozókat. A KanyarGO-n minden megtalálható, a titkos éttermektől az izgalmas látnivalókig, ráadásul a fókusz az ökotudatosságon van, így a készítők nem titkolt célja, hogy az kiáramló autós turistáknak alternatívákat kínáljanak, legyen szó bicikliről, hajóról, vagy épp vonatról. Ennek szellemében a MÁV és a MAHART Dunakanyar napijegyet vezetett be járműveiken, melyet megvásárolva a MÁV-START, MÁV-HÉV, Volánbusz és MAHART járatokon lehet utazni. A KanyarGO térkép elérhető a Skanzenben, a Marcipán Múzeumban és a MAHART állomásokon.

 

Megjelent a Szentendre és Vidéke 2021/11. számában.

További cikkeink a témában