Ugrás a tartalomhoz

Város

Szentendrei ingatlankörkép

Nincs könnyű dolga ma a fővárosi agglomeráció helyi önkormányzatainak: miközben a kiköltözések növekedésének egyre szűkülő hatáskörrel tudnak csak határt szabni, addig a saját ingatlanállományuk állagmegóvását, a város érdekeit szolgáló hasznosítását is szem előtt kell tartaniuk.

MAGÁNÉRDEK KONTRA KÖZÉRDEK

Az építési vállalkozók nem csupán a CSOK miatti növekvő keresletet használják ki, hanem a helyi és az országos szabályozás lehetőségeit is. A Szentendrei Építési Szabályzat (SZÉSZ) most zajló átalakítása – bár a szándék egyértelmű – úgy tűnik, nem képes lépést tartani a felvásárlás és beépítés tempójával. Különösen olyan jogszabályi környezetben, ahol törvény rögzíti, hogy a helyi szigorító építési előírásokat nem kötelező betartani. Az építkezési boom fékezését erősen gátolja, hogy 2020 óta az Építéshatóság elkerült a Kormányhivatalhoz – a megmaradt önkormányzati hatáskörök azóta is folyamatosan szűkülnek, a szabályok pedig tovább lazultak: pl. egy 300, (sőt később 1000) nm-es házat már egyszerű bejelentéssel is fel lehet húzni egy telekre úgy, hogy a SZÉSZ 95%-át ezekben az esetekben sem kell betartani.
A SZÉSZ teljes felülvizsgálatának és újratervezésének befejezéséig tavaly nyáron változtatási tilalmat rendelt el a képviselő- testület a legveszélyeztetettebb városrészi területekre. Jellemzően azokat a telkeket érinti a tilalom, ahol a jelenleg hatályos szabályzat szerint egynél több lakás vagy üdülő építhető – az építés, átalakítás, bővítés tilalma tehát telekmérethez kötött. (Sajnos azonban – a már említett jogszabály miatt – jelenleg ez is megkerülhető.) A korlátozás alól felmentést kaphat az a telektulajdonos, aki szerződésben vállalja, hogy két lakóegység helyett csak egyet épít a területre. Ez történt például a májusi testületi ülésen is: a képviselők az 5331/3. (Mókus u.) és a 6023 hrsz. (Csiga köz) belterületi ingatlanokat „szabadították fel” a tilalom alól.

1. táblázat (forrás: https://szentendre.hu/elfogadta-szentendre-koltsegveteset-a-testulet)

INGATLANÉRTÉKESÍTÉS 2022

A 2022-es költségvetés nettó 572 millió forint bevételt remél különböző ingatlanok eladásából – az összes tervezett bevétel mintegy 13%-át. A terv nagyjából 200 millióval több, mint a tavalyi értékesítés (1. táblázat) – főként beépítetlen üdülőtelkekről van szó.
Kivétel is akad, épp a legnagyobb tétel: a volt Egészségház műemlék besorolású, védett területe a Bükkös-parton – a leendő vevő lakásokat, apartmanokat nem építhet oda, a telket nem oszthatja meg. Jelentkező még nincs a 406,4 milliós induló árra.
Az értékesítésre kijelölt ingatlanok konkrét listája is szerepelt a város idei költségvetési tervezetében (2. táblázat), bár például a 2022 májusában együttesen meghirdetett Tegez utcai két beépítetlen ingatlan (6797/2, 9799/1 hrsz.) nincs a felsorolásban. A kiírás szerint a telke(ke)n utat kell biztosítani, és kikötés, hogy maximum három építmény állhat (parkolóval) az összesen kb. 3300 nm-es területen. Az induló licitár több mint 100 millió forint.

2. táblázat: Értékesítésre kijelölt ingatlanok listája (forrás: 2022-es költségvetés – melléklet)

INGATLANHASZNOSÍTÁS 2022

A város új Vagyongazdálkodási koncepciójában az értékes, fontos ingatlanok kiemelt jelentőséggel bírnak: azokat eladni nem lehet, viszont gondoskodni kell hosszú távú hasznosításukról. Elsősorban belvárosi épületekről van szó, amelyek erősen felújításra szorulnak. Az aktív vagyongazdálkodás sarokköve, hogy külső, vállalkozói együttműködéssel é s f orrásbevonással sikerüljön felújítani és a város közösségét is gyarapító funkcióval ellátni ezeket az ingatlanokat. A 2022 márciusában nagy érdeklődés mellett megtartott Ingatlanhasznosítási Fórum már ezt a célt szolgálta. Az önkormányzat három ingatlan esetében májusban ki is írta a pályázatokat, amelyek beadási határideje 2022. július 5. Lapunk megkeresett néhány vállalkozót, akik szívesen osztották meg véleményüket, elképzeléseiket a leendő hasznosítással kapcsolatban, ám nem szándékunk a jelenleg is zajló pályázati folyamat befolyásolása, így a témával részletesen az eredmények ismeretében foglalkozunk. A jelenleg pályázható ingatlanok listája: – Fő tér 11. (Pótkulcs épülete) 420 nm kétszintes műemlék épületegyüttes + 130 nm pince és belső udvar – Fő tér 16. (volt Kristálybolt) 162 nm műemlék lakóház és udvar + 60 nm pince – Dumtsa Jenő u. 9. (az Édeni Édességek Boltja mellett) 131 nm helyi értékvédelem alatt álló épületrész és udvar + 80 nm pince A bérleti idő 15+5 év. A pályázó vállalja a szerződésben meghatározott tartalmú felújítás elvégzését, cserébe az első tíz évben a bérleti díj 100%-át, öt évig pedig annak 50%-át számolhatja el. Szeptemberben egy újabb ingatlanra kerülhet sor, illetve jövő év elején még kettőre. Ezek: Dumtsa Jenő u. 12.; Petőfi Sándor u. 2.; Kossuth Lajos u. 4. Az első kettő esetében 35 évre szóló koncesszióról tárgyalhatnak majd a tervek szerint. E három ingatlanban még van néhány szociális bérlakás, a pályázat kiírása előtt cserelakást kell biztosítani a bennük lakóknak.

3. táblázat: Önkormányzati bérlakásállomány (forrás: Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda)

BÉRLAKÁSÁLLOMÁNY 2022

A fenti ingatlanok hosszú távú bérbeadása tehát helyenként önkormányzati lakásokat is érint, azok szociális bérlakásként való hasznosítását ezért meg kell szüntetni– tájékoztatta lapunkat a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda helyettes vezetője, Alföldiné Petényi Zsuzsanna. „A Dumtsa 12.-ben három lakás a tízből, a Kossuth 4.-ben két lakás, a Petőfi 2.-ben szintén három lakás van, a bérlőkkel már zajlik az egyeztetés. Természetesen mindenkinek cserelakást ajánlunk fel – vannak, akik már el is fogadták azt.” Az összesen 269 önkormányzati lakásból 114 a belvárosban (A övezet), a többi főként lakótelepen (B övezet) található. Az évek során a bérlakásállomány folyamatosan csökkent (3. táblázat); főként a belvárosi övezetben, a Kossuth utca – Dumtsa Jenő utca – Bogdányi utcák mentén. „A belvárosban (de a külső övezetekben is van rá példa) az évek során megüresedő lakások műszaki állapota sok esetben nem teszi lehetővé a bérbe adásukat, felújítást igényelnének, amihez anyagi forrás szükséges – idén erre 20 millió forintot különített el a költségvetés. Jelenleg harminchárom lakás áll üresen, néhány sajnos életveszélyes állapotban vár a teljes felújításra, vagy szigetelésre, de szerencsére több a használható, ezeket most cserelakásként fel tudjuk ajánlani, illetve a fennmaradók bérlakásként újra pályáztathatók” – tájékoztatta a helyettes vezető a SzeVi-t.

Az önkormányzat sikeresen pályáztatta meg a Paprikabíró utcai nagyparkolónál található, összesen 250 m2 hasznos alapterületű helyiség bérbeadását: a felhívásra két pályázó jelentkezett. A hivatalos eredmény még nem publikus, szerződéskötésre később kerül sor, de a hírek szerint nagy eséllyel pályázott Szabadfi Szabolcs, a szentendrei Panificio il Basilico tulajdonosa is. Szabi a pék – lapunk kérésére – a hírt megerősítette.
„Elindultunk a pályázaton, mert szeretnénk megoldást találni a jelenlegi áldatlan helyzetre és a pékséget egy könnyen megközelíthető, parkolási lehetőséggel bőven ellátott ingatlanba költöztetni, az étterem pedig maradna a jelenlegi helyén” – tette hozzá, amit a János utca és környékén élők számára most egész biztosan örömteli érzés olvasni, hiszen, ha így lesz, akkor végre megszabadulnak a hétvégi autós vásárlók özönétől.

-ka-

Címlapkép: pixabay.com
A cikk megjelent a Szentendre és Vidéke 2022. június 8-i lapszámában.

További cikkeink a témában