Ugrás a tartalomhoz

Szentendre az egyik legsikeresebb pályázó Pest megyében

Szentendre az egyik legsikeresebben pályázó város Pest megyében – interjú Szabó Istvánnal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével.

  • 2016 januárjában jelentette be, hogy önálló régió lesz Pest megye 2021-től. Milyen előnyökkel jár ez a megyének és Szentendrének?

A fővárostól való leválás célja, hogy a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek legyenek érvényesek 2020 után. A megye települései ugyanis semmivel sem nyertek többet Budapest közelségéből, mint bármelyik hazai nagyváros. Uniós forrásból sem jutott több, sőt, kevesebb, ezért is hozta létre a kormány a Pest Megyei Kompenzációs Alapot, amellyel 80 milliárd forintot biztosított a megye számára. Így minden településünk – Szentendre is – több pénzhez jutott.

  • Milyen fejlesztések valósultak meg ebből a megyében és a településünkön?

Olyan nagyságú beruházásokat hajtottunk végre, amelyekre nem volt példa az elmúlt évtizedekben Pest megyében. 60 egészségügyi szakrendelő épül vagy újult meg a megyében; 285 kis- és középvállalkozást nyert összesen 9 milliárd forintot telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre; 123 településen épültek/újultak meg utak 11 milliárd forintból; 81 településen épül óvoda/bölcsőde, 80 km hosszan belterületi kerékpárút épül; ipari parkokat alakítottunk ki; megoldottuk több település csapadékvíz elvezetését; 20 település élelmiszerpiaca újul meg.  Az elmúlt hónapokban nem volt olyan nap, amikor ne lett volna egy elkészült fejlesztés átadója a megye valamelyik településén.

Szentendre közel 900 millió forintnyi pályázati forráshoz jutott hozzá. Ebből újulhat meg a Gesztenye Gyerekház, bővül az óvodai férőhelyek száma, kerékpárút épül és a háziorvosok egy központi épületben történő elhelyezése is megoldódik. Több utca megújul és fontos, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem helyi vállalkozások is kaptak támogatást telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre.

  • A megyei önkormányzat gyűjti össze a Pest megyei értékeket, hol tart ez a munka?

Ez egy igazi sikertörténet. Nemcsak az értékek száma miatt, ami már jóval meghaladja a 200-at, hanem ahogy az emberek, települések reagáltak erre a kezdeményezésre. Nagyszerű az élmény, ahogy újra felfedezzük egymás értékeit. Szentendre kiváló partnerünk az értékek összegyűjtésében, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Barcsay Jenő munkássága és a Szentendrei rózsa is a megyei értékek között szerepel. Remélem, ezt a közös, sikeres munkát tudjuk folytatni a következő 5 évben is.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.