Ugrás a tartalomhoz

HETI PROGRAMAJÁNLÓ

Rendhagyó heti programajánló – március 15.

Nemzeti ünnep „töri meg” a hetünket, szerdán az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezünk. A meteorológusok borongós, esős napot jósolnak, de ne tántorodjunk el a szabadtéri programok látogatásától, a nap végén majd megpihenünk a P’Art Moziban.

Ünnepi műsor a Városháza előtt

A hivatalos városi ünnepség 9.30-kor koszorúzással kezdődik a Sztaravodai úti temetőben Petzelt József honvéd alezredes sírjánál, ahol Márki Miklós alezredes, helyőrségparancsnok mond ünnepi beszédet, és az MH SZHTP katonazenekar játszik.

„Meddig alszol még hazám?” címmel 11 órakor kezdődik a megemlékezés a Városháza előtti téren. A nagysikerű tavalyi ünnepi műsor hagyományait követve, idén az ünnepi köszöntőket követően Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színművésznő, Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, valamint Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő műsorát hallgathatják meg.

11.45-től Térzenét hallgathatnak a Fő téren az MH SZHTP katonazenekar előadásában.

12-kor a Templomdombon tartanak koszorúzást, itt a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub Ezüstfény együttese énekel majd katonadalokat.

13 órakor pedig a Deák Ferenc utcai Vasvári-szobornál szintén koszorúzással zárul a hivatalos rendezvénysorozat.

Huszáros nap a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

A Skanzen reggel 9-től délután 17 óráig várja az érdeklődőket. „Huszárok népesítik be a Skanzen területét: a kis huszárok megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a „kiképző iskolában” és a zenés verbunkolás során felcsaphatnak katonának. A nagy huszárok korabeli viseletben díszbemutatóval és ügyességi játékokkal mutatják be az egykori lovas katonák tudását.

Az Erdély épületegyüttesben az 1848-49. évi szabadságharc erdélyi eseményeiről és Petőfi Sándor életének erdélyi helyszíneiről hallhatnak a látogatók tárlatvezetés keretében.”

Ingyenesen látogatható kiállítások a Ferenczy Múzeumi Centrumban

Nemzeti ünnepünk alkalmából, március 15-én a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításai ingyenesen látogathatók.

Március 15-én megtekinthető kiállítások:

A Kovács Margit Kerámiamúzeum 12:00-15:00 óra között látogatható.

Kovács Margit, a Duna királynője

A Kmetty Múzeum 12:00-18:00 óra között látogatható.

A tökéletesség pillanatai – Gyűjteményes szobrászati kamarakiállítás

A Czóbel Múzeum 12:00-18:00 óra között látogatható.

Két Paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállítása 2.0

Séta a Kőhegyre a Szentendre Barátai Egyesület szervezésében

„Szeretettel hívunk benneteket március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei emlékére szervezett ünnepi gyalogtúrára, mely során lovashuszár felvonulással, zenével kísért Kossuth-nótákkal és egy rövid műsorral tisztelgünk az elesett hősök előtt!” – írják a Facebook eseményben.
Indulás 10 órakor a Kálvária úti buszforduló és parkoló elől.

Március 15-én nyit a Dömörkapu Rengeteg!

Minek örömére délelőtt 10 órától Delej, egy hucul ló és Bence, egy szintén kedves oktató várja a gyerekeket, az anyukákat és az apukákat. „Felülhettek, simogathattok, szaglászhattok, mehettek pár kört lóháton” – hirdetik a Facebook oldalukon.

Nincs ünnep mozi nélkül!

15.30-tól Jankovics Marcell és Csákovics Lajos történelmi, animációs filmjét a Toldi Miklós életéről szóló Toldit tekinthetjük meg, majd 17 órától Szikora János napokban bemutatott Hadik című játékfilmjét.

„1757. Hadik András és mindenre elszánt csapata végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében efoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy váratlanul rajtaüssenek a városon és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, ennek is köszönhető a küldetés fényes sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba.

A Hadik egy sodró kalandfilm, ami történelem egyik legdicsőbb, sajnálatos módon kevésbé ismert és tárgyalt mozzanatát dolgozza fel Hadik András merész berlini portyájának és a legendás 24 darab balkezes kesztyű történetének felelevenítésével, igazi sztárparádéval és látványos, nagyszabású akciójelenetekkel.” (Forrás: port.hu)

A film előzetesét ITT tekinthetik meg.

Kiemelt kép: pixabay.com

 

További cikkeink a témában