Ugrás a tartalomhoz

Püspökmajori parkolás – harc a helyekért

Időnként felmerül és minden esetben sok hozzászólást generál, hogy a püspökmajori lakótelepen egyszerűen nincs elég parkolóhely, új táblákat helyeztek ki, büntetnek a rendészek, az ott élők viszont szeretnének a lakásaik közelében parkolni, ezért egy-egy poszt hatalmas indulatokat generál.

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan mi történik a Püspökmajoron, régóta eszkalálódó problémáról van-e szó, vagy valami megváltozott, illetve, hogy milyen megoldási javaslatok jöhetnek szóba. Első körben Jámbor Ferencet, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetőjét kerestük, aki a Szentendrei Önkormányzat Kommunikációs Irodájához irányított bennünket.
Válaszukból kiderül, hogy a 70-es években épült lakótelep parkolóhelyeit az akkori igényeknek megfelelően alakították ki. Az évek alatt azonban az autók száma folyamatosan nőtt, ezzel együtt a parkolóhelyek iránti igény is. „A parkolási anomáliák annak köszönhetően alakultak ki, hogy a lakótelepen élők a lakóhelyükhöz lehető legközelebbi közterületen szeretnének megállni, és sok esetben figyelmen kívül hagyják a közlekedési szabályokat. Utóbbiak nem változtak, egyszerűen az ellenőrzés lett szigorúbb, mert a szentendrei önkormányzat kiemelt céljának tartja lakókörnyezet körüli rendet, illetve az épített, valamint a természeti környezet védelmét. A fentieken túl a bírságolás célja a kulturált közlekedés lehetőségének biztosítása mindenki számára, illetve a balesetveszélyes helyzetek – járdára, kereszteződésbe való parkolás – megelőzése” – írták válaszukban.

Arra válaszul, hogy milyen megoldást lát az önkormányzat a helyzetre, arról tájékoztatták lapunkat, hogy 70-80 új parkolót alakítanának ki. Erről nyilatkozott Hernádi Kriszta Nóra képviselő a Szentendre és Vidékének tavaly februárban.  „A parkolóhelyek kialakítása ugyanakkor igen költséges, ezért arra a tavalyi költségvetésből nem jutott forrás. Erre a célra sajnos az idei évben sem jut pénz, egyrészt mert a pandémia következtében bevezetett kormányzati elvonások csökkentették az önkormányzat saját bevételeit, másrészt mert a tavalyi év folyamán megnövekedett energiaárak jelentős plusz önkormányzati kiadást generálnak.” Az elvonások után az orosz-ukrán háború miatt megnövekedett energiaárakkal is szembe kell néznie az önkormányzatnak, így jelenleg nincs forrás a tervek valósággá válására.

 

Címlapkép: Az épülő Püspökmajor Fortepan / Gárdos György

További cikkeink a témában