2020. 09. 18.

péntek

SZENTENDRE időjárás

Pormentesítés az Őszapó és a Tábor utcában

2019. szeptember 02., 16:00

2019. szeptember 5-én, csütörtökön – az időjárás függvényében – az Őszapó és a Tábor utcában kerül sor pormentesítésre. Az Önkormányzat által alkalmazott eljárás a nem szilárd burkolatú útfelületeken jelentősen csökkenti a keletkező por mennyiségét, illetve alacsony forgalom esetén meg is szünteti. A tevékenység kapcsán kérik az Őszapó és a Tábor utcában szokásosan parkoló autókat, hogy szeptember 5-én, csütörtökön hajnaltól délután 4 óráig ne álljanak meg az utcában, hogy ne akadályozzák a pormentesítés elvégzését.

A por megkötése egy olyan egyszerű folyamat, amely az utak, építési területek, mezőgazdálkodásra használt földek és nyaralóövezetek tisztább környezetét eredményezi. Biztosítja az infrastruktúra hosszú távú használhatóságát, biztonságosabb körülményeket teremt alacsony összköltségen. Az eljárás lényege, hogy a kezelendő felületre juttatott kalcium-klorid oldat beszivárog a talaj felső rétegébe, és enyhén nedves réteget képez a homok- és agyagszemcsék közé. Mivel ez az oldat kevésbé párolog, mint a víz, a nedves réteg még akkor is az út felületén marad, amikor nagyon száraz az időjárás.

A kipermetezés után a permetanyag felszáradása után azonnal használható az útfelület. A pormentesítés folyamata során használt anyagok nem károsítják a gépkocsikat, és az egészségre nem károsak.