Ugrás a tartalomhoz

Mer nagyot álmodni, ma már világszerte keresik a termékét

Azt, hogy Szentendrén létezik egy dekor fali- és padlóburkolatokat előállító cég, bár tudtam, de sosem kerültem olyan helyzetbe, hogy közelebbről is megismerjem a munkájukat. Egészen addig, amíg a szerkesztőségben felmerült a kérdés, ki menne el riportra hozzájuk. Két kézzel jelentkeztem, mert kevés szebb dolog van az életben, mint valaminek a születésénél jelen lenni. 

3D faldísz

Néhány nappal később már a Szentlászlói úti telep irodájának falait nézegetem. A türkiz-fehér-fekete 3D csempék és a vitrinekben kiállított színes betonékszerek után a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium Dísz téri épületének tervrajzával találkozom. Nem véletlenül: a LocArt Concept Kft. épp a tornyok és a külső díszítőelemek gyártásán dolgozik a saját fejlesztésű sóskúti mészkőhabarcsból. A rajzon a színes téglalapok pontosan mutatják, milyen elemekből hány darabra van szükség. A precízen megtervezett darabok előállítása nem kis munka. Amikor az ügyvezető, Mészáros Joe körbevezet az üzemen, megmutatja azokat a munkadarabokat is, amelyek nem sikerültek. Szinte észrevétlen az eltérés a mintadarabtól, de mégis megengedhetetlen. 

 

Milliméternyi pontosság

A munkaterületen különféle öntőformák sorakoznak, ezekkel is mindig kísérleteznek az üzemben – melyik az, amelyik könnyen használható, megfelelő minőséget biztosít, és gyorsan előállítható. Bár nem gondoltam volna, a pandémia és a háború az öntőforma-alapanyagok beszerzését is nehezíti, a megfelelő minőségű termék most épp az USA-ból érkezik Szentendrére. Az egyik csarnokban az elkészült darabokat fóliázzák és pakolják raklapokra, a bejáratnál pedig a szeletelésre váró, kézi munkával kiöntött műkövek állnak. Itt nem a gyorsaságé a főszerep, a dolgozók összetett feladatokat végeznek, melyben a legfontosabb a precizitás.

Ebben erősít meg László is, aki Tiborral együtt sablonokat készít. „A rajzokat jól kell tudni olvasni, és nagy pontossággal dolgozni, ami folyamatos figyelmet kíván” – mondja. Eredeti végzettsége szerint géplakatos, de nemrég nyugdíjba ment: Joe beszélte rá, hogy jöjjön vissza dolgozni, hogy „ne unatkozzon”. A döntését nem bánta meg. Már csak azért sem, mert mint mondja, „itt napi sikerélmények vannak, de a legnagyobb sikerünk az lesz, amikor mindezt a várban csodáljuk majd meg”.

Tibor sablonkészítés közben

A kezdetek

Mészáros Joe közgazdászként és nemzetközi szakreferensként diplomázott, majd egy kitérő után egyedi reklámtermékeket készítő céget vezetett – olyanokat, melyek akkor még itthon nem voltak elérhetőek. Kilenc év után érezte úgy, hogy váltani akar. A napi ingázás is sok volt, de a reklámtermékek rövid élettartamával – és az általuk termelt szeméttel – sem volt kibékülve. Ezért kibérelt egy irodát Szentendrén, és elkezdett azon gondolkodni, mit kéne alkotnia, létrehoznia. A reklámszakmai múltja által hozott technológiai tudás révén bukkant rá az egyedi padló- és falburkolatok elkészítésének módszerére, mellyel klasszikus módon az otthoni garázsban kezdett el kísérletezni. Hamar talált telephelyet is (a korábbi PEFÉM üzemépületeit) , ahol először kis területet bérelt, majd ahogy teltek az évek, egyre növelte a munkára fogható csarnokok számát. 

Mészáros Joe

„Az anyag tökéletes arra, hogy különleges tárgyakat hozzunk létre” – mesélte a SzeVinek. „Szerettem volna helyben hasznosítani azt a tudást, amit felhalmoztam a korábbi cégeimben. Ezért is dolgoztunk és dolgozunk Szentendrén magánházaknál, múzeumoknál, vendéglátóipari egységeknél. Ebben nagy segítséget jelent, hogy helyi vagyok – ahogy anyukám, úgy én is az Izbégi iskolába jártam, és ma már ott tanulnak a gyerekeim is. Számomra nagyon fontos, hogy a helyi közösségért tegyek valamit. Nemrég például Boldogtanya tetején egy magánházra készítettünk külső borítást, de eközben az Esztergomi Bazilika szamárhegyi tufa köveinek másolatát is mi készítjük egyenként, mert az eredeti bánya már bezárt” – mesélte Mészáros.

A technológia lehetővé teszi, hogy teljesen egyedi alkotások készüljenek, amelyre számos esetben volt már példa, legyen szó egy szállodáról vagy éppen magánházról, de dolgoznak a Ligetben zajló projekten is. 

A cél a növekedés

 

A 2017 óta, jelenleg mintegy 600 négyzetméternyi területen működő cég láthatóan jól prosperál. A környezet családias, a feladatok változatosak és kreatívak. Ahhoz viszont, hogy több munkát tudjanak vállalni, szükség van új kollégákra is, akik rendelkeznek tapasztalattal sablonok és zsaluk összeállításában, szilikon öntőformák készítésében, műkőöntvények készítésében (betonozásban), illetve hajlandóak szobrászati és kőfaragó feladatok elsajátítására. Mindehhez azonban az ügyvezető hozzáteszi, örömmel fogadják az elhivatott pályakezdőket is, akiknek a betanítására külön figyelmet fordítanak. 

Zimre Zsuzsa

Fotók: Deim Balázs

Kiemelt kép: Magyar Királyi Pénzügyminisztérium tervrajza (részlet)

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Száz ötletük volt a fiataloknak című bejegyzéshez

Száz ötletük volt a fiataloknak

Az Ifjúsági Részvételi Költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a szentendrei diákok ötmillió forint sorsáról döntsenek  valamilyen közösségi beruházás megvalósításával.