Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

Lezárult a vizsgálat a TDM-nél

Elkészült az első összefoglaló jelentés a Szentendre és Térsége TDM Kft. átvilágításáról. Csak a legfontosabb és legsúlyosabb problémákat sorolták fel, de ez is húsz oldalt tett ki.

Ez év júniusában derült ki, hogy a Szentendre és Térsége TDM Kft. (TDM) gazdálkodásával problémák vannak. Az ügyvezetőt felmentették, és pályázatot írtak ki az ügyvezetői állásra, amit sikerült is betölteni. Szeptemberben az előzetes vizsgálatok alapján elkészült jelentésben már látható volt, hogy a cég adótartozást halmozott fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de más pénzügyi szabálytalanságok is kiderültek. A vizsgálat külső szakértő bevonásával folytatódott. Az új ügyvezetőt – Borbély-Tardy Annát – felkérték, hogy készítse el a TDM új üzleti tervét, amelyben meghatározza az önkormányzati támogatás módosított összegét. Az átvilágítás alapján készült jelentést és a TDM új üzleti tervét a novemberi testületi ülésre nyújtotta be az ügyvezető.

— Meglepett ez a jelentés, ugyanis nem hittem volna, hogy a gazdálkodás minden területén ennyi szabálytalanság történt a cégnél. Gyakorlatilag nem volt olyan tevékenységi területe a cégnek, amely könyvelési és jogi szempontból szabályosan lett volna kezelve. Ezek egyértelműen azt mutatják, hogy vezetési problémák voltak — fogalmazott Fülöp Zsolt polgármester a testületi ülésen.

Borbély-Tardy Anna elmondta, hogy még mindig nem sikerült minden visszásságot részletesen feltárni. A dokumentumok hiánya és a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt csak a legfontosabb és a legsúlyosabb problémák megállapítására volt lehetőség, ám ez is csaknem húsz oldalt tesz ki.

Az ülésen vita bontakozott ki a fenntartó ellenőrzési hiányosságairól, ugyanis a Fidesz-frakció álláspontja szerint a kialakult helyzet egyrészt a cég alulfinanszírozottsága, másrészt a fenntartó nem megfelelő ellenőrzési tevékenységének következménye. Vitatva az álláspontot többen elmondták, hogy az alulfinanszírozottság nem lehet oka a tevékenység szabálytalan pénzügyi dokumentálásának. A polgármester hangsúlyozta, hogy a pénzügyi nehézségekről, a további önkormányzati támogatás szükségességéről bármikor lehetősége lett volna a korábbi ügyvezetőnek előterjesztést benyújtani, továbbá hozzátette, hogy két hetente egyeztet a cégvezetőkkel, de ezek a gondok itt nem vetődtek fel. Az ellenőrzési feladatokról szólva elmondták, hogy az a cég felügyelő bizottságának a feladata, az ilyen mélységű ellenőrzés nem közvetlenül a fenntartó dolga. 

A felhalmozott fizetési kötelezettségek miatt a várható bevételek és költségek alapján a testület további 18,1 millió forint többlettámogatást ítélt meg a korábban már átadott több mint 9 milliós támogatás mellett.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.