Ugrás a tartalomhoz

Közlekedj okosan! – Társasjáték a helyi járatokkal

Szentendrét több helyközi járat is érinti a Váci rév, Esztergom, Budapest vagy a Szentendrei-sziget irányába és vissza.  Mellettük akad néhány helyi járat is – a buszok természetesen a 11-es főúton közlekednek, nincs más alternatíva. 

A közösségi buszközlekedés üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi forrást a város költségvetése tartalmazza, mely éves szinten br.30 millió Ft.

A látszat ellenére kimondottan helyi járat nincs sok Szentendrén. Ha mégis, a járatsűrűség nem éppen utazóbarát, mint ahogy a menetidő betartása sem – aki pontosan érkezik a megállóba, gyakran hoppon marad, a busz már tovább állt…

De ha mégis próbálkozunk, hova tudunk eljutni városon belül velük? Pismányba például a 873-as busszal, a HÉV-állomástól az Ösvény utcáig. 

Leggyakrabban reggel 5 és 7 óra között délelőtt 2 óránként, 13 órától jellemzően óránként közlekedik. Hétvégén azonban csak 4-szer fordul, az esti 3 kör pedig csupán hétköznapokon – kettő közülük viszont eljuttat a Püspökmajorra is.

Ezt a járatot tudják használni a Vasvári lakótelepen élők is, már ha le akarnak jönni a HÉV-megálló felé, mert számukra csak egy irányban áll rendelkezésre, és azt is módjával: reggel és délután 2-2- alkalommal…

A Sportpályától szintén indul autóbusz a pismányi megállóig, viszont csak tanítási időben, és akkor is figyelni kell, le ne késsük az egyetlen, 16 óra után induló 875-ös járatot. Cserébe a busz jó nagy kört tesz meg, a fél órás út felvisz a Püspökmajori lakótelepre is.

Az Izbégen lakók egyik lehetősége a hazajutáshoz a 874-es járat: az állomás és a Sportpálya között közlekedik. Reggel 9 óráig óránként megy, aztán semmi egy darabig, majd 13 óra után újra, ám elég változatosan: hol csak iskolai, hol csak szünidei napokon – késő délután van még két járat, és vége. 

A helyi járatok legbájosabbika a 876-os: őt valószínűleg a későn érkező, cserébe viszont messze lakók kedvéért találta ki a VOLÁN: ugyan csak hétvégente és este, de két járata is hazaviszi a pl. Szarvashegyen Dömörkapun, Izbégen, Püspökmajoron, vagy a Skanzen felé lakókat.

A város északi területein lakóknak napközben a 878-as járat való: 13 és 20 óra között szinte óránként indul a körjárat, és még egy késő esti menetidejű is van belőle – igaz, csak munkanapokon, hétvégén már lényegesen kevesebb alkalommal. És még valami: bár körjárat, a Püspökmajorra nem visz fel.

A 877-es jelű helyi járat a legegyszerűbb: ma már nem közlekedik – a Püspökmajor veszett ezen a legtöbbet.

A megszűnt járattal szinte megegyező irányban közlekedik a 879-es körjárat – de figyelem, főleg csak reggel, és bár sok helyre eljut, a Püspökmajor lakótelepet kihagyja…

Summa summárum, lehet busszal közlekedni a városban, ha nagy az emberben nagy az elszánás, és inkább közösségi élményként élné át a dugót a 11-esen, mint autója magányában…

-ka –

 

A helyi buszközlekedés főszereplője a VOLÁNBUSZ Zrt., a forgalmi adatokat, fejlesztési lehetőségeket célzó kérdéseinkre az alábbi közleményt juttatták el szerkesztőségünkhöz:

„A társaság jelenleg nem tervezi a település helyközi autóbusz kiszolgálásának jelentős módosítását, tapasztalataink szerint a hálózati kialakítás, illetve a járatgyakoriság a többségi utazási igényeknek megfelelő eljutási lehetőségeket biztosít.

A helyi közösségi közlekedési szolgáltatás biztosítása minden esetben a települési önkormányzat feladata. Mivel a szentendrei önkormányzattal nincs ilyen szolgáltatásra szerződésünk, a városon belüli utazások kiszolgálása regionális autóbuszjáratokkal történik, tanítási napokon 17 vonalon, 252 járattal. Valamennyi vonalon ütemes menetrend szerint közlekednek a járatok, napszaktól függően általában 30-60-120 percenként, figyelembe véve az adott városrészben tapasztalható valós utazási igényeket (pl. a reggeli órákban a 11-es számú főút szentendrei szakaszán átlagosan 10 percenként, a Szentlászlói úton 15 percenként követik egymást az autóbuszok). Az elmúlt években több új járat indítására került sor, főként a kora esti órákban. A városban kizárólag alacsonypadlós, légkondicionálóval felszerelt autóbuszok közlekednek. Legutóbb 2021. júniusában állt forgalomba 10 darab új csuklós autóbusz.

A szentendrei viszonylatú helyközi bérletekről nem áll rendelkezésre információ. Szentendre Közlekedési Kártyát, mely a település közigazgatási határán belül jogosít utazásra, 2022. január-május időszakot figyelembe véve havonta átlagosan 350 utas vásárol.

Volánbusz Zrt.

Kommunikációs Igazgatóság”

További cikkeink a témában