Ugrás a tartalomhoz

CIVIL

Hídpilléreket festettek Angliában a szentendrei diákok

Közösségi falfestésen vett részt a Móricz Zsigmond Gimnázium hat fős csapata Angliában. A gyerekek nagyon ügyesen helyt álltak, és számos jó élménnyel gazdagodva tértek vissza Szentendrére. Szakmai felkészítő tanárukkal, Bádonyi Kingával beszélgettünk.

Szoros kapcsolat a testvérvárosokkal

Szentendre régóta szoros kapcsolatot ápol testvérvárosaival, minden évben közös fesztivált rendeznek valamilyen tevékenység mentén. Az idén Angliában közösségi falfestésen vettek részt a gyerekek. Fülöp Zsolt polgármester, Helyes Imre képviselő és a város Nemzetközi Kapcsolatai Egyesületének az elnöke, Jolanda Willemse kísérte el a diákokat. A küldöttség szeptember 21-én indult és 25-én tért vissza Szentendrére.

Alapos felkészülés utazás előtt

– Grafikus az eredeti szakmám, a MOME-n végeztem, és évek óta foglalkozom falfestéssel. A gyerekekkel közösségi munkaként kifestettük a 11-es út alatti aluljárót, amit nyáron restauráltunk is – kezdi Bádonyi Kinga, a Móricz Zsigmond Gimnázium művészettörténész rajztanára, a gyerekek szakmai felkészítője. – Mielőtt kiutaztunk Angliába alaposan felkészültünk, hét tervet készítettünk. Az volt a célunk, hogy a festmények olyan mintákat és elemeket tartalmazzanak, amelyek bemutatják, hogy magyarok és szentendreiek vagyunk. Az angolok alapos mérlegelés után két vázlatot választottak ki, azokat kellett felfestenünk hídpillérekre, két különböző településen, Hundingtonban és Godmanchesterben – meséli a tanárnő.

A felkészülésbe fektetett munka megtérült, hiszen a móricos diákok festményei kifejezetten jól sikerültek. A kivitelezésben nagyon erősek voltak, szakmai szemmel is látható volt, hogy nem először készítettek muralt (falfestményt).

Az Angliában töltött hat nap különleges élmény volt számukra, hiszen a festésen kívül rengeteg közösségi programon vettek részt, ráadásul nem akármilyen szálláson laktak.

Aragóniai Katalin kastélyában laktak

– Mint kiderült, a szállásunk abban az épületben volt, ahol VIII. Henrik első felesége, Aragóniai Katalin élt ötszáz évvel ezelőtt, ezért a kastély nagyon különleges hangulatot árasztott. Az épületet karban tartották és modernizálták, ennek ellenére mindennek autentikus kinézete volt, amit tovább fokozott az a hatalmas zöld park, ami körbevette az épületet. A szállásadók mindent megtettek azért, hogy átérezzük a történelmi hangulatot, előadást is tartottak nekünk arról, hogy milyen hírességek fordultak meg korábban az épületben – mesélte Bádonyi Kinga. – Az előadás végén hozzátették, ne lepődjünk meg, ha esetleg szellemekkel találkozunk az épületben. Úgy tűnt, hogy ők ezt komolyan is gondolják. Az ottlétünk végig jó hangulatban telt, a gyerekek és a tanárok is összebarátkoztak. Esténként beszélgettünk, társasjátékoztunk a parkban az olasz, a német és az angol diákokkal. A franciák sajnos az idén nem tudtak részt venni a találkozón.

Jövőre Szentendrén lesz a találkozó

A testvérvárosi találkozót minden évben más helyen rendezik meg. Jövőre Szentendre lesz a házigazda. A város sportversenyekkel várja a külföldi diákokat.

CSR

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. november 8-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Bádonyi Kinga

További cikkeink a témában