Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

Játszótéri közösségépítés

Városunkban több, mint húsz játszótér található, melyek amellett, hogy remek lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek energiáik levezetésére, a szülőknek is teret adnak a kapcsolattartásra. Helyi édesanyákat kérdeztünk a játszótéren köttetett ismeretségeikről.

A helyi szülők jól ismerik az Együtt a Szentendrei Játszóterekért Facebook csoportot. A mára már közel hatszáz taggal rendelkező szerveződést Tarsoly Krisztina alapította, aki maga is szentendrei édesanya, és aki kilencéves kislányával még mindig aktívan látogatja a városi játszóparkokat.

– A játszótér nagyon fontos közeg, jó lehetőség a kapcsolatteremtésre, mind a gyerekek, mind a szülők – főleg a kisgyermekkel otthon lévő, felnőtt társaságra vágyó édesanyák – számára. Nekem is van olyan barátnőm, akivel így ismerkedtem meg. A játszóterezések alkalmával gyakran szembesültem az eszközök elhasználtságával, meghibásodásával, illetve olyan állandó problémákkal, mint a mosdók vagy a vízvételi lehetőség hiánya. Úgy éreztem, tenni kell valamit, és létrehoztam a csoportot. Mára már Szentendre egyes körzeteinek képviselői is, sőt az alpolgármester is a csoport tagja, így sok esetben hamarabb tudunk a problémákra megoldást találni. Több játszótér bejáráson vettem már részt a polgármester úrral, jeleztem a legégetőbb problémákat, főleg a nagyobb játszóterek környezetében uralkodó nem túl higiénikus helyzetet, ami a WC-k hiányából adódik. A baba-mama hinták hiányára is mi hívtuk fel a városvezetés figyelmét, és nagyon hálásak vagyunk, hogy azóta az Ericsson és a patak parti játszótér is kapott egyet-egyet. Reméljük a toalett kérdés is megoldásra kerül hamarosan, legalább a három legnagyobb játszótéren.

Tarsoly Krisztina | Fotó: Deim Balázs

 

Ángyán-Kún Zsuzsanna több, mint harminc éve él a városban, jelenleg két pici gyerekkel van otthon. Sok más megkérdezett anyukához hasonlóan az általuk leggyakrabban látogatott játszóterek is az Ericsson, a Postás strandon található, illetve a Szegedi utcai a Bükkös-parton.

– Sok időt töltünk itt, és sok szülőt ismerek már, kifejezetten a játszótéren kialakult barátságaim nincsenek. Korábban indítottam több közösségépítő kezdeményezést, még át is invitáltam magunkhoz embereket, de nem jártam sikerrel – mesélte Zsuzsanna. – Aktívan részt veszünk a városban fellelhető baba-mama programokon is. Jó lenne a városban egy igazi gyerekbarát kávézó vagy étterem, ahol amíg a gyerekek biztonságban játszanak, addig a szülők is bátrabban beszélgethetnek egymással.

Ángyán-Kún Zsuzsanna | Fotó: Deim Balázs

Sziklai Melinda nyolc éve költözött a városba, egy óvodás kisfia és egy másféléves kislánya van. Az ovi után jó idő esetén legtöbbször a Szmolnyica játszótéren töltik a délutánt.

Sziklai Melinda | Deim Balázs

– A legjobban a Szivárvány ovi mögötti játszót szeretjük, itt egészen jó banda alakult már ki. Sokan összejárunk játszótéren kívül is. Aktívan járunk-kelünk a városban, az Offline Center kiemelkedő, oda járunk “Suttogóra” is, jó ott maradni az anyukákkal inni egy kávét, beszélgetni kicsit. Az elmúlt két évben a városi gyereknap, a Lurkócia is nagy siker volt a gyerekeimnél. Számomra az anyukákat célzó sportos elfoglaltságokban volt hiány, legalábbis addig, míg én magam el nem kezdtem tartani ilyen foglalkozásokat.

Szőke Anna

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.