Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

Időpontfoglalás nélkül is leadható a hulladék

A Szentendre és Vidéke 2023. augusztusi lapszámában megjelent „Korábban tele volt, most üresen kong a hulladékudvar” cikkre reagálva a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. pontosította az abban foglalt információkat az alábbiak szerint.

A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. a koncessziós társasággal, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-vel mind a hulladékgyűjtő udvar üzemeltetésére, mind Szentendre város hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatainak ellátására szerződést kötött, mely szerződéseket a tulajdonos, Szentendre Város Önkormányzata is jóváhagyta. 

A koncessziós társaság, és a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. elkötelezett az iránt, hogy az átállás a lakosságot ne, vagy csak minimális mértékben érintse.  Ezt célozta az időpontfoglalási rendszer bevezetése is. A koncessziós rendszer több adminisztrációt igényel, továbbá már az egész ország területéről fogadnak ügyfeleket, így az esetleges várakozási idő is megnövekedhet, főként közkedveltebb időpontokban. 2023. július 1-től az ügyfelek időpontra érkezve is leadhatják hulladékukat, így az adminisztráció miatti várakozás nem terheli őket, a feladatellátás is tervezhetőbb. Jelenleg tízpercenként tudnak új időpontot adni, mely a tapasztalatok alapján megfelelőnek tűnik mind az igények, mind a mérések és egyéb adminisztráció szempontjából.

Az elmúlt időszak tapasztalatait egyeztették a koncessziós társasággal, és azt állapították meg, hogy a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. kezdeményezésére minden hulladéktípus leadására bevezetett időpontfoglaló rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, gyors és kényelmes szolgáltatást biztosít, kivezetése nem indokolt. Emellett azonban a hulladékgyűjtő udvar mostantól fogadja azokat az ügyfeleket is, akik foglalt időponttal nem rendelkeznek, azonban az időpontra érkezők elsőbbséget élveznek, így csúcsidőben a várakozási idő jelentősen növekedhet.

Az időpontfoglaló rendszer a társaság honlapján (www.vszzrt.hu), a nyitólapon közvetlenül elérhető. 

A Hulladékudvar nyitvatartása az átállást követően sem változott, reggel hét órától és szombati napon is rendelkezésre állnak. 

A VSZ NZrt. köszöni minden olyan ügyfelének az együttműködést, akik a hulladékuktól felelősséggel, környezettudatosan válnak meg. A koncessziós rendszerre történő problémamentes átállás komoly kihívás volt, az új rendszer kialakítása, „finomhangolása” még jelenleg is zajlik. 

A MOHU MOL Zrt. tájékoztatása szerint a 2014 óta a hatályos rendeletnek megfelelően a hulladékudvari átvétellel összefüggésben elvárják a napi szintű készletnyilvántartást, illetve egyes anyagáramok esetében a kiszállítási rendelkezésre állás biztosításához szükséges átvételi kvóták fenntartását.  A kvóták alkalmazása azt jelenti, hogy ingatlanonként csak meghatározott hulladékmennyiség adható le évente. Ennek követése érdekében szükséges az ügyfelek hulladékának lemérése. Ezért az átvételi idő növekedhet. 

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. szeptember 13-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Száz ötletük volt a fiataloknak című bejegyzéshez

Száz ötletük volt a fiataloknak

Az Ifjúsági Részvételi Költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a szentendrei diákok ötmillió forint sorsáról döntsenek  valamilyen közösségi beruházás megvalósításával.