Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

Gyerekorvosi ügyeletet szeretne Szentendre

Február elsejétől teljesen átalakul az orvosi ügyeleti rendszer. Rendelési idő után és hétvégén ezentúl az Országos Mentőszolgálat látja el ügyeleti központokban és ügyeleti pontokon a Pest vármegyei lakosságot. Gyerekorvosi ügyelet Cegléden, Érden és Vácott lesz. A szentendrei városvezetés saját gyermekorvosi ügyeletet kért a városnak.

Február elsejétől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyújtja Pest Vármegyében, így a szentendrei járásban is az orvosi ügyeleti szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy Tahitótfalun és Pomázon megszűnik a szolgáltatás, helyettük Szentendrén a mentőszolgálat, illetve a háziorvosok látják el a szentendreiekkel együtt az ottani lakosokat.

Az egységes orvosi ügyelet telefonszáma 1830. Szentendrén az ellátás a régi helyén, a Bükkös part 27. alatt üzemel. Ügyeletet hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén, illetve ünnepnapokon 8 és 14 óra között a háziorvosok adnak. Az Országos Mentőszolgálat hétköznap 22 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig 14 óra és másnap reggel 8 óra között látja el a szolgálatot.

Gyermekorvosi ügyelet Pest Vármegyében csak három helyen Cegléden, Érden és Vácott működik majd, ahol hétköznap 16 és 22 óra, hétvégén és ünnepnapokon 8 óra és 22 óra között várja szakképzett gyermekorvos a beteg gyermekeket, akiket természetesen a járási központba, a szentendrei orvosi ügyeletre is el lehet vinni baj esetén, de ott az éppen ügyeletet ellátó orvos nem biztos, hogy gyermekorvosi gyakorlattal is rendelkezik.

Razsovitz Gábor,  Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi régiójának ügyeleti vezető mentőtisztje, és dr. Vass Csaba járási tisztifőorvos részvételével egyeztetés zajlott január 9-én este a Városháza dísztermében. Fülöp Zsolt polgármester elmondta, hogy a város vezetése tudomásul veszi, hogy mostantól ez a rendszer működik, azonban azt javasolta, hogy a régióban érintett önkormányzatok fél évente részletes adatokat kapjanak az átszervezett rendszer teljesítményéről.

A tanácskozáson résztvevő háziorvosok és polgármesterek aggályaikat fejezték ki az új rendszer működőképességével kapcsolatosan. Azokban a megyékben, ahol már működik a rendszer, a polgármesterek és az ott dolgozó háziorvosok is számos problémával szembesültek. A legnagyobb gondnak az ellátási terület jelentős növekedését tartják a háziorvosok, ami akár sorban állást is eredményezhet. Nem csoda, hogy az ügyelet indulása előtt három héttel a Pest vármegyei háziorvosok csupán harmincöt százaléka vette fel velük a kapcsolatot.

        Az új rendszer térségünkben az orvosi-ügyeleti ellátás minőségének romlását eredményezheti, és mivel ügyeletre indokolt, sürgős ügyekben viszik a szülők a gyerekeket, ez egyértelműen ellátásbiztonsági kérdés is – jelentette ki Fülöp Zsolt polgármester a tanácskozáson. – Azt kérjük, hogy vizsgálják felül a döntést, és a Duna ezen partján, Szentendrén is jöjjön létre gyermekorvosi ügyelet. Egy beteg gyerekkel nem egyszerű átjutni a Duna túlsó oldalán lévő váci ügyeletre, különösen nem éjszaka. Annál is inkább indokolt a most bevezetendő rendszer újragondolása, mert a fővárosi agglomeráció településszerkezete egészen speciális, különbözik az ország más területeitől, amit figyelembe kellene venni az ügyeleti pontok kialakításánál is.

A polgármester arra kérte a szentendreieket, hogy jelezzék az önkormányzatnak tapasztalataikat az új rendszer működésével kapcsolatosan, mert a város vezetése csak konkrét információk birtokában tud fellépni a hibák javítása érdekében.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2024. január 31-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Isza Ferenc

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.