Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

NÉPSZÁMLÁLÁS 2022 – november 28-áig tart a pótösszeírás

200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható az, aki megtagadja a válaszadást a népszámlálásban. Az adatszolgáltatásra már csak a pótösszeírás keretében, a meghatározott idősávokban van lehetőség.

A pótösszeírási időszakban a népszámlálásból kimaradt személyeknek kell jelentkezniük a városháza főbejáratánál, ahol a részletekről az ügyfélirányító pultnál kapnak információt. Akik a megadott idősávban nem tudnak megjelenni a városházán, azok számára telefonos ügyeletet biztosít a hivatal november 25. péntektől 27. vasárnapig, a délelőtti órákban.

Figyelem! A pótösszeíráson részt venni kizárólag a megadott időszakban lehetséges, ettől eltérő időpontokban vagy a pótösszeírási szakasz lezárását követően nincs lehetőség az adatszolgáltatásra!

Szentendrén a pótösszeírás helyszíne:
Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal
(2000 Szentendre, Városház tér 3.)

A pótösszeírás időpontja:
2022. november 28. hétfő 08:30 – 17:00.

Hétvégi telefonos pótösszeírás:
2022. november 25. péntek, 26. szombat, 27. vasárnap 9:00 – 12:00.

Szentendrei lakosok esetében:

+36 20 284 77 92
+36 20 316 74 91
+36 30 365 42 94

 

ÉRVÉNYESEN PÁLYÁZIK A SPAR

A képviselő-testület szeptemberi ülésén döntött a HÉV állomás környékén fekvő, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokra vonatkozó földhasználati és településrendezési szerződés megkötésére vonatkozó új nyilvános pályázati kiírásról. A döntés értelmében két fejlesztési ütemet határoztak meg. A fejlesztésre kiírt pályázat bontása történt meg november 21-én. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. érvényes pályázatot nyújtott be.

Az első ütemben a pályázó a leégett épületelemeket elbontva megépíti az élelmiszer-áruházat teremgarázzsal és további parkolóhelyeket alakít ki. A pályázó egy éven belül meg kívánja szerezni az építéshez szükséges engedélyeket.

A pályázat eredményét – a bírálóbizottság által készített összegzés alapján – a képviselő-testület állapítja meg a pályázat bontását követő 30 napon belül. Ezt követően megköthető az előszerződés, illetve elkezdődhet a végleges szerződés előkészítése.

 

SIKERES PÁLYÁZATOK

Kálvária út felújítása

Szentendre önkormányzata a TOP_PLUSZ-1.2.3- 21-PT1-2022-00074 számú sikeres pályázatával 249.690.675 Ft támogatást nyert a felújításra, mely a Kálvária út Hamvas Béla utca és Damjanich utca közötti szakaszon valósulhat meg mintegy 730 méter hosszúságban. A beruházásnak köszönhetően a gépjárműközlekedés biztonságosabbá válik, a V8 Uszodánál megvalósuló két új gyalogátkelőhely pedig a gyalogosok számára biztosítja a biztonságos átkelést a forgalmas csomóponton.

Új épületet kap a Családsegítő Szolgálat

A Dunakanyar Család-és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” című felhívására nyújtott be pályázatot. November 24-én érkezett a hír a Magyar Államkincstártól, hogy a pályázók mintegy 250 millió forintot nyert arra, hogy a városközpontban található Bodor udvarban (Bajcsy-Zsilinszky utca 3.) alakítsák ki a gyermekjóléti szolgálat új, központi épületét.

A pályázat eredményeként nemcsak a szentendreiek, de a társulásban résztvevő többi település – Budakalász, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád és Pilisszentkereszt – családjai is a korábbinál magasabb szintű szolgáltatáshoz juthatnak.

 

HÉTVÉGI ÚJRANYITÁSOK A KISMÚZEUMOKBAN

A földgázfogyasztás 25 százalékos kötelező csökkentését az önkormányzati intézményekre kiterjesztő kormányzati döntés után novemberben bezártak a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyei. A működés fenntartásának kompromisszumaként született az a megoldás, hogy december elejétől hétvégenként néhány órára ismét látogatható lesz négy kismúzeum: a Czóbel, a Kovács Margit, a Vajda Múzeum és a Képtár. Ezen felül az FMC kulturális, helytörténeti, művészeti sétákkal is készül az adventi időszakra.

 

DÍJESŐ AZ FMC ALKALMAZOTTAINAK

Herr Ágnes, a Ferenczy Múzeumi Centrum vezető grafikusa minisztériumi díjat nyert a XXIII. Országos Tervezőgrafikai Biennálén, Deim Balázs fotográfust, az FMC munkatársát a bécsi Rotlicht fotóművészeti fesztivál díjnyertesei között üdvözölhetjük.

Bácsi Róbert, Deim Balázs, Deim Flóra, Kopin Katalin Rotlichtben I Fotó: FMC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kiemelt kép: Pixabay

További cikkeink a témában