Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Hol legyen a piac?

Május 26-i Facebook bejegyzésében teszi fel a kérdést Fülöp Zsolt polgármester, és kommentben bárki javaslatot is tehet.

A döntés csupán másfél-két hónapra szól, ugyanis a városrészek közötti kerékpárút építése miatt a macskaköves utat fel kell újítani.

Eddig két átmeneti helyszín merült fel: a Dunakorzó és a Lázár cár tér környéke, valamint a Paprikabíró utcai nagyparkoló. Fülöp Zsolt hangsúlyozta, hogy „a döntést az árusoktól érkező visszajelzéseket és a lakossági igényeket összehangolva szeretnénk meghozni, ezért várjuk a szentendreiek véleményét”.

Lakossági fórumok

Megújul a Bubán tér

A Városrészi Költségvetés 2021 programban a tér fejlesztése a második helyezést érte el, és 2022-ben is sokan javasolták a tér megújítását. A javaslat az önkormányzat fejlesztési terveivel is egybeesett, ezért május 24-én a város vezetése lakossági fórum keretében hallgatta meg a lakossági véleményeket a tér megújításáról.

A következő lépés, hogy a fórumon elhangzottak szerint a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda megtervezteti a teret, bekéri az árajánlatokat.

Vasúti Villasor

Kevésbé békés hangnemben zajlott a Vasúti Villasor és környéke forgalomcsillapításának tárgyában tartott legújabb helyszíni lakossági fórum. Az érdemi párbeszéd miatt érkezőknek azonban május 22-én is lehetősége nyílt arra, hogy Szele András szakértővel, Pilis Dániel városfejlesztési alpolgármesterrel és Drávucz Zsolt választókerületi képviselővel a javaslatokról, észrevételekről és lehetőségekről eszmét cseréljenek.

Voltak akik erővel kívánták érdekeit képviselni I Fotó: szentendre.hu

A következő – tervek szerinti utolsó – lakossági fórum a témában: június 1., csütörtök 18:00–20:00, Városháza díszterem

MÖSZ konferencia Szentendrén a tanyarendeletről

Március 30-án lépett hatályba a kormányrendelet a tanyaépítés szabályainak módosulásáról. A jogszabályváltoztatás várható hatásairól tartott konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) Agglomerációs Tagozata 2023. május 23-án a szentendrei városházán.

A szentendre.hu tájékoztatása a polgármesterek és főépítészek attól tartanak, a rendelet szerinti 30 %-os beépíthetőségi szabály ellehetetlenítené az egyébként is zsúfolt agglomerációt.  Ezért egyetértés mutatkozott abban, hogy a fővárosi agglomerációt és a Balaton vidékét mindenképpen ki kellene venni a jogszabály hatálya alól, hiszen a két régió már túlzsúfolt, és egyébként sem jellemző a tanyás beépítettség ezeken a területeken, hiszen azt a korábbi szabályozás egyáltalán nem engedte.

A városvezetők hangsúlyozták: mielőbb vissza kellene kapni az önkormányzatoknak az építéshatósági jogköröket, mert csak ezek birtokában tudnak hatékonyan fellépni a településeken élők érdekében, csak így tudják megakadályozni a települési, illetve mezőgazdasági területek túlzott beépítését.

Fotó: Bellai László

Több polgármester is említette, hogy változtatási tilalmat vezetnek be az építési hullám megakadályozása érdekében, mások egyenesen építési tilalom bevezetésére készülnek, mert szerintük a változtatási tilalom nem jelent elegendő védettséget, hanem gyors jogszabályi felülvizsgálatra, alapvető törvényi módosításokra volna szükség, hogy bezárják a települések érdekeivel ellentétes negatív folyamatoknak teret engedő kiskapukat.

Ugyanakkor a 24.hu május 21-i, „Nyugtat a kormány, nem okoz katasztrófát új szabálya a tanyákról” c. cikkében arról számol be, hogy Oláh Lajos, Erzsébet- és Terézváros országgyűlési képviselője Lázár János építésügyi miniszter felé intézett kérdéseire, Csepreghy Nándor miniszterhelyettes azt a választ adta, hogy a kérdéses módosítás azokra a tanyatelkekre vonatkozik, amelyek a földhivatali nyilvántartásban tanyaként vannak bejegyezve. Álláspontja szerint a módosítás nem veszélyezteti a mezőgazdasági területeket azzal, hogy azok korlátlanul beépülhetnek, ugyanis a tanya létesítésének csak egyik feltétele, hogy az ingatlanok megfeleljenek az OTÉK-ban rögzített fogalomnak, a másik az, hogy azokat a település helyi építési szabályzatában is fel kell tüntetni, melyhez képviselő-testületi döntés szükséges. (Források: szentendre.hu és 24.hu)

Miniszteri elismerésben részesült a szentendrei rendőrőrnagy

A Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub vezetősége ajánlására a folyamatos együttműködés és közösen szervezett, a Szentendrei Rendőrkapitánysággal együtt formált programok elismerésének elismeréséül a Honvédelem Napja alkalmából Honvédelmi Miniszteri elismerésre terjesztette fel Gátiné Budai Boglárka r. őrnagyot – adta hírül Szentendre Város Baleset-Megelőzési Bizottsága a Facebook oldalán. Az elismerés átadására 2023. május 18-án került sor Budapesten a Stefánia Palotában.

Gátiné Budai Boglárkával nemrég készült interjúnkat ITT olvashatják.

 

Kiemelt kép: freepik.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.