Ugrás a tartalomhoz

Covid-19: szűrőbusz tesztelt Szentendrén

Már az első órában húszan érkeztek a Paprikabíró utcai parkolóba, a koronavírus-gyanús esetek szűrésére felállított mobil mintavételező állomásra – mondta el a SzeVi érdeklődésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón. A tesztelők teljes számáról és a tesztelés eredményéről még várjuk a hivatalos választ.

 A vizsgálaton azok vehettek részt, akiknek a tesztelését a háziorvosuk már elrendelte, és a vizsgálatkérést a mentőszolgálat rendszerében rögzítették. A betegeket előzetesen arra kérték: autóval érkezzenek, viseljenek szájmaszkot és vigyék magukkal a személyazonosságot igazoló dokumentumaikat és a TAJ-kártyájukat. Első lépésként az orrból vett minta alapján antigén gyorstesztet végeztek, ha ennek az eredménye negatív volt, akkor az Országos Mentőszolgálat munkatársai elvégezték a PCR mintavételt is, melyet laboratóriumban vizsgálnak tovább.

 Jobbról balra: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvívője, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója,  Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos, Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere [Fotó: MTI/Kovács Tamás]
– A járvány frontvonalában dolgozó mentősök eddig hozzávetőleg 400 egységgel több mint 500 ezer mintavételt végeztek el, és az ország mintegy hetven pontján úgynevezett statikus mintavételi pontokon is fogadják a betegeket. A szűrőbuszok a hét minden napján máshol fogadják a betegeket. Igyekszünk eljutni minden olyan helyre, ahol felüti a fejét a járvány – mondta el Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója.

Az alternatív vizsgálati lehetőség Dunakanyarra történő kiterjesztését kezdeményező Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára a tesztelés fontosságáról beszélt, és arra kérte a szülőket, hogy fertőzésgyanú esetén, enyhe tünetek mellett is vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal és teszteltessék gyermekeiket is. Az EMMI államtitkára köszönetet mondott a megfelelő helyszín és a feltételek biztosításáért Szentendre polgármesterének.

Fülöp Zsolt reményét fejezte ki, hogy egy januárban újra lehetőség lesz szűrőbuszos tesztelésre a városban. Hozzátette: a teszteltek körét fontos lenne bővíteni a hajléktalanok nappali ellátásában és a családvédelem területén dolgozókkal is.

A mobilszűrés a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi helyszíneken érhető el:

A reggel kilenctől délután négyig tartó tesztelés végén szerettük volna megtudni, hogy összesen hány páciens vette igénybe a lehetőséget és azt is, hogy milyen eredményt hozott a vizsgálat, vagyis a teszteltek között milyen arányban voltak fertőzöttek? A szűrőbusz munkatársa azt mondta, hogy ők nem adhatnak információt, forduljunk a kérdéssel a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékeséhez. Ha választ kapunk, frissítjük a cikket.

-bl-

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.