Ugrás a tartalomhoz

Bízz magadban! – Tehetséges fiatalokat támogat a Rotary Club Szentendre

A Rotary Club Szentendre pénzjutalommal járó elismerést adott át a pályázatukon induló nyertes fiatal tehetségeknek a múlt héten kis ünnepség keretében. A „Bízz magadban” ösztöndíjprogramot 10 évvel ezelőtt indították, és olyan szentendrei diákoknak adományozzák, akik valamiben kiemelkedően teljesítenek. 

A pályázat ünnepi eredményhirdetésén a Rotary Club jelenlegi elnöke, Albert István elmondta, hogy az ösztöndíjprogram egyik speciális jellegzetessége, hogy nincs tanulmányi elvárás, vagyis a diákoknak nem kell kitűnőnek lenniük ahhoz, hogy elinduljanak. Követelmény viszont a 14-18 év közötti korhatár, a szentendrei lakhely, és természetesen az, hogy valamiben kiugróan teljesítsenek. A Rotary Club Szentendre a pályázatra szolgáló keretösszeget már évekre előre összegyűjtötte, vagyis jövőre is érdemes lesz pályázni. A „Bízz magadban” program nem titkolt célja, hogy a fiatalokat felkészítse a pályázatírás fortélyaira, és gyakoroltassa a szóbeli megmérettetést.  Az írásbeli pályázaton a jelentkezőknek önmagukról, a céljaikról kellett beszámolniuk, és ajánlást is kellett íratniuk a tanáraikkal, mestereikkel, vagy akár diáktársaikkal. Ez önmagában is elég jelentős feladat, de a pályázatok elolvasása és értékelése után szóban is meghallgattak mindenkit. Albert István elmondta, hogy idén lenyűgözően tehetséges fiatalok jelentkeztek, nehéz dolguk volt, amikor ki kellett választaniuk a legjobbat. Végül egy első helyezettet és négy másodikat hirdettek ki. A nyertes 150 ezer forintnyi támogatást, a második helyezettek pedig fejenként 50 ezer forintot vehettek át. A jelentkezőktől azt is várják, hogy utólag jelezzenek vissza arról, mire költötték a  pénzt. 

Díjátadó a Városi Vendégházban

Ha megvalósulnak az álmaim

Az ösztöndíjprogram első helyezettje idén a tizenhat éves Bakó Zsófia lett, aki a Móricz Zsigmond Gimnázium tanulója. A pályázati bizottságot érett személyiségével, sokoldalú érdeklődésével és páratlan kreativitásával nyűgözte le. Zsófi egyelőre nem tud választani a művészetek közül, ezért fest, rajzol, táncol és zongorázik, ezen kívül, ma már szinte szokatlan módon, könyvek tucatjait olvassa. 

– Bár nagyon sok művészeti ág érdekel, és még nagyon sok mindent nem próbáltam ki – árulta el Zsófi az eredményhirdetés után – mégis a nyelvekkel pályáztam. Németül, angolul és franciául is tanulok azért, hogy segítsenek később a boldogulásban. Az ösztöndíj abban visz előre, hogy az egyébként drága felsőfokú nyelvvizsgákat letehessem. A rajzaimat is megmutattam a bemutatkozó beszélgetésen, és elmeséltem, hogy főként fantasy-kat és disztópiákat olvasok, az éves cél ötven könyv. Mindent megtettem egyébként annak érdekében, hogy nyerjek, és tényleg sokat dolgoztam, mert szeretem, ha megvalósulnak az álmaim. Mégis meglepetés volt, hogy nyertem, és most nagyon boldog vagyok. 

Máskor is sikerülhet

A négy második helyezett egyike a tizennégy éves Fehér Napsugár lett, aki a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium diákja. Napsugár pályázati anyagának eredeti stílusa és kézműves munkáinak művészi megvalósítása varázsolta el a bizottságot. Napsugár nem mindenben kitűnő, viszont a rajzolásban és a kerámia-készítésben feltűnően tehetséges. 

Fehér Napsugár átveszi a díjat

– Három éves korom óta készítek kerámiákat – mondta el az ünnepség után – és ez kezdetben inkább csak hobbi volt. Mára viszont annyira megszerettem, hogy túlnőtt ezen, ahogy a rajzolás is az életem központi része lett. Maga a pályázat tényleg segített abban, hogy jobban bízzak magamban, mert rájöttem, hogy tényleg ki tudok állni egy bizottság elé, ott meg tudok nyílni és beszélni tudok a terveimről. Ez az élmény pedig emlékeztet majd később is arra, hogyha egyszer megcsináltam, máskor is sikerülhet. 

Az ösztöndíjpályázat további nyertesei: Hayon Noa, Kertész Laura Jázmin, Szabó Rita Klára.

Mindenkinek gratulálunk!

-rl-

További cikkeink a témában