Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

A mozgás, mint antidepresszáns

A mozgás nemcsak fizikailag, de szellemileg, lelkileg is építőleg hat ránk, csapatban,  együtt végezve pedig tovább növeli jótékony hatását, igazi antidepresszáns, amit bárki bármikor bevethet, ha szüksége van rá.

– Az edzés amellett, hogy a fizikai testünket építi és feszesíti, minden szinten hatással van ránk –  jelentette ki Pócs Ági edző és életmód tanácsadó. –  Az aktív mozgás hatására endorfin szabadul fel a szervezetünkben, ami örömérzetet okoz, ezért a sporttól is képesek vagyunk függővé válni. Ez a „függőség” azonban nem egyik napról a másikra alakul ki, kezdetben erőfeszítést kell tennünk, hogy élvezzük a mozgás jótékony hatásait.

Az első lépést viszont, hogy felálljunk a kényelmes fotelből, mindenkinek magának kell megtennie, ezt senki más nem fogja megtenni helyette. Az edző szerint kezdetben az is elég, ha naponta sétálunk fél órát. Már ennyi mozgás rengeteg pozitív hatást vált ki a szervezetünkben; a szív, a tüdő és az érrendszer területén is.

–        Egy szürke őszi napon általában a bekuckózás, a meleg, a puhaság és az édes ízek tűnnek vonzónak.  Holott sétálni a hidegben hihetetlenül frissítő, csodás érzés. Ha kipróbáljuk, átélhetjük, hogy sokkal jobb kedvünk lesz utána. Akár a természetben töltött idő, vagy egy csoportos edzésen való részvétel  hatására  aktívabbak, koncentráltabbak, motiváltak leszünk a fizikai testünkre gyakorolt hatásokon felül – fejtegette a szakember. – A rendszeresség pedig meghozza a gyümölcsét,  testileg, lelkileg jobb formába kerülünk, terhelhetőbbé válunk, és egészségesebbek leszünk. Napi legalább nyolc-kilencezer lépést mindenkinek javasolt megtennie ahhoz, hogy aktív és mozgékony maradjon. Az aktív izomtömeg védi a csontokat, energizál, segít a mozgékonyság megtartásában. Ha viszont nem kezdünk el sportolni, mozogni, könnyen egy lefelé tartó spirálon találhatjuk magunkat.  A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás hatásai idővel fizikai nyomokat is hagynak a testünkön; megjelenik a túlsúly, a fájdalom, a korlátozott mozgékonyság, magas vérnyomás-probléma, inzulinrezisztencia. Ez az egyetlen testünk, amiben élhetünk, vigyáznunk kell rá, hogy sokáig egészséges maradjon, azért, hogy öreg korunkra se váljunk mozgásképtelenekké és ezáltal kiszolgáltatottakká.

Fotó: Deim Balázs

Ahhoz, hogy átéljük a mozgás örömét, hogy ne csak egyszeri fellángolás legyen az a gondolat, hogy sportolni kezdünk, úgy kell beépíteni az életünkbe, ahogy a „reggeli kávét”. El kell határoznunk, hogy mikor megyünk edzésre, és ezt rendszeressé kell tennünk. Ha azt mondjuk, hogy majd csak akkor kezdünk el sportolni, ha megfőztünk, kitakarítottunk, és segítettünk a gyereknek a házi feladat elkészítésében, akkor soha nem fogunk sportolni. Azt is fel kell mérni, hogy melyik sportág felel meg az egészségi, fizikai állapotunknak, amit szívesen végzünk, és amit be tudunk illeszteni a mindennapokba. Ha megtettük az első lépést, már önmagában ettől is jobban fogjuk magunkat érezni. Az önkontroll érzése pedig tovább növeli majd az önértékelésünket, és segít abban, hogy életvitelszerűen benne maradjunk ebben a pozitív spirálban.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. november 8-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Isza Ferenc és Deim  Balázs

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Dobogóra ugrottak a lányok című bejegyzéshez

Dobogóra ugrottak a lányok

Az Országos egyéni és Egyköteles Kötélugró Bajnokságot Soroksáron rendezték meg 2023. november 4-5-én. A Szentendrei Kenguru Kötélugró DSK három korcsoportban képviseltette magát, lányaink kiemelkedően teljesítettek.