Ugrás a tartalomhoz

A molinón: a Szentendrei Kenguru Kötélugró DSK

Lengyel Ibolya, a Kenguru Kötélugró DSK elnöke és edzője 15 évvel ezelőtt ismertette meg a kötélugrást mint sportágat városunkkal. A Szent András Általános Iskola tanító-testnevelő tanára húsz éve oktatja ezt a sportágat, korábban öt évig Kiskunmajsán volt edző.

Mit kell tudni erről a sportágról?

Amerikából indult mint utcajáték, de mint sportágat, már a világ minden részén űzik, népszerű az ausztrálok, a japánok, a kínaiak, sőt az afrikaiak és az indiaiak körében is, hiszen nagyon látványos. Több kategóriában is rendeznek versenyeket egy és két kötéllel is: van gyorsasági, szabadon választott gyakorlat, amit általában zenére adnak elő a versenyzők, duplázás, triplázás stb.. Vannak egyéni, páros és csapatversenyek is. Speciális ugróköteleket használnak, pl. a szabadon választott gyakorlatokhoz gumikötelet vagy gyöngyöst speciális nyéllel, a gyorsasági versenyszámokhoz pedig fémkötelet csapágyas nyéllel más-más méretekben. Magyarországon a kötélugrás fiatal sportágnak számít, mintegy harminc éve alakult meg az első kötélugró szövetség.

Szentendrén mikor, hol, milyen formában kezdődött?

Iskolámban először szakkör szintjén kezdődtek az edzések, majd pár év elteltével, 2007-ben a szülők kérésére alakultunk egyesületté. Az edzéseket a Szent András iskola tornatermében tartjuk, amelyekre a város több iskolájából is jönnek gyerekek 6 éves kortól, a jelenlegi legidősebb tanítványom már betöltötte a 18. életévét. Három szinten foglalkozom a mintegy negyven gyerekkel: van kezdő, középhaladó és haladó csoport, az utóbbiakban vannak a versenyzők.

Miért éppen ezzel a sporttal kezdett el foglalkozni?

1987-ben a tévében láttam egy bemutatót, ami nagyon megérintett. Különösen az, hogy a nehéz gyakorlatokat milyen könnyedén, mosolyogva végezték a lányok. Ugyanis rendkívül kemény fizikai munka van a pár perces gyakorlatok mögött, melyeket egyre több akrobatikus elemmel kell ötvözni, mert a versenyeken a pontozók nagy hangsúlyt fektetnek a látványra is.

Mikor érdemes elkezdeni ezt a sportot, ha valaki eredményeket szeretne elérni?

Minél korábban, óvodás korban vagy elsősként, mert komoly sikereket csak így lehet elérni. Bár a mi csapatunkban is van olyan versenyző, aki negyedikes korában kezdte el ezt a sportágat, ő korábban évekig talajtornára járt, ahol már megszerezte az alapokat az akrobatikához, illetve nagyon szorgalmas és kemény munkával, kitartással utolérte társait.

Milyen eredményeket értek el a 15 éves szentendrei edzősége alatt?

Az első országos diákolimpiai bajnokom 17 évvel ezelőtt kiskunmajsai volt, 2007 óta a szentendrei csapatommal egyéni és csapatszámokban is folyamatosan ott vagyunk a hazai élmezőnyben. Három éve járunk válogató versenyekre, hogy kvalifikáljuk magunkat a nemzetközi megmérettetésekre. Hazánkban nagyon magas szinten űzik ezt a sportágat, nemzetünk számos európai és világbajnoki helyezéssel büszkélkedhet, ezért nagy a küzdelem az Eb-re, vb-re való kijutásért.

Egyesületünk a tavalyi portugáliai nyílt Európa-bajnokságon szerezte meg az első nemzetközi sikerét: párosban aranyérmet, csapatban pedig bronzérmet szereztünk, ami felért számunkra egy csodával.

Tavaly egyéniben és csapatban is megnyertük Szentendre város sportkarácsonyi díját: egyéniben a Gyerek Leány Profi Sportoló Díjat, illetve az Ifjúsági Leány Profi Csapat Sportoló Díjat.

Mit gondol, minek köszönhetők ezek a kimagasló eredmények?

A rengeteg edzésnek, és annak, hogy a lányok rendkívül kitartóak és motiváltak. Emellett a szülők anyagi és lelki támogatásának. Az is fontos, hogy nagyon jó a társaság, kifejezetten jó a csapatszellem, a lányok örömmel jönnek az edzésekre, igazi barátságok is szövődtek. Nagyon kemény munkát végzünk, de a sikerek további motivációt jelentenek, az elismerések rendívül fontosak.

Mennyi edzésre van szükség ezen a szinten?

A kezdő és középhaladó csoportba járóknak hetente kétszer egy óra edzést tartok kötéllel, amit egy óra talajtorna egészít ki. A haladók számára mindennap van edzés, ami heti tíz órát jelent, de a versenyek előtt hétvégén is edzünk. Ehhez hozzájön még az erőnléti edzés is.

Ezen a szinten már megnőnek a kiadások is. Anyagilag milyen helyzetben vannak?

Sajnos sem a szövetség, sem más szervezet nem támogat minket, az önkormányzattól kaptunk két alkalommal támogatást a nemzetközi versenyeken való részvételhez. A versenyek nevezési díjai, az utazás költségei egyre több áldozatot kívánnak a szülőktől. Idén sajnos – szponzorok híján – nem tudtunk részt venni a floridai világbajnokságon, a szülők pedig nem tudták vállalni az ezzel járó magas költségeket.

Nagy szükségünk lenne szponzorok támogatására, vagy valamilyen bevételre, ennek érdekében fellépéseket is szívesen vállalunk. Tavaly a jégkorong világbajnokságon léptünk fel nagy sikerrel három versenynapon is, melynek bevételéből szerződtettünk egy portugál Európa-bajnok kötélugrót az augusztusi edzőtáborunkba. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy ez hihetetlenül eredményes volt, hiszen nagy tudású, profi versenyzőről volt szó, a lányok szerint is ez volt idáig a leghasznosabb edzőtábor. Jó lenne, ha ezt minden évben megengedhetnénk magunknak.

Milyen tervekkel indulnak az idei szezonnak?

Jelenleg a november 9-10-i nemzetközi kötélugró versenyre készülünk, amit Münchenben rendeznek meg, majd utána jönnek a hazai szövetségi versenyek és a diákolimpia. Szeretnénk a hazai versenyeken kiemelkedően teljesíteni, és a három válogató alapján kvalifikálni egyéniben és csapatban is magunkat a 2019-es Európa-bajokságra – ami szerencsére nem túl messze, Grazban lesz –, illetve a Norvégiában megrendezésre kerülő világbajnokságra.

Úgy látom, van mire büszkének lenni a kötélugró egyesületnek…

Büszkék vagyunk arra, hogy országos szinten az élmezőnyben vagyunk, illetve az Eb-n elért eredményeinkre, valamint a szentendrei városi díjakra, és természetesen nagyon örülünk, hogy a molinón szerepelhetünk. Jólesik és köszönjük, hogy a város elismeri a munkánkat, becsüli az elért eredményeket. Ami hiányzik, az a már említett szponzori támogatás, hogy minden évben el tudjunk jutni a nemzetközi versenyekre, mellyel erősíthetnénk Magyarország és Szentendre jó hírnevét. Az utóbbi félévben kétszer szerepeltünk országos tévéadóban, az Duna Tv Családbarát műsorában, nemrégiben pedig az M4-től kaptunk megkeresést. Jelenleg egy videót készítünk az önkormányzat támogatásával, melyben az ugróköteles lányok mutatják be Szentendre nevezetességeit.

A molinón az első sorban balról jobbra:

Dévényi Nikoletta, Országh Adél, Lengyel Ibolya edző, Szőllősi Júlia, Dévényi Dorottya

második sor:

Merényi Luca, Hilbert Petra

További cikkeink a témában