Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

A horgászat öröme

A horgászatot valaki vagy szereti, vagy teljen kizárja az életéből. Ám ha valaki ráérez az ízére, nem tudja ezt az érzést elengedni. Számomra ez több mint hobbi, szenvedély, az életem része – vallja Rigó Edit, a Szentendrei Horgász Egyesület elnöke, akivel a helyi horgászéletről beszélgettünk.

Szentendrén a Pap-sziget előtti szakaszon, a Postás strandnál és természetesen csónakból bárhol lehet horgászni a Dunán. Leginkább keszegféléket, pontyot, márnát, csukát, süllőt, balint és harcsát lehet fogni.

Több mint hetvenéves a horgász egyesület

A Szentendrei Horgász Egyesület 1952-ben alakult, az 1960-as években egyesült a Honvéd Horgászegyesülettel. Alakulásának célja az volt, hogy a szentendrei és környékbeli horgászokat ellássa a horgászathoz szükséges okmányokkal, képviselje érdekeiket, megválaszolja a horgászattal, horgászvizekkel kapcsolatos kérdéseiket, közös horgászattal kapcsolatos programokat szervezzen tagjaik számára. Az egyesület első elnöke dr. Margaritovits Jenő több évtizedig vezette az egyesületet, Rigó Edit pedig hét évvel ezelőtt lett elnök.

Ritka a női elnök

  2017 óta vagyok elnök, az egyesület életében az első női vezető, ami elég ritkának számít. A horgászatról alapvetően azt gondolják, hogy a férfiak sportja, és valóban ők többen is pecáznak, mint mi nők. Szerencsére azonban egyre növekszik a számunk – mondja Rigó Edit, aki azt is elárulja, hogy vele édesapja szerettette meg a horgászatot. Még egészen kicsi lány volt, csupán hatéves, amikor az apukája már vitte magával horgászni. – Sajnos múlt év decemberében hosszú betegség után örökre itt hagyott bennünket – mondja elszomorodva.

Halak és programok

A Horgász Egyesület nemcsak az okmányokat kezeli, a tagok bizalommal fordulhatnak a horgászattal és vizekkel kapcsolatos kérdéseikkel a vezetőség tagjaihoz.

  Programokat szervezünk, például családinapot, horgászversenyeket és horgásztábort. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermek és ifjúsági horgászok környezettudatosságára, a környezet szeretetének és védelmének nevelésére. Ezt természetesen a felnőtt tagjainktól is elvárjuk. Fontos célunk az utánpótlás nevelése az országos versenyekre. Sikereink is vannak, én például 2016-ban a Női Országos Bajnokságon III. helyezést értem el.

Kilencvenhárom évesen is lehet horgászni

A Szentendrei Horgász Egyesület közel ezer fős tagságot tudhat a magáénak, ebből kétszáz nyolc a gyermekhorgász, a legidősebb tag pedig kilencvenhárom éves.

  Nemtől és kortól függetlenül, bárki horgászhat, természetesen rendelkezni kell a tizenötödik életév betöltését követően horgászvizsgával, valamint valamennyi horgásznak horgászokmányokkal – mondja az elnökasszony, majd hozzáteszi – a horgászatot valaki vagy szereti, vagy teljen kizárja életéből. De ha valaki ráérez az ízére, nem tudja ezt az érzést elengedni. Számomra ez több mint hobbi, ez szenvedély, ez az életem része. Sok türelmet igényel, az igaz, de az a nyugalom, béke, amit a víz, a környezet és a vízi állatok nyújtanak, semmihez nem hasonlítható.

Cs.R.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2024. január 31-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Major Frigyes

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.