Ugrás a tartalomhoz

1956-ra emlékezve

A Szentendrén élő 13 éves Gerényi Istvánt a forradalmat követő megtorlás idején a Budapesti Katonai Bíróság bűnösnek találta fegyver és lőszer rejtegetés bűntettében. Öt év börtönre ítélték. A büntetést a Sátoraljaújhelyi börtönben töltötte le, amely a legkeményebbek közé tartozott. Élete során őt és családját is jelentős hátrányok érték. 1961 szeptemberében, rövid idővel a szabadulása után elhunyt. Gerényi Istvánt – posztumusz – Szentendre város Önkormányzata „1956-os emlékéremmel” tüntette ki. Így tisztelgett a város az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének.

Ami 1956-ban Magyarországon történt, világesemény volt. Ettől kezdve a világ másként tekintett hazánkra. 1456-ban a Nándorfehérvári diadal egész Európa védelme szempontjából meghatározó jelentőségű volt. A győzelem óta a keresztény világban ezért szólnak a harangok minden délben, nemzeti hőseinkre emlékezve. Majd éppen 500 évvel később, 1956-ban ismét példát adtunk a világnak, úgy, mint 1948-ban. Az eseményekben fontos szerepet játszottak a pesti és vidéki „srácok”. A levert forradalmat követő megtorlás sokak életét is elvette, másokra hosszú börtönévek vártak.

Nem véletlenül használom azt a kifejezést, hogy „levert forradalom”. Nem elbukott, hanem leverték a sokszoros túlerőben levő szovjet csapatok. A megtorlás során a fiatalokat sem kímélték. Egy talált fegyver birtoklásáért még a tízéves gyerekekre is hosszú büntetések vártak.

A Szentendrén élő 13 éves Gerényi Istvánra is nagy hatást gyakoroltak 1956 októberének eseményei. A Duna-parton egy „TT pisztolyt” és több tucat lőszert talált. A fegyvert és lőszereket nem adta le, pedig tisztában volt azzal, hogy a statáriális rendelet értelmében be kellett volna szolgáltatni a hatóságoknak. A fegyvert társaival együtt ki akarták próbálni. Gerényi István és három vádlott társa előzetes letartóztatásba került. A forradalmat követő megtorlás idején a Budapesti Katonai Bíróság bűnösnek találta fegyver és lőszer rejtegetés büntettében Öt év börtönre ítélték. A büntetést a Sátoraljaújhelyi börtönben letöltötte, amely a legkeményebbek közé tartozott. Élete során Őt és családját is jelentős hátrányok érték. 1961 szeptemberében, rövid idővel a szabadulása után elhunyt, a Dunába fulladt. Rövid ideig élvezte a szabadságot.

Gerényi Istvánt – posztumusz – Szentendre város Önkormányzata „1956-os emlékéremmel” tüntette ki. Így tisztelgett a város az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének.

A kitüntetés emlékezésre késztet. Soha nem feledhetjük, hogy 1956-ban több ezer szovjet harckocsi, gépesített hadosztályok özönlötték el hazánkat. Tüzérséggel lőtték, levegőből bombázták Budapestet és a magyar városokat. Gerényi István kitüntetése erre is emlékeztet.

Koncz János ny. ezredes

További cikkeink a témában