Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle

Vízhiány, eltűnt fiatal, díjazás – Ez történt a héten

június 26. - július 1.

A Telex számol be róla, hogy a főváros egy-egy 5 köbméteres lajtos kocsival segíti Szentendre és Solymár lakosságát, melynek oka, hogy a helyi szolgáltató ( A DMRV Zrt. – a szerk.) a Fővárosi Vízművek segítségét kérte. A vízművek ezen túl két darab hét köbméteres locsolóautót is küldött Solymárra, amelyet ívóvízszállításra tartanak fent. Solymáron a település magasabbak fekvő utcáiban vízhiány alakult ki, főleg a hajnali locsolások miatt, ezért nem tudnak az ívóvíz tározók feltöltődni. A több mint 3000 embert érintő hiányról Menczer Tamás a választókerület fideszes országgyűlési képviselője azt nyilatkozta, hogy katasztrófa ami történik, és a DMRV Zrt. tájékoztatása szerint  „a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás. Azt is mondta, hogy a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két 7 köbméteres és két 5 köbméteres autó biztosítja a vízellátást, továbbá két vízszállító autó úton van a településre.” A DMRV tájékoztatása szerint, Szentendrén az alábbi helyeken lehet vizet vételezni: Forrás utcai buszforduló, Pásztor u. – Kadarka u. sarok, Szarvashegyi u. – Menyét u. sarok.

„El sem hinné, mi jut eszébe Gregor Bernadettnek Szentendréről” – indít erős címadással a Blikk. A cikkből kiderül, édesapja Gregor József gyakran lépett fel Szentendrén, amikor még a Fő téren volt operaelőadás nyaranta. „Szerettem, különleges hangulata volt, szerintem ez a helyszín, ezek az élmények nagy befolyással voltak a pályaválasztásomra” – nyilatkozta a Blikknek Gregor Bernadett, majd felidézte, milyen komikus volt, amikor a sevilla-i borbély előadásban biciklivel kellett betekernie a színpadra.

A police.hu ír arról a szomorú hírről, hogy dunai vízirendőrök és a katasztrófavédelem búvárai keresnek egy lányt, aki  2022. június 29-én délután merült el a  Duna visegrádi szakaszán. Lapinformációk szerint, a 16 éves kárpátaljai lány keresésére  több kutató egység érkezett, az éjszakára felfüggesztett munkát reggel újra indították, egyelőre azonban nem találják a vízben eltűnt lányt. A szentendrei rendőrök az ilyenkor szükséges protokollnak megfelelően, a körözési eljárás elrendelése mellett megtették az elsődleges intézkedéseket, az adatgyűjtés, a tanúk felkutatása, meghallgatása folyamatban van. Az eddigi információk szerint a lány húgával és egy 14 éves ismerősükkel indult sétálni, lementek a partra, begyalogoltak a vízbe, majd az erős sodrás miatt kifelé indultak. A 14 éves fiú és a 7 éves kislány épségben kiértek, a 16 éves lány azonban elmerült.

A Szentendrei Médiaközpont beszámolója szerint a dr. Tamási Györgyi iskolaorvos kapta a Semmelweis-díjat.„Dr. Tamási Györgyi egyetemi évei alatt dolgozott ápolónőként és mentőtisztként is, diákkörösként kipróbálta a kutatói munkát, de végül úgy döntött, hogy a gyakorlatot választja. 1978-ban szerzett általános orvosi diplomát, 1985-ben szakvizsgázott csecsemő- és gyermekgyógyászatból. 1990-ben Szentendrén járási gyermekorvos lett. Néhány év múlva ez a státusz megszűnt, ezért Csobánkán dolgozott 12 évig, s emellett Szentendre városában a középiskolák főállású iskolaorvosaként, ill. sportorvosként, később üzemorvosként is tevékenykedett. 2005-ben az Iskola-egyészségügyi Szolgálatot is a Gondozási Központhoz csatolták, ahol azóta is elkötelezetten végzi munkáját a város tanulóinak egészségmegőrzésében. Jelenleg tíz intézményben látja el az iskolaorvosi feladatokat, ami mintegy 4000 gyermekre vonatkozó prevenciós és járványügyi feladatokat jelent számára. Napi munkáit az iskolai védőnővel végzi, és aktívan közreműködik a jó munkahelyi közösség megtartásban. Bár már elérte a nyugdíjkorhatárt, továbbra is lelkesen látja el feladatát.” – írták.

Az Index számol be róla, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrumban egyéni tárlat tekinthető meg Árnyékok és jelek – Anna Mark retrospektív kiállítása címmel. A Párizsban élő, 93 éves „Anna Mark (születési nevén Márkus Anna) 1928-ban született Budapesten. Értelmiségi családba született, rokonai több szálon kötődnek a magyar képzőművészeti és irodalmi élethez. Nagyapja Vészi József író, unokatestvére pedig a Válasz című folyóirat szerkesztője, Sárközi Márta. Márkus Anna 1945 és 1950 között járt a Képzőművészeti Főiskolára. Az 1958 óta Párizsban élő művész a második világháború után induló, Franciaországban kiteljesedő magyar festőgeneráció tagja. A mai napig aktív résztvevője a francia és a magyar képzőművészeti szcénának, azonban életművének nagy része itthon még felfedezésre vár.” -írta az Index.

Címlapkép: Steve Buissinne /Pixabay

További cikkeink a témában