Ugrás a tartalomhoz

Vietnam első embere Szentendrére készül

Magas rangú vietnami küldöttség látogatott pénteken Szentendrére, a vendégeket Gyürk Dorottya alpolgármester és Kóbor Edit protokollvezető fogadta. A küldöttség egy szeptemberi, kormányfői szintű találkozó előkészítésére érkezett.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke meghívására idén szeptemberben hazánkba látogat Nguyễn Phú Trọng, Vietnam első embere. Nguyễn Phú Trọng Szentendrét is megtekinti, hisz városunknak van vietnami testvérvárosa: Hoi An.

A főtitkár látogatását előkészítő, magas rangú politikusokból álló bizottság pénteken egyeztetésre érkezett Szentendrére, ahol Gyürk Dorottya alpolgármester és Kóbor Edit protokollvezető fogadta őket.

A kormányfői látogatásra szeptember 9-én, vasárnap kerül majd sor, amikor Vietnam első emberét Verseghi-Nagy Miklós polgármester fogadja majd, és vezeti körbe a városon.

A magyar-vietnami kapcsolatok az utóbbi években felerősödtek, sőt egy tavaszi egyeztetést követően az idelátogató politikusok kiemelték: soha nem volt ennyire kiváló a két ország közötti együttműködés. A jó viszonyt tovább erősítheti, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szeptemberben Vietnamba látogatott, mely mérföldkőnek tekinthető lépés. A látogatás után megduplázták a Stipendium Hungaricum vietnami résztvevőinek számát, így évente már kétszáz diák vehet részt a programban. „Baráti kapcsolat van a két ország között, és nagyon nagy jelentősége van a baráti kapcsolatoknak a mai nemzetközi diplomáciában.” – nyilatkozta a külügyi bizottság elnöke, Németh Zsolt idén májusban.

Magyarország félmilliárd eurós segélyhitelprogramot indított Vietnamban, ennek több eleme már le is zárult. A program legfontosabb területei között az egészségügy, az informatika és a vízügy szerepelnek.

Vietnam európai hídfőként tekint Magyarországra és ugyanezt a lehetőséget kínálja számára a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) 600 milliós piaca felé.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.