Ugrás a tartalomhoz

Válaszol a szakrendelő vezetője

Mivel sokan nem tudják, hogy és mint lehet bejutni a rendelésre, mi a helyzet az időpontokkal, megkerestük Dublinszki-Boda Pétert, a szakrendelő új vezetőjét, hogy magyarázza el, pontosan mire lehet számítani, ha valakinek a napokban egészségügyi ellátásra lenne szüksége.

Ki mehet a szakrendelésre?

Az érvényben lévő miniszteri utasítás alapján a főszabály nem változott: első körben mindenkinek telefonálnia kell a szakrendelőbe, és lehetőség szerint telefonon keresztül kell a panaszt kezelni, konzultálni, receptet iratni. Amennyiben ez orvos-beteg személyes találkozás  az orvos szerint indokolt, akkor egy telefonon egyeztetett időpontban történhet meg az ellátás – óránként 4 beteget fogadhatunk egy szakrendelésen.

Mi a helyzet a korábban (a járvány előtt) egyeztetett időpontokkal?

Az igazgató tájékoztatása szerint a március 16-i lezárást követően mindenkinek visszamondták a korábban foglalt időpontját, így ezek már nem érvényesek. Új időpontokért kérik, telefonáljanak. 

És az egynapos sebészet?

Az egynapos sebészet a tervek szerint júniusban indulhat el legkorábban, de minden esetben PCR vizsgálathoz kötött, azaz csak negatív Covid-19 teszt birtokában lehet elvégezni a műtéteket. A PCR teszteket a szakrendelő végzi el, a mintavételi csomagokat és a laborvizsgálatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítja az intézmény számára, így az eljárás a betegek számára térítésmentes (de csak az egynapos műtétre beosztott betegekre vonatkozik).

Miért nem szerepel a fogászat a szakrendelések közt?

A fogászat az alapellátás körébe tartozik, független a szakrendelésektől, a SZEI csak a helyet biztosítja a rendelés számára.  A fogászati ellátásról itt találnak tájékoztatást

Hány beteget érint az ellátás?

A teljes szentendrei járást ellátó szakrendelőbe, amely 80-85.000 embert érint, az átlagos betegszám 1.000 fő/nap körül alakult a járványt megelőző, “normál” időszakban. A járvány alatt nagyságrendileg 200 beteget láttak el naponta, ennek fele telefonos, fele személyes megjelenés volt. Jelenleg 400 beteg körül mozog a napi ellátottak száma. 

Hogyan lehet hozzájutni a leletekhez?

Az EESZT rendszerben, ügyfélkapu regisztrációval rendelkezőknek. Elérhető a szakrendelő oldalán keresztül,  vagy közvetlenül.

(zzs)

További cikkeink a témában