Ugrás a tartalomhoz

Újranyitott a szentendrei piac

FONTOS! A piac idősávjai változtak, a legújabb tájékoztatás szerint 05.09-én : 6-9 óra között csak a 65 év alattiak,
9-12 óra között csak a 65 év felettiek, 12-14 óra között ismét csak a 65 év alattiak látogathatják a piacot.

Szalagok, őrök, eldobható maszkok, szociális távolság betartása – ez jellemezte a majdnem két hónap utáni első (próba)piacnapot Szentendrén.

Leszalagozott, körbekerített terület, két asztalonként egy árus, maszkos, kesztyűs eladók várták azokat, akik értesültek róla, hogy kinyit újra a piac a Bükkös parton. Nem tért vissza minden a régi mederbe, a 65 év felettiek csak 6-9 között mehettek, 9-14-ig pedig az ifjabbak. A vásárlók számát is korlátozták, ezért is az őrök a bejáratoknál. Ez máris konfliktusokat szült, kevés volt az idős, vélhetően nagyon sok korosabb emberhez nem jutott még el a hír a piacnyitásról, a fiatalabbakat viszont nem engedték be.

Jelenleg egy árus, egy üres asztal a koncepció, és az eladóknak kötelező a kesztyű-maszk, a vásárlóknak pedig az orr és a száj eltakarása. Ha valakinek hiánya van maszkból, annak a rendészek biztosítanak megfelelő védelmet.

A reggeli órákban tömegek nem voltak, tumultusok sem alakultak ki, ahol várakozni kellett, ott mindenki felvette a megszokott 1,5 méteres sorközt. A meglehetősen hideg nap első része nem okozott osztatlan sikert az eladók közt, bár annak mindenki örült, hogy végre van hol árusítani. „Reggel szinte senki nem volt, aki meg jött volna, hogy munka előtt bevásároljon, az hoppon maradt. Meglátjuk mi lesz, egyelőre nincsenek sokan, de kevés az árus is” – meséli egy szörp- és lekvárkészítő, aki nem érti, miért kellett bezárni két hónapra. „Minden piac nyitva volt a környéken, csak ez nem, pedig megszerveztük volna az átadós rendszert is, mégse engedték” – teszi hozzá.

A chili- és gombaárus sem úszik egyelőre a vásárlókban, bár ottjártamkor pont lecsapott valaki egy üvegre. Szerinte is jó lenne, ha a teljes nyitvatartás alatt mehetne mindenki, életkortól függetlenül.

Az egyik pék is biztosra ment, jóval kevesebb árut vitt ki, mint szokott. „Ha délig elmenne az áru, akkor megnyugodnék, meglátjuk mi lesz” – mondta némileg lakonikusan.

Háromhetes levelezés után döntött úgy a polgármester, hogy meg lehet nyitni a piacot, szigorú feltételek mellett. Korlátozott üzemben üzemelünk, hetente vizsgáljuk felül, mennyit és hogyan tudunk bővíteni. Abban maradtunk, hogy az én feladatom az, hogy javasoljam, milyen feltételek megléte esetén kelljen újra bezárni a piacot. Ennek az az oka, hogy számolunk azzal a lehetőséggel, hogy újra be kell majd zárni, de ha ez bekövetkezik, akkor objektív feltételek mentén teljesüljön. Jelenleg 100-120 főben húztuk meg a kritikus tömeget, és arra törekszünk, hogy az agórajelleg ne jöjjön létre.  Egy hibát vétettünk, az időskori korlátozás megítélésem szerint nem fog működni, vitát, feszültséget, ordítozást szül csak, ami nem visz előre. Reggel 9 előtt 10 emberből 8-at el kellett küldeni, aztán 9 után meg az időseknek volt azzal bajuk, hogy nem jöhetnek be” – ezt már Szenczi Koppány a piac új üzemeltetője meséli, aki nem sokkal a piac bezárása előtt kapta meg ezt a lehetőséget.

Erre jó példa a piac területén található borbolt és kifőzde, amely nem a piac része. Ide elvileg 9-12 közt jöhetnek a 65 év felettiek, viszont 9 után már nem léphetnek be a piac területére. Erre a kérdésre is megoldást kell találni, hogy minden vendég megnyugodjon.

A kényszerű kitelepülés egyik hozadéka a Pap-szigeti termelői bolt, ami annyira sikeres lett, hogy a tervek szerint három hasonlót nyitnának Budapesten franchise jelleggel. „Volt olyan termelő, akinek az jelentett gondot, hogy miből ad este enni a családjának. Úgyhogy kénytelen voltam lépni, menekülési utat biztosítottam vele embereknek, hogy el tudják tartani a családjukat” – magyarázza Szenczi, miért is fontos egy állandó hely és lehetőség az árusításra. „Meglepő vagy sem, változás lesz a termelők számában is. Van olyan, akit nem engedtem vissza, mert olyan piacot szeretnék, ami Szentendréhez méltó, amely megbecsüli a vásárlóit, nem pult alól árul, és nem manipulálja a terméket. Vannak olyan emberek, akik elgondolkodhatnak, a következő két hétben, hogy folytatják azt a tevékenységet, amit az elmúlt 20 évben, vagy inkább tisztességesen kereskednek” – folytatja.

Azt szeretné elérni az új üzemeltető, hogy az őstermelőket és a kereskedőket meg lehessen különböztetni egymástól, és a vásárló dönthessen, kitől vásárol. Jövő hét szerdától pedig mindenhol szerepelnie kell az áraknak, mert „ha valaki ár nélküli terméket talál, akkor az ingyen volt” – ígéri. Lesz ellenőrző mérleg is, és ha valaki bizonyíthatóan becsapta a vevőt, akkor annak súlyos következményei lesznek. „Van amikor kell a zéró tolerancia, az egyik ilyen dolog az ez.” 

A ruhások jelenleg még nem kaptak teret, de Szenczi szerint időnként kompromisszumokat kell hozni. Ha ezt sikerül, akkor néhány héten belül ők is visszatérhetnek az asztalokhoz, kicsit változtatva az eddig megszokott renden.

A tervek szerint 8 asztalt kapnának a helyi kézművesek, művészek is, ők egyeztetett szempontok szerint jöhetnének. „Ez lehet bárki, aki helyi, és valamilyen értéket alkot, minőségi munkát tesz le az asztalra.” A felújítás is elkezdődött, az asztallapokat cserélik, csiszolják, festik, és a következő hetekben a tervek szerint megújul a piac.

Fotók: Medveczki Tamás

(zzs)

 

További cikkeink a témában