Ugrás a tartalomhoz

Tavaszi munkák a városban

A Városi Szolgáltató munkatársai folytatják a tavaszi munkálatokat a városban: kerékpárút-javítás a Postás strandnál, zöldsávok frissítése, ároktakarítás a 11-es mentén és földút-karbantartás a Szirom utcában.

Tavaszi kerékpárút-javítás

Német technológiával folytatódik a városban az utak állagmegóvása, repedezettség-menetesítése. A VSZ szakemberei április 5-én a Postás strand melletti kerékpárút repedéseit kezdték el kezelni a város tavalyi fejlesztési költségkeretéből beszerzett berendezéssel. Az eljárás célja a prevenció, a 10 évnél fiatalabb utak karbantartása, a költséges kátyúzási eljárás megelőzése. Az előkészítő fázis, azaz a repedések megtisztítása után fecskendezik be a bitumenes vízzáró anyagot a repedésekbe, ezzel az útburkolat hosszabb ideig ellenállóvá válik a víz okozta eróziónak.

Folytatódik a tavaszi nagytakarítás

A 11-es út mentén, a Járási Bíróság melletti területen is elvégezték a VSZ munkatársai a zöldsáv felfrissítését. A téli síkosság-mentesítés és az időjárási változások miatt a zöldsáv melletti árkokat is szükséges volt megtisztítani. A gyepfelület felújítását újrafüvesítéssel tartják karban. A munkálatok a 11-es út mentén városszerte folyamatosan tartanak.

Földút-karbantartás a Szirom utcában

A földutak karbantartását célzó tevékenység 2017-ben elérte a 2016. évben végzett munka mennyiségének dupláját, melynek köszönhetően a tavalyi évben összesen 97 helyszín közel 63 000 négyzetméternyi útfelülete került stabilizálásra (2016-ban 33 000 m²). E mennyiség alatt a szórt, szilárd burkolattal nem rendelkező közutak, valamint egyes, egyenetlen felületűvé vált parkolók helyreállítását értjük. Általánosságban elmondható, hogy a földútjavítások alkalmával, a kopóréteg munkagéppel történő stabilizálása kerül elvégzésre, melynek során egyenletes felszínt, ún. tükröt alakítanak ki. Amennyiben indokolt, a legtöbb esetben ezt követően az útfelületen, a kellő szilárdság érdekében különböző frakciójú zúzottkőrétegek kerülnek elterítésre, végül gépi hengereléssel tömörítésre. Ennek eredményeképpen a domborzati adottságoktól függően az utcák időtállósága nő, járhatóságuk hosszabb távon biztosíthatóvá válik. Ehhez hozzájárul a 2018-ban folytatódó Járható Szentendréért Program keretein belül a további földutak  megújulása, ugyanakkor ezzel párhuzamosan cél a helyreállítások mértékének további növelése is.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.