Ugrás a tartalomhoz

Szentendrei Jelmezbál a művészetek jegyében

Már többször bizonyították a szentendreiek kreativitásukat, ahogyan az elmúlt hétvégén, a IV. Szentendrei Jelmezbálon is. Színes forgatag, ötletgazdag jelmezek, jókedv és tánc hajnalig, remek zenék és finom fogások – idén már közel ötszáz vendég jött el a város báljára 2019. február 16-án, a Móricz Zsigmond Gimnázium ünnepi díszbe-fénybe öltöztetett tornacsarnokába.

Az idei évben már negyedik alkalommal rendezte meg Szentendrei városa a jelmezbált, amely a hagyományos „Purger” bálok és a helyi képzőművészek bohém jelmezbáljainak méltó utódja. A városi bál nem zártkörű összejövetel, hanem valódi, közösségépítő esemény, ami minden szentendreinek és környékbelinek maradandó élményt nyújt. A bál díszvendége Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt, a jelmezverseny zsűri elnöki székébe Schiffer Miklós stílustanácsadót hívták, a szentendrei Ferences Gimnázium volt növendékét, aki a divat és az öltözködési kultúra területén hazánk egyik legismertebb és legelfogadottabb szaktekintélye. A jelmezverseny zsűrijének további tagjai Szabó Noémi művészettörténész, a Ferenczy Múzeumi Centrum Művészeti és Muzeológiai Főosztályának vezetője, Somody Bea, az Art6 Szalon tulajdonosa és tervezője, illetve Ef Zámbó István képzőművész, grafikus, szobrász, zenész volt.

Az estélyt Borsódy László és Csapody Márton trombitaművészek virtuóz trombita játéka  nyitotta meg, a nyitótáncot a Ferences Gimnázium végzős diákjai táncolták. A bécsi keringő koreográfiáját Mészáros Ottó táncoktató, a gimnázium tanára tanította be. A bál folyamán a remek zenei kínálatról a tavalyi évhez hasonlóan a tíztagú Sunny Dance Band party zenekar gondoskodott.

Az est fő attrakciója most is a jelmezverseny volt, ahol a művészet, a tudomány a jelmezes forgatagba is beszivárgott: minimum négy Frida Kahlo és több Van Gogh bukkant fel, a vendégsereg között megelevenedett festmények, ókori filozófusok járkáltak, eljött Neo és Trinity a Mátrixból, Vincent Vega és Mia Wallace a Ponyvaregényből, a teljes Addams Family, és vagy fél tucat James Bond. A könnyűzene mellé Mozart varázslatos operáját is megidézte egy titokzatos jelmezes. A látványos kreációk, a csipkelődő vagy finom humor és a szellemes megoldások zavarba hozták a zsűrit az értékelésnél. Nehezen, de döntöttek.

A jelmezverseny idei győztesei:

Egyéni
I. Donald Trump
II. Bíró Ica
III. Leány gyöngyfülbevalóval
Egyéni különdíj: Sarastro a Varázsfuvolából

Páros
I. A lány, aki elfelejtett zongorázni
II. Angyal és ördög
III. Magunkon kívül vagyunk

Csoportos
I. Filozófusok
II. KFT – Bál az Operaházban
III. A nagymosás

Az est másik fő eseménye minden évben a tombolahúzás. A korábbi évekhez hasonlóan a tombolasorsolást Galambos Péter színművész vezette sziporkázó humorral. A tombolanyereményeket a helyi művészek, éttermek, vendéglátó egységek, vállalkozók ajánlották fel, de még Szegedről is érkezett egy felajánlás (EMKE Kft.), az egyik főnyeremény, a scooter.  Ebben az évben a tombolajegyek eladásából befolyt összeget, 438 350 Ft-ot a Szentendréért Közalapítvány javára ajánlották fel. Az Alapítvány kuratóriuma évente több jótékonysági célt támogat ebből az összegből.

Köszönet a jelmezverseny és a tombolasorsolás értékes nyereményeiért a felajánlóknak: MAHART PASSNAVE, Szakács Imre, efZámbó István, Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendrei Kulturális Központ, Vincze Ottó, Gulyás Andrea, Bihon Győző, Lukács Tibor, Whiskynet Kft., Krizbai Alex, Krizbai Gergely „Krizbó” Juduska, Nosztalgia szalon, Jávor Piroska, Vajda József, Benkovits György, English Center,  Aknay János, Erdész Galéria, Pallux Kft., Nagy Barbara, Hajdú László, Lantos Judit, Dunakanyar-Pilis Helyitermék Szövetkezet, Vadász Bence, TELMEX Kft., Szilvanilla Cukrászda, Verebélyi Dia és Görög László, Szentendre Barátai Egyesület, Kósa Klára, EMKE Kft., Palmetta Design, V8 uszoda-wellness, P’Art Mozi, Mjam Étterem, TDM iroda, Sweet Dreams.

Az ünnepi étel-ital kínálatról és a rendezvény alatti magas színvonalú kiszolgálásról a La Fiesta Party Service gondoskodott. Egyedi kialakítású koktélsarokkal várta a bálozókat idén is a városi bál állandó partnere, a WhiskyNet. A rendezvény előkészületi munkálataiban, illetve az est ideje alatt a Móricz Zsigmond Gimnázium és a Petzelt József Szakközépiskola diákjai segítettek.

 

Találkozunk jövőre is! A jelmezeket azonban érdemes még kéznél tartani, mert a farsangi szezon folytatódik a Szentendrei Karnevállal március 2-3-án zenei, gasztronómiai programokkal, maskarás felvonulással!

Fotók: Deim Balázs

 

 

 

 

 

 

További cikkeink a témában